Artikel top billede

Ekspert om angreb mod password-manager: Udstiller kæmpe risiko - men der er en løsning

Password-manageren Lastpass er blevet angrebet af hackere og må nu bede brugerne om at ændre master-adgangskode. Enkelt tiltag kan minimere risikoen for lignende problemer.

Password manageren Lastpass kæmper i disse dage med både sikkerheden og omdømmet, efter at hackere har kompromitteret tjenesten.

Det er naturligvis altid kritisk, når man som virksomhed bliver ramt af et angreb - men når man ligefrem lever af at opbevare brugernes mange adgangskoder til forskellige onlinetjenester, er mere end som så.

I angrebet mod Lastpass er blandt andet emailadresser til Lastpass-konti, huske-informationer til adgangskoder og ‘autentificerings-hashes' blevet kompromitteret.

Derfor bliver brugere, der logger ind fra en ny enhed eller IP-adresse, nu bedt om at verificere deres konto via email, og brugerne får også besked om at opdatere deres master password.

Det kan du læse mere om her: Skulle beskytte brugernes adgangskoder: Nu er password-manager selv under angreb.

Lastpass-sagen illustrerer på mange måder en udfordring med løsninger, der hjælper brugerne med at opbevare de mange adgangskoder, skriver Gartner-rådgiver John Wheeler i et blogindlæg.

"Denne specifikke virksomhed tilbyder kunder en cloud-baseret opbevaring af alle deres adgangskoder og et automatisk link til den tilhørende app for et hurtigt login. Det er en fantastisk løsning i forhold til en kæmpe sikkerheds-hovedpine."

"Men denne uges udmelding demonstrerede, at der er en alvorlige ulempe," skriver John Wheeler og uddyber:

"Mens passwordsikkerheds-firmaet sikkerhed kunne sige, at alle adgangskoder i 'bankboksen' var sikre, kunne den ikke sige det samme om master-adgangskoden, der bliver brugt til at få adgang til boksen for hver enkelt kunde."

"Virksomhedens løsning på problemet var at få hver enkelt kunde til at ændre deres master password. Det er ikke ikke en særlig betryggende besked for de kunder, der er ramt."

Her er løsningen

Selvom Lastpass har forklaret, at master-adgangskoderne naturligvis er krypterede, mener Gartner-rådgiveren altså, at vi her er vidne til et grundlæggende problem ved løsninger af denne type,

"Sikkerhedsløsninger som denne har et meget reelt potentiale for at skabe kæmpe risici i vores nye digitale verden," skriver han.

John Wheeler mener, at løsningen er ret åbenlys: To-faktor-validering.

"Mens firmaet bag password-sikkerheden tilbyder flerfaktor-autentificering, er det ikke et krav til brugerne. Efter denne uges udmelding er det måske en belsutning, der skal genovervejes." 

Computerworld har tidligere sat fokus på, hvordan man kan mindske de risici, der er forbundet med at anvende en password manager til at opbevare ens mange adgangskoder - læs anbefalingerne her.

Vores kolleger på det amerikanske Infoworld har i øvrigt netop testet en stribe populære password managers. Her ender netop Lastpass faktisk ud som den bedste af de testede. Se hele testen her.

Læs også:

Skulle beskytte brugernes adgangskoder - nu er password manager selv under angreb

Trojansk hest jagter dine adgangskoder: Sådan kan du forsvare dig

Derfor kan din stærke adgangskode være totalt usikker - også selvom du får noget andet at vide




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere