Artikel top billede

Windows 10 lige om hjørnet - men Windows 7 buldrer stadig frem: Hvad vil Microsoft gøre?

Selv om der kun er en måneds tid til lanceringen af Windows 10, fortsætter Windows 7 med at vokse. Det giver Microsoft hovedpine.

Om nogle uger lancerer Microsoft det længe ventede Windows 10, der står til at indvarsle en helt ny måde at tænke styresystemer på for Microsoft.

Microsoft tilbyder for første gang gratis opdatering til Windows-brugere til Windows 10.

Det sker i håbet om, at millioner og atter millioner af brugere vil strømme til Windows 10, som skal indvarsle en slags frisk begyndelse for Windows.

Helt afgørende for denne manøvre bliver Windows 7, som står til at blive den måske største succes på styresystem-området for Microsoft.

Windows 7 nærmer sig nemlig de tårnhøje markedsandele, som det meget populære Windows XP opnåede op mod sin planlagte pensionering for seks år siden.

Mere end en milliard enheder verden over kører i dag anslået på Windows 7, og det bliver derfor helt afgørende for Windows 10, at det lykkes for Microsoft at overbevise Windows 7-brugerne om, at de skal skifte til Windows 10.

Ifølge nye tal fra Net Applications - der måler på web-trafik på millioner af computere verden over - er Windows 7's globale markedsandel strøget kraftigt i vejret i de seneste uger.

I juni kørte 67,1 procent - altså mere end to tredjedele - af alle Windows-computere i verden således med Windows 7.

Tallet er kun en smule lavere end den andel, som det måske mest populære Windows-system - Windows XP - opnåede i oktober 2009, som var den måned, hvor Microsoft lancerede netop Windows 7, der kom i kølvandet på floppet Windows Vista.

Dengang nåede XP lige at runde en markedsandel 76,2 procent af alle Windows-maskiner i verden.

Lang tid til pensionering

Microsoft holder generelt live i sine styresystem i en årrække, inden de pensioneres, hvilket normalt sker ved, at selskabet stopper med at udsende sikkerhedsopdateringer til dem.

Ifølge denne plan skal Microsoft pensionere Windows 7 14. januar 2020.

Følger Windows 7 samme udviklingsforløb som Windows X på samme tidspunkt i livs-cyklussen, vil 14 procent - altså mere end hver sjette - af alle Windows-maskiner stadig køre med Windows 7 på denne dato.

Det er noget, som Microsoft vil lægge sig i selen for at undgå. Ideen er fremover primært kun at have et enkelt styresystem - Windows 10 - at opdatere, udvikle og passe.

Microsoft lokker med gratis opdatering af alle Windows 7- og Windows 8-maskiner til Windows 10 i det første år efter lanceringen.

Det vil givet give pote blandt de private brugere.

Værre ser det ud blandt virksomhederne, der skal have rigtigt gode grunde - strategiske og økonomiske - til at droppe det velfungerende Windows 7 til fordel for noget nyt, som endda ifølge planen skal opdateres jævnligt via cloud'en.

Det kan du læse mere om her: Skal du hoppe med på Microsofts store opgraderings-tog?

For virksomhederne gælder det, at det altid er ressource-krævende at indføre nye systemer.

Og meget kunne tyde på, at det bliver endnu sværere, når det gælder Windows 10, fordi Microsoft med systemet indfører en ret aggressiv opdaterings-policy med systemet, der gør, at det løbende skal tweakes og opdateres.

For at gyde olie på vandene har Microsoft inkluderet Windows 7 Professional, der typisk anvendes af mindre og mellemstore virksomheder, i gratis-ordningen.

Den værste hurdle bliver imidlertid Windows 7 Enterprise, som anvendes til de store erhvervskunder og som ikke kommer til at blive opdateret gratis til Windows 10.

Til gengæld indeholder kun Enterprise-versionen den såkaldte "Long-term Servicing Branch," der giver mulighed for at anvende den klassiske Windows-opdateringsform, hvor kun sikkerheds-funktioner opdateres, mens resten - featues, brugerinterface og lignende - ikke bliver opdateret og berørt.

Læs også:

Millioner af brugere har reserveret en opdatering til Windows 10

Er din computer klar til Windows 10? Se kravene her

Microsoft lukker for dine sikkerheds-opdateringer hvis ikke du opdaterer Windows 10 hurtigt nok

Windows 10 tæt på endelig form med to nye builds: Microsoft ændrer på Edge og Start-menuen

Her er Microsofts udrulnings-plan: Se hvornår du kan få Windows 10
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.