Artikel top billede

Kommunalt ansatte fik fodboldbilletter, vingaver og konsulentopgaver af it-firma

Det københavnske it-firma Scan-Tech Sikkerhedssystemer har givet kommunale it-folk vingaver, landskampbilletter og store konsulentopgaver. Forvaltningsekspert mener, det er et klart brud på det offentliges regler.

It-firmaet Scan-Tech Sikkerhedssystemer, der siden 2008 har leverer pas til borgerne i 67 kommuner, har ifølge DR Nyheder foræret vin, landskampsbilletter og dyre middage til ansatte i Høje Taastrup kommunes it-afdeling.

Firmaet har desuden fået en kommunalt ansat til at løse en større konsulentopgave, som løb op i 120.000 kroner.

Det er DR Nyheder, der har fået fat i en stribe interne dokumenter fra Scan-Tech Sikkerhedssystemer, der siden 2008 har leveret systemer til pasfremstilling til mange af landets kommuner.

Dokumenterne viser, hvordan en gruppe ansatte i Københavns Kommune, der arbejdede med firmaets pasløsning, i 2011 var til landskamp i Parken med tilhørende luksusmiddag.

I 2012 har firmaet også foræret ledende medarbejdere i pasafdelingen i Høje-Taastrup Kommune en kasse rødvin hver som tak for, at de demonstrerede Scan-Techs it-system i en reklamevideo.

Sagen fra Høje-Taastrup og Københavns komuner lægger sig i kølvandet på bestikkelsessagen i Region Sjælland, hvor nuværende og tildligere ansatte i Rigspolitiet og it-firmaerne Atea og 3A-it er sigtet for omfattende bestikkelse.

122.000 kroner i honorar

Tilbage i 2010 hyrede Scan-Tech Sikkerhedssystemer en af de ansatte i Høje-Taastrup Kommunes pasafdeling og betalte vedkommende 100.000 kroner i honorar for at skrive manualer, teste it-systemer og demonstrere Scan-Techs systemer for mulige kunder i andre kommuner. En måned senere indgik kommunen en kontrakt med Scan-Tech.

I 2012 fik den pågældende yderligere 22.000 kroner i honorar for andre konsulentopgaver.

Arbejdede i sin fritid

Bjarne Jensen, der er ejer af Scan-Tech Sikkerhedssystemer, forsvarer sig over for DR Nyheder med, at den kommunale medarbejder har brugt sin fritid på opgaverne.

"Det har primært betydet, at vores vejledninger er blevet skrevet "af fagfolk - til fagfolk" - hvilket er med til at sikre, at løsningen bruges korrekt," skriver Bjarne Jensen i en mail til DR Nyheder. Han siger desuden, at vingaverne blev givet som tak for et "meget intenst installationsforløb".

Fra Høje-Taastrup kommune lyder forklaringen, at det ikke var den pågældende medarbejder, der traf beslutningen om at købe Scan-Techs system. Kommunen vil nu "genoverveje" sine procedurer på området.

"Hvis der skal ske aflønning, skal det ske mellem Høje-Taastrup Kommune og pågældende leverandør, og der bør ikke herske tvivl om, hvilke kasketter, hvem har på," siger kommunens økonomidirektør, Per Aalbæk Nielsen,

Københavns kommunes Koncernservice har på grund af ferie ikke været i stand til at kommentere sagen om landskampsbilletter til en udvalgt gruppe ansatte.

Over grænsen

Lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing siger til DR Nyheder, at der efter hans opfattelse er tale om overtrædelse af Forvaltningslovens regler om både habilitet og gaver til offentligt ansatte.

"De her gaver er klart udover grænsen for, hvad man må modtage som offentligt ansat. Samlet set mener jeg, at det her er i strid med de regler, der gælder om inhabilitet og interessekonflikter ved bijob for offentligt ansatte," siger han.

Det er ikke første gang, der er blæst om Scan-Tech Sikkerhedssystemer.

I 2013 var firmaet involveret i en strid om softwarelicenser med en underleverandør. Konflikten betød, at kommunernes i en periode ikke kunne benytte systemet til at udstede pas til sine borgere.

Læs også:

Licens-ballade rammer udstedelsen af danske pas

Dansk it-direktør: Tidligere partner indbyggede fælde i vores kode
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere