Kommunalt ansatte fik fodboldbilletter, vingaver og konsulentopgaver af it-firma

Det københavnske it-firma Scan-Tech Sikkerhedssystemer har givet kommunale it-folk vingaver, landskampbilletter og store konsulentopgaver. Forvaltningsekspert mener, det er et klart brud på det offentliges regler.

It-firmaet Scan-Tech Sikkerhedssystemer, der siden 2008 har leverer pas til borgerne i 67 kommuner, har ifølge DR Nyheder foræret vin, landskampsbilletter og dyre middage til ansatte i Høje Taastrup kommunes it-afdeling.

Firmaet har desuden fået en kommunalt ansat til at løse en større konsulentopgave, som løb op i 120.000 kroner.

Det er DR Nyheder, der har fået fat i en stribe interne dokumenter fra Scan-Tech Sikkerhedssystemer, der siden 2008 har leveret systemer til pasfremstilling til mange af landets kommuner.

Dokumenterne viser, hvordan en gruppe ansatte i Københavns Kommune, der arbejdede med firmaets pasløsning, i 2011 var til landskamp i Parken med tilhørende luksusmiddag.

I 2012 har firmaet også foræret ledende medarbejdere i pasafdelingen i Høje-Taastrup Kommune en kasse rødvin hver som tak for, at de demonstrerede Scan-Techs it-system i en reklamevideo.

Sagen fra Høje-Taastrup og Københavns komuner lægger sig i kølvandet på bestikkelsessagen i Region Sjælland, hvor nuværende og tildligere ansatte i Rigspolitiet og it-firmaerne Atea og 3A-it er sigtet for omfattende bestikkelse.

122.000 kroner i honorar
Tilbage i 2010 hyrede Scan-Tech Sikkerhedssystemer en af de ansatte i Høje-Taastrup Kommunes pasafdeling og betalte vedkommende 100.000 kroner i honorar for at skrive manualer, teste it-systemer og demonstrere Scan-Techs systemer for mulige kunder i andre kommuner. En måned senere indgik kommunen en kontrakt med Scan-Tech.

I 2012 fik den pågældende yderligere 22.000 kroner i honorar for andre konsulentopgaver.

Arbejdede i sin fritid
Bjarne Jensen, der er ejer af Scan-Tech Sikkerhedssystemer, forsvarer sig over for DR Nyheder med, at den kommunale medarbejder har brugt sin fritid på opgaverne.

"Det har primært betydet, at vores vejledninger er blevet skrevet "af fagfolk - til fagfolk" - hvilket er med til at sikre, at løsningen bruges korrekt," skriver Bjarne Jensen i en mail til DR Nyheder. Han siger desuden, at vingaverne blev givet som tak for et "meget intenst installationsforløb".

Fra Høje-Taastrup kommune lyder forklaringen, at det ikke var den pågældende medarbejder, der traf beslutningen om at købe Scan-Techs system. Kommunen vil nu "genoverveje" sine procedurer på området.

"Hvis der skal ske aflønning, skal det ske mellem Høje-Taastrup Kommune og pågældende leverandør, og der bør ikke herske tvivl om, hvilke kasketter, hvem har på," siger kommunens økonomidirektør, Per Aalbæk Nielsen,

Københavns kommunes Koncernservice har på grund af ferie ikke været i stand til at kommentere sagen om landskampsbilletter til en udvalgt gruppe ansatte.

Over grænsen
Lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing siger til DR Nyheder, at der efter hans opfattelse er tale om overtrædelse af Forvaltningslovens regler om både habilitet og gaver til offentligt ansatte.

"De her gaver er klart udover grænsen for, hvad man må modtage som offentligt ansat. Samlet set mener jeg, at det her er i strid med de regler, der gælder om inhabilitet og interessekonflikter ved bijob for offentligt ansatte," siger han.

Det er ikke første gang, der er blæst om Scan-Tech Sikkerhedssystemer.

I 2013 var firmaet involveret i en strid om softwarelicenser med en underleverandør. Konflikten betød, at kommunernes i en periode ikke kunne benytte systemet til at udstede pas til sine borgere.

Læs også:

Licens-ballade rammer udstedelsen af danske pas

Dansk it-direktør: Tidligere partner indbyggede fælde i vores kode
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.