Artikel top billede

Kommunalt ansatte fik fodboldbilletter, vingaver og konsulentopgaver af it-firma

Det københavnske it-firma Scan-Tech Sikkerhedssystemer har givet kommunale it-folk vingaver, landskampbilletter og store konsulentopgaver. Forvaltningsekspert mener, det er et klart brud på det offentliges regler.

It-firmaet Scan-Tech Sikkerhedssystemer, der siden 2008 har leverer pas til borgerne i 67 kommuner, har ifølge DR Nyheder foræret vin, landskampsbilletter og dyre middage til ansatte i Høje Taastrup kommunes it-afdeling.

Firmaet har desuden fået en kommunalt ansat til at løse en større konsulentopgave, som løb op i 120.000 kroner.

Det er DR Nyheder, der har fået fat i en stribe interne dokumenter fra Scan-Tech Sikkerhedssystemer, der siden 2008 har leveret systemer til pasfremstilling til mange af landets kommuner.

Dokumenterne viser, hvordan en gruppe ansatte i Københavns Kommune, der arbejdede med firmaets pasløsning, i 2011 var til landskamp i Parken med tilhørende luksusmiddag.

I 2012 har firmaet også foræret ledende medarbejdere i pasafdelingen i Høje-Taastrup Kommune en kasse rødvin hver som tak for, at de demonstrerede Scan-Techs it-system i en reklamevideo.

Sagen fra Høje-Taastrup og Københavns komuner lægger sig i kølvandet på bestikkelsessagen i Region Sjælland, hvor nuværende og tildligere ansatte i Rigspolitiet og it-firmaerne Atea og 3A-it er sigtet for omfattende bestikkelse.

122.000 kroner i honorar

Tilbage i 2010 hyrede Scan-Tech Sikkerhedssystemer en af de ansatte i Høje-Taastrup Kommunes pasafdeling og betalte vedkommende 100.000 kroner i honorar for at skrive manualer, teste it-systemer og demonstrere Scan-Techs systemer for mulige kunder i andre kommuner. En måned senere indgik kommunen en kontrakt med Scan-Tech.

I 2012 fik den pågældende yderligere 22.000 kroner i honorar for andre konsulentopgaver.

Arbejdede i sin fritid

Bjarne Jensen, der er ejer af Scan-Tech Sikkerhedssystemer, forsvarer sig over for DR Nyheder med, at den kommunale medarbejder har brugt sin fritid på opgaverne.

"Det har primært betydet, at vores vejledninger er blevet skrevet "af fagfolk - til fagfolk" - hvilket er med til at sikre, at løsningen bruges korrekt," skriver Bjarne Jensen i en mail til DR Nyheder. Han siger desuden, at vingaverne blev givet som tak for et "meget intenst installationsforløb".

Fra Høje-Taastrup kommune lyder forklaringen, at det ikke var den pågældende medarbejder, der traf beslutningen om at købe Scan-Techs system. Kommunen vil nu "genoverveje" sine procedurer på området.

"Hvis der skal ske aflønning, skal det ske mellem Høje-Taastrup Kommune og pågældende leverandør, og der bør ikke herske tvivl om, hvilke kasketter, hvem har på," siger kommunens økonomidirektør, Per Aalbæk Nielsen,

Københavns kommunes Koncernservice har på grund af ferie ikke været i stand til at kommentere sagen om landskampsbilletter til en udvalgt gruppe ansatte.

Over grænsen

Lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing siger til DR Nyheder, at der efter hans opfattelse er tale om overtrædelse af Forvaltningslovens regler om både habilitet og gaver til offentligt ansatte.

"De her gaver er klart udover grænsen for, hvad man må modtage som offentligt ansat. Samlet set mener jeg, at det her er i strid med de regler, der gælder om inhabilitet og interessekonflikter ved bijob for offentligt ansatte," siger han.

Det er ikke første gang, der er blæst om Scan-Tech Sikkerhedssystemer.

I 2013 var firmaet involveret i en strid om softwarelicenser med en underleverandør. Konflikten betød, at kommunernes i en periode ikke kunne benytte systemet til at udstede pas til sine borgere.

Læs også:

Licens-ballade rammer udstedelsen af danske pas

Dansk it-direktør: Tidligere partner indbyggede fælde i vores kode




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere