'Dybt forarget' minister vil stramme udbudsregler efter Atea-sagen: Bestikkelsesdømte virksomheder skal udelukkes fra udbud

Innovationsminister Sophie Løhde (V) vil stramme udbudsregler i kølvandet på den store Atea-bestikkelsessag. Hun fremlægger torsdag planer i samråd i Folketinget. Du kan følge samrådet live.

Efter den store Atea-bestikkelsessag vil innovationsminister Sophie Løhde (V) have indført strengere straffe til selskaber, der bryder udbudsloven.

Sophie Løhde skal torsdag klokken 13:00 i samråd med Folketinget Finansudvalg, der har bedt hende klarlægge de 'konsekvenser, det vil få for den offentlige sektors kontrakter og samarbejde med Atea, at en række tidligere chefer er blevet dømt for bestikkelse.'

"Konkret ønsker innovationsministeren blandt andet, at man får klargjort, hvordan man inden for EU's udbudsdirektiv kan stramme reglerne, så dømte virksomheder kan udelukkes fra fremtidige udbudsforretninger, og hvordan man kan annullere indgåede kontrakter, hvis en virksomhed for eksempel begår bestikkelse i en kontrakts løbetid," lyder det fra Finansministeriet i en meddelelse, som Computerworld har modtaget.

Atea-sagen er endnu ikke afsluttet, i det fem af de i byretten i Glostrup dømte medvirkende har anket deres domme til Østre Landsret.

To af dem - nemlig tidligere salgsdirektør i Atea Carsten Ritzau og tidligere koncern it-chef i Region Sjælland Michael Steen Hansen - har accepteret deres domme.

Tidligere er en række offentlige indkøbschefer desuden blevet dømt for at have modtaget bestikkelse i forskelligt omfang fra Atea.

Dybt forarget
Sophie Løhde meddeler forud for samrådet, at hun er ‘dybt forarget’ over Atea-sagen, hvor ‘en virksomhed har bestukket offentligt ansatte.

Hun kalder det både ‘moralsk forkasteligt’ og ‘fuldstændigt uacceptabelt.’

“Og det skal vi slå langt hårdere ned på, så vi sender et tydeligt signal om, at det accepterer vi på ingen måde i Danmark,” lyder det fra ministeren.

Atea blev i sagen idømt en bøde på 10 millioner kroner, og accepterede dermed sin rolle i sagen.

Selskabet er dog fortsat leverandør til det offentlige, da det efter sagen kom frem iværksatte en omfattende såkaldt ‘self cleaning.’

Det kan du læse mere om her: Godt to måneder efter bestikkelsesdom: Atea får igen grønt lys til at kunne deltage i offentlige udbud - men kommer under kontrol i fire år.

Sophie Løhde meddeler imidlertid, at hun vil have strammet reglerne.

“Jeg vil gerne have strammet reglerne, så vi kan udelukke virksomheder, der dømmes for bestikkelse, fra offentlige udbud i en periode og får lettere ved at ophæve indgåede kontrakter,” siger hun.

Ministeren vil nu nedsætte en arbejdsgruppe sammen med Erhvervsministeriet, der skal se på, hvordan reglerne kan strammes.

"Det er ikke en helt nem juridisk øvelse. Vi skal sikre os, at eventuelle lovstramninger ikke får utilsigtede konsekvenser for virksomheder, der holder sig inden for lovens rammer. Og vi skal naturligvis også leve op til EU-reglerne på området," lyder det fra Sophie Løhde.

Arbejdsgruppen kommer til at bestå af folk fra Finansministeriet, Erhvervsministeriet og Justitsministeriet.

De skal være klar med en rapport til sommer.

Du kan følge samrådet fra Folketingets Finansudvalg direkte klokken 13:00 via dette link.

Læs også:

Det offentliges store dilemma: Skal bestikkelsesdømte Atea lægges på is eller slippe fri?

Slut med dyre middage og gaver i Atea efter bestikkelsessag: Så meget må selskabet fremover maksimalt betale for en middag

Computerworld mener: Atea-dommen har konsekvenser for os alle: Har du fået ryddet op?mest debatterede artikler

Premium
IBM klar med nyt selskab i Danmark: Vil overflytte stort antal medarbejdere fra infrastruktur-forretningen
IBM opretter nyt selskab i Danmark som led i stor opsplitning af selskabet i hele verden. En stort antal medarbejdere skal flyttes over i IBM Ocean.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.