'Dybt forarget' minister vil stramme udbudsregler efter Atea-sagen: Bestikkelsesdømte virksomheder skal udelukkes fra udbud

Innovationsminister Sophie Løhde (V) vil stramme udbudsregler i kølvandet på den store Atea-bestikkelsessag. Hun fremlægger torsdag planer i samråd i Folketinget. Du kan følge samrådet live.

Efter den store Atea-bestikkelsessag vil innovationsminister Sophie Løhde (V) have indført strengere straffe til selskaber, der bryder udbudsloven.

Sophie Løhde skal torsdag klokken 13:00 i samråd med Folketinget Finansudvalg, der har bedt hende klarlægge de 'konsekvenser, det vil få for den offentlige sektors kontrakter og samarbejde med Atea, at en række tidligere chefer er blevet dømt for bestikkelse.'

"Konkret ønsker innovationsministeren blandt andet, at man får klargjort, hvordan man inden for EU's udbudsdirektiv kan stramme reglerne, så dømte virksomheder kan udelukkes fra fremtidige udbudsforretninger, og hvordan man kan annullere indgåede kontrakter, hvis en virksomhed for eksempel begår bestikkelse i en kontrakts løbetid," lyder det fra Finansministeriet i en meddelelse, som Computerworld har modtaget.

Atea-sagen er endnu ikke afsluttet, i det fem af de i byretten i Glostrup dømte medvirkende har anket deres domme til Østre Landsret.

To af dem - nemlig tidligere salgsdirektør i Atea Carsten Ritzau og tidligere koncern it-chef i Region Sjælland Michael Steen Hansen - har accepteret deres domme.

Tidligere er en række offentlige indkøbschefer desuden blevet dømt for at have modtaget bestikkelse i forskelligt omfang fra Atea.

Dybt forarget
Sophie Løhde meddeler forud for samrådet, at hun er ‘dybt forarget’ over Atea-sagen, hvor ‘en virksomhed har bestukket offentligt ansatte.

Hun kalder det både ‘moralsk forkasteligt’ og ‘fuldstændigt uacceptabelt.’

“Og det skal vi slå langt hårdere ned på, så vi sender et tydeligt signal om, at det accepterer vi på ingen måde i Danmark,” lyder det fra ministeren.

Atea blev i sagen idømt en bøde på 10 millioner kroner, og accepterede dermed sin rolle i sagen.

Selskabet er dog fortsat leverandør til det offentlige, da det efter sagen kom frem iværksatte en omfattende såkaldt ‘self cleaning.’

Det kan du læse mere om her: Godt to måneder efter bestikkelsesdom: Atea får igen grønt lys til at kunne deltage i offentlige udbud - men kommer under kontrol i fire år.

Sophie Løhde meddeler imidlertid, at hun vil have strammet reglerne.

“Jeg vil gerne have strammet reglerne, så vi kan udelukke virksomheder, der dømmes for bestikkelse, fra offentlige udbud i en periode og får lettere ved at ophæve indgåede kontrakter,” siger hun.

Ministeren vil nu nedsætte en arbejdsgruppe sammen med Erhvervsministeriet, der skal se på, hvordan reglerne kan strammes.

"Det er ikke en helt nem juridisk øvelse. Vi skal sikre os, at eventuelle lovstramninger ikke får utilsigtede konsekvenser for virksomheder, der holder sig inden for lovens rammer. Og vi skal naturligvis også leve op til EU-reglerne på området," lyder det fra Sophie Løhde.

Arbejdsgruppen kommer til at bestå af folk fra Finansministeriet, Erhvervsministeriet og Justitsministeriet.

De skal være klar med en rapport til sommer.

Du kan følge samrådet fra Folketingets Finansudvalg direkte klokken 13:00 via dette link.

Læs også:

Det offentliges store dilemma: Skal bestikkelsesdømte Atea lægges på is eller slippe fri?

Slut med dyre middage og gaver i Atea efter bestikkelsessag: Så meget må selskabet fremover maksimalt betale for en middag

Computerworld mener: Atea-dommen har konsekvenser for os alle: Har du fået ryddet op?
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Flere dybdegående Computerworld artikler

"Det er skide sjovt, at vi nu også kan følge med i en masse data under kampene. Men det betyder også, at dårlige tabere kan henvise til vores bordfodbold-data"

Alle de indsamlede data bliver bearbejdet via machine-learning, der giver os en masse statistik på vores bordfodboldkampe. Vi kan eksempelvis se hvilket hold, der har haft bolden mest, og hvem der har flest skud på mål. Vi har også installeret en optisk sensor i målet, der registrerer, når der bliver scoret og holder styr på stillingen.

Erik Kaae stopper som topchef i EG efter salg til DXC Technology - forlader nu helt it-branchen
Morgen-briefing: Lars Seier henter dansk erhvervsprofil til krypto-virksomhed / Amazon investerer milliarder i Tesla-rival / Google køber grunde op via mystiske skuffeselskaber / Apple henter tidligere Microsoft-chef til ny smart home-satsning
Ugen i tech: Stort Samsung læk: Her er selskabets forårskollektion af wearables / Canon-prisbombe – halverer nærmest prisen på spritnyt fullframe kamera / Salg på prisstærkt Nvidia GTX1660 er tyvstartet.
2 Test af Microsoft Surface Laptop 2: En genial laptop - hvor Microsoft begår nogle sløje svipsere
Årets største mobil-messe åbner snart portene: Her er de fem nyheder, vi glæder os mest til
Netcompanys bestyrelsesformand trækker sig: Fravælger selskabet til fordel for andre bestyrelsesposter
11 Her er Googles svar på nye EU-regler, der 'kan ødelægge internettet for altid': "Detaljerne er vigtige"


Premium
Regeringens Disruptionsråd blev udskammet og latterliggjort – men nu får vi indblik i de reelle resultater
Regeringens Disruptionsråd blev udskammet og latterliggjort, da skuespilleren Helle Joof gjorde sig klog på indianerstammer og disruption. Men nu kan vi efter knap to år gøre status over rådets arbejde.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Toke Kruse: Jeg spår, at humankapital i 2019 erstattes af it-kapital
I 2019 vil vi se en kæmpe udskiftning af ressourcer, hvorunder de menneskelige processer overtages af software, der gør os mennesker hurtigere og mere effektive. Betyder det store fyringsrunder? Måske.
White paper
Gratis e-bog: Mister du pusten på BI-bjergetapen? Tag den lige vej i stedet!
Denne e-bog er relevant for dig der sidder i en virksomhed, der allerede arbejder med Dynamics 365 for Finance & Operations, eller som overvejer at få det. Det er din genvej til at komme tilbage på BI-motorvejen, hurtigt og på den rigtige måde. Du finder ud af hvordan du kommer ud over bumpene og uden om hullerne på bjergvejen med CBI Plugin, så du igen kommer tilbage på motorvejen og kan køre direkte mod målet. Læs videre og bliv klogere på, hvordan du kommer over – eller helt undgår – de største bump på bjergetapen.