'Dybt forarget' minister vil stramme udbudsregler efter Atea-sagen: Bestikkelsesdømte virksomheder skal udelukkes fra udbud

Innovationsminister Sophie Løhde (V) vil stramme udbudsregler i kølvandet på den store Atea-bestikkelsessag. Hun fremlægger torsdag planer i samråd i Folketinget. Du kan følge samrådet live.

Efter den store Atea-bestikkelsessag vil innovationsminister Sophie Løhde (V) have indført strengere straffe til selskaber, der bryder udbudsloven.

Sophie Løhde skal torsdag klokken 13:00 i samråd med Folketinget Finansudvalg, der har bedt hende klarlægge de 'konsekvenser, det vil få for den offentlige sektors kontrakter og samarbejde med Atea, at en række tidligere chefer er blevet dømt for bestikkelse.'

"Konkret ønsker innovationsministeren blandt andet, at man får klargjort, hvordan man inden for EU's udbudsdirektiv kan stramme reglerne, så dømte virksomheder kan udelukkes fra fremtidige udbudsforretninger, og hvordan man kan annullere indgåede kontrakter, hvis en virksomhed for eksempel begår bestikkelse i en kontrakts løbetid," lyder det fra Finansministeriet i en meddelelse, som Computerworld har modtaget.

Atea-sagen er endnu ikke afsluttet, i det fem af de i byretten i Glostrup dømte medvirkende har anket deres domme til Østre Landsret.

To af dem - nemlig tidligere salgsdirektør i Atea Carsten Ritzau og tidligere koncern it-chef i Region Sjælland Michael Steen Hansen - har accepteret deres domme.

Tidligere er en række offentlige indkøbschefer desuden blevet dømt for at have modtaget bestikkelse i forskelligt omfang fra Atea.

Dybt forarget
Sophie Løhde meddeler forud for samrådet, at hun er ‘dybt forarget’ over Atea-sagen, hvor ‘en virksomhed har bestukket offentligt ansatte.

Hun kalder det både ‘moralsk forkasteligt’ og ‘fuldstændigt uacceptabelt.’

“Og det skal vi slå langt hårdere ned på, så vi sender et tydeligt signal om, at det accepterer vi på ingen måde i Danmark,” lyder det fra ministeren.

Atea blev i sagen idømt en bøde på 10 millioner kroner, og accepterede dermed sin rolle i sagen.

Selskabet er dog fortsat leverandør til det offentlige, da det efter sagen kom frem iværksatte en omfattende såkaldt ‘self cleaning.’

Det kan du læse mere om her: Godt to måneder efter bestikkelsesdom: Atea får igen grønt lys til at kunne deltage i offentlige udbud - men kommer under kontrol i fire år.

Sophie Løhde meddeler imidlertid, at hun vil have strammet reglerne.

“Jeg vil gerne have strammet reglerne, så vi kan udelukke virksomheder, der dømmes for bestikkelse, fra offentlige udbud i en periode og får lettere ved at ophæve indgåede kontrakter,” siger hun.

Ministeren vil nu nedsætte en arbejdsgruppe sammen med Erhvervsministeriet, der skal se på, hvordan reglerne kan strammes.

"Det er ikke en helt nem juridisk øvelse. Vi skal sikre os, at eventuelle lovstramninger ikke får utilsigtede konsekvenser for virksomheder, der holder sig inden for lovens rammer. Og vi skal naturligvis også leve op til EU-reglerne på området," lyder det fra Sophie Løhde.

Arbejdsgruppen kommer til at bestå af folk fra Finansministeriet, Erhvervsministeriet og Justitsministeriet.

De skal være klar med en rapport til sommer.

Du kan følge samrådet fra Folketingets Finansudvalg direkte klokken 13:00 via dette link.

Læs også:

Det offentliges store dilemma: Skal bestikkelsesdømte Atea lægges på is eller slippe fri?

Slut med dyre middage og gaver i Atea efter bestikkelsessag: Så meget må selskabet fremover maksimalt betale for en middag

Computerworld mener: Atea-dommen har konsekvenser for os alle: Har du fået ryddet op?
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
OnePlus 7 Pro til test: Nu er selskabet i stand til at banke mobilverdenens giganter
Det kinesiske selskab OnePlus vil ind i det fine selskab af topproducenter med OnePlus 7 Pro. Missionen er lykkedes.
Computerworld
Google blokerer med omgående virkning for Huaweis brug af Android-licenser - se hvad det kommer til at betyde for dig
Google begrænser med omgående virkning kinesiske Huaweis brug af Android. Huawei vil ikke længere have adgang til tjenester fra Google.
CIO
CIO Jesper Riis fra DSV: Sådan arbejder jeg med governance så omkostninger og kompleksitet kan begrænses
Der er dømt stram governance hos Jesper Riis, CIO for verdens femtestørste transportvirksomhed. Men det er samtidig en betingelse for innovationen slår han fast. Hør mere om ledelse, performancekultur og vision hos globale DSV med de danske rødder.
Job & Karriere
"Vi var fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet. "
"Da jeg var færdig med PhD´en så var vi fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Så skulle vi bare have et nyt universitet op og køre på seks måneder. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet."
White paper
Markedsanalyse: Sådan forbedrer EDI din samhandel
I en markedsundersøgelse fra august 2018 blev 300 retailers og producenter spurgt til, hvordan EDI og supply chain-teknologi hjælper dem med at forbedre deres samhandel. Det er ikke nogen hemmelighed, at konkurrenceforholdene er blevet skærpet i det seneste årti, og specielt priserne er udsat for øget pres. Dette betyder, at virksomheder hele tiden skal arbejde for at implementere mere effektive handelsprocesser. Heldigvis er der stadig forretningsområder, som er nemme at strømline ved hjælp af intelligente outsourcede løsninger. Ét af disse er den elektroniske udveksling af ordrer og fakturaer (EDI). I dette whitepaper kigger vi nærmere på de fem vigtigste områder, hvor EDI ifølge de 300 respondenter spiller en stor rolle i at forbedre virksomhedernes samhandel.