'Dybt forarget' minister vil stramme udbudsregler efter Atea-sagen: Bestikkelsesdømte virksomheder skal udelukkes fra udbud

Innovationsminister Sophie Løhde (V) vil stramme udbudsregler i kølvandet på den store Atea-bestikkelsessag. Hun fremlægger torsdag planer i samråd i Folketinget. Du kan følge samrådet live.

Efter den store Atea-bestikkelsessag vil innovationsminister Sophie Løhde (V) have indført strengere straffe til selskaber, der bryder udbudsloven.

Sophie Løhde skal torsdag klokken 13:00 i samråd med Folketinget Finansudvalg, der har bedt hende klarlægge de 'konsekvenser, det vil få for den offentlige sektors kontrakter og samarbejde med Atea, at en række tidligere chefer er blevet dømt for bestikkelse.'

"Konkret ønsker innovationsministeren blandt andet, at man får klargjort, hvordan man inden for EU's udbudsdirektiv kan stramme reglerne, så dømte virksomheder kan udelukkes fra fremtidige udbudsforretninger, og hvordan man kan annullere indgåede kontrakter, hvis en virksomhed for eksempel begår bestikkelse i en kontrakts løbetid," lyder det fra Finansministeriet i en meddelelse, som Computerworld har modtaget.

Atea-sagen er endnu ikke afsluttet, i det fem af de i byretten i Glostrup dømte medvirkende har anket deres domme til Østre Landsret.

To af dem - nemlig tidligere salgsdirektør i Atea Carsten Ritzau og tidligere koncern it-chef i Region Sjælland Michael Steen Hansen - har accepteret deres domme.

Tidligere er en række offentlige indkøbschefer desuden blevet dømt for at have modtaget bestikkelse i forskelligt omfang fra Atea.

Dybt forarget
Sophie Løhde meddeler forud for samrådet, at hun er ‘dybt forarget’ over Atea-sagen, hvor ‘en virksomhed har bestukket offentligt ansatte.

Hun kalder det både ‘moralsk forkasteligt’ og ‘fuldstændigt uacceptabelt.’

“Og det skal vi slå langt hårdere ned på, så vi sender et tydeligt signal om, at det accepterer vi på ingen måde i Danmark,” lyder det fra ministeren.

Atea blev i sagen idømt en bøde på 10 millioner kroner, og accepterede dermed sin rolle i sagen.

Selskabet er dog fortsat leverandør til det offentlige, da det efter sagen kom frem iværksatte en omfattende såkaldt ‘self cleaning.’

Det kan du læse mere om her: Godt to måneder efter bestikkelsesdom: Atea får igen grønt lys til at kunne deltage i offentlige udbud - men kommer under kontrol i fire år.

Sophie Løhde meddeler imidlertid, at hun vil have strammet reglerne.

“Jeg vil gerne have strammet reglerne, så vi kan udelukke virksomheder, der dømmes for bestikkelse, fra offentlige udbud i en periode og får lettere ved at ophæve indgåede kontrakter,” siger hun.

Ministeren vil nu nedsætte en arbejdsgruppe sammen med Erhvervsministeriet, der skal se på, hvordan reglerne kan strammes.

"Det er ikke en helt nem juridisk øvelse. Vi skal sikre os, at eventuelle lovstramninger ikke får utilsigtede konsekvenser for virksomheder, der holder sig inden for lovens rammer. Og vi skal naturligvis også leve op til EU-reglerne på området," lyder det fra Sophie Løhde.

Arbejdsgruppen kommer til at bestå af folk fra Finansministeriet, Erhvervsministeriet og Justitsministeriet.

De skal være klar med en rapport til sommer.

Du kan følge samrådet fra Folketingets Finansudvalg direkte klokken 13:00 via dette link.

Læs også:

Det offentliges store dilemma: Skal bestikkelsesdømte Atea lægges på is eller slippe fri?

Slut med dyre middage og gaver i Atea efter bestikkelsessag: Så meget må selskabet fremover maksimalt betale for en middag

Computerworld mener: Atea-dommen har konsekvenser for os alle: Har du fået ryddet op?Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Premium
Skat skal udskifte 70 ældgamle it-systemer: "De folk der ved, hvad der sker, er gået på pension eller er døde"
Interview: ITU-professor Søren Lauesen mener, at staten har travlt med at få fat på en lang række ældre udviklere, der står bag de ældste it-systemer i Skat. Det er nødvendigt i forbindelse med udskiftningen af 70 legacy-systemer i Skat over de næste 15 år. "Man skal først finde ud af, hvad de gamle systemer gør. De folk der ved, hvad der sker, er gået på pension eller er døde. Know how forsvinder," lyder det.
Computerworld
Gratis wifi på vej i 15 danske byer: Disse danske byer bliver del af europæisk wifi-initiativ
Femten danske byer er blevet udvalgt til at deltage i et EU-initiativ, der betyder, at borger og turister i byerne i løbet af de kommende år vil få adgang til gratis wifi.
CIO
Tag med på Computerworlds store lederkonference og mød de danske top-CIO'er, som bygger de nye it-afdelinger
Anvendelsen af digital teknologi og organiseringen af it-afdelinger er under radikal transformation. På konferencen Digitaliseringsledelse 2.0 kan du møde de CIO'er fra Bankdata, Adform og Rockwool, som står i spidsen for teknologi-adoptionen.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Kan du eliminere alle IT-truslerne på egen hånd?
Det er krævende at håndtere de mangeartede IT-sikkerhedstrusler på egen hånd – og trusselbilledet udvikler sig hele tiden. Denne hvidbog stiller skarpt på mulighederne for at løse nogle opgaver internt og håndtere andre i samspil med en ekstern udbyder af Managed Security Services.