Artikel top billede

(Foto: Steffen Villadsen)

Efter dom for bestikkelse og underslæb: Tidligere salgsdirektør i Atea har mistet tilliden til det danske retssystem

Tidligere salgsdirektør hos Atea, Carsten Ritzau, accepterer ikke sin fængselsdom, men han har alligevel valgt at afsone den. Hans tillid til det danske retssystem er væk, skriver hans advokat.

Få ting virker mere ubehageligt end at skulle afsone en straf for en forbrydelse, som man mener, at man ikke har begået.

Men det ser ud til at blive virkeligheden for den tidligere salgsdirektør hos Atea, Carsten Ritzau, der er idømt otte måneders delvist betinget fængsel for aktiv bestikkelse og underslæb.

Han har valgt ikke at anke sin dom i Atea-sagen.

Først skrev vi her på Computerworld, at han accepterede sin dom, men det er ikke tilfældet, skriver hans advokat Sysette Vinding Kruse til Computerworld i en e-mail.

"Det er korrekt, at han ikke anker dommen. Det gør han ikke, dels fordi han ikke længere har tillid til det danske retssystem og efterforskningens objektivitet..."

Læs mere her: Her er dommene i Atea-bestikkelsessagen: Millionbøde til Atea og fængselsstraffe til de tiltalte

Sagen trækker ud

Det er ikke kun tilliden til det danske retsvæsen, der har været afgørende for Carsten Ritzau.

Det drejer sig også om hensynet til familien, skriver hans advokat.

"..dels af hensyn til hans familie, fordi den langsomme efterforskning og sagens behandling i retten allerede har taget urimeligt lang tid," skriver hun.

Læs mere her: Seks it-topfolk i bestikkelsessag skal betale 778.000 kroner tilbage til Region Sjælland

Sagen har også været længe undervejs. Selve retsmøderne gik i gang i efteråret, men sagen fandt først sin umiddelbare afslutning i byretten for to uger siden.

Sagen strækker sig dog meget længere tilbage i tiden.

Det er hele tre år siden, at politiet gik hårdt til værks og foretog ransagninger og anholdelser i sagen.

Dermed har Ateasagen været virkelighed for Carsten Ritzau og de andre tiltalte i mere end 1.000 dage.

Som vi så det under retsmøderne, blev de dengang tiltalte under afhøringerne spurgt ind til konkrete emails og oplysninger, der lå op til 10 år tilbage i tiden.

De, som anker, kan se frem til, at der skal skrives endnu et kapitel i den langstrakte sag, når den skal behandles i landsretten.

Ritzau er ikke alene

Carsten Ritzaus beslutning om ikke at anke dommen er han ikke alene om.

Torsdag morgen meddelte Michael Steen Hansens advokat, Mikael Skjødt, at den tidligere Årets CIO heller ikke anker sin dom.

Det på trods af, at Michael Steen Hansen, der er tidligere koncern it-chef i Region Sjælland og direktør for Koncern IT i Rigspolitiet kan se frem til at skulle afsone 10 måneders delvist betinget fængsel.

Han mener ligesom Carsten Ritzau heller ikke, at dommen er rigtig.

"Han (Michael Steen Hansen .red) mener ikke dommen er rigtig, men han ønsker at lægge sagen bag sig og komme videre," skriver hans advokat Mikael Skjødt til Computerworld.

Læs mere her: Atea accepterer dom i bestikkelsessag: Betaler bøde på 10 millioner kroner

De to er indtil videre de eneste personer, der har valgt ikke at anke dommene i sagen, der har trukket overskrifter i flere år.

Resten anker

Det er ikke alle, der ligesom Carsten Ritzau og Michael Steen Hansen har valgt at sidde straffen ud og lægge sagen bag sig.

Allerede på dagen, hvor dommer Nanna Blach afsagde dommene i Retten i Glostrup, ankede flere af de dømte dommene på stedet.

Onsdag kunne Computerworld så berette, at også den tidligere salgschef Per Juul Andersen efter betænkningstid har valgt at følge de tidligere spidser fra Atea og Region Sjælland og anke sin dom.

Læs mere her: Anklager tilfreds med Atea-dommen: Der skal slås hårdt ned på samfundsskadelig kriminalitet, og det mener jeg, man har gjort

Nu kan han sammen med en række af de dømte se frem til at få deres sag prøvet ved landsretten, men det kan vise sig ligeledes at trække ud.

Der er endnu ikke fastsat en dato herfor, men det må forventes, at vi skal et stykke ind i det nye år.

Advokaterne, der forsvarer de dømte, som har valgt at anke, er fra branchens øverste hylde. Det er svært at forestille sig, at de har tid i kalenderen umiddelbart efter sommerferien.