Artikel top billede

Købet af Nokias Here for 20 milliarder er et genialt træk

Det giver rigtig god mening for tre tyske bil-giganter at smide over 20 milliarder kroner på bordet for at kunne overtage korttjenesten Here fra Nokia.

Det giver rigtig god mening, at de tre tyske bil-producenter Audi AG, BMW Group og Daimler AG køber Nokias korttjeneste Here for 2,8 milliarder euro, omkring 20,8 milliarder kroner.

Det mener Gartner-rådgiver Mark Raskino, der i en kommentar skriver, at det er et eksempel på digital strategi, som andre med fordel kan lade sig inspirere af.

"Hvorfor har de tre virksomheder mon besluttet at gøre dette? For det første fordi korttjenester er en nøgle-komponent i alle fremtidige biler og mobile scenarier. For det andet fordi bil-virksomheder er nødt til at accelerere deres handlinger i udviklingen af deres digitale fremtid," lyder det blandt andet fra Gartner-rådgiveren, der fortsætter:

"For det tredje fordi, at hvis de ikke skaffer sig kontrol med de vigtigste elementer af den fremtidige platform for deres industri, så gør andre det."

Læs også: Nokia sælger korttjenesten Here for over 20 milliarder kroner

Selvom de 20 milliarder kroner, som bil-producenterne vil betale for Here, umiddelbart lyder af mange penge, er det faktisk kun det halve af, hvad Nokia selv har betalt. Here er efterkommer af Navteq, som Nokia købte i sin tid og gjorde til Ovi Maps.

Da Nokia købte Navteq i 2007, lød prisen på omkring 42 milliarder danske kroner.

Og faktisk kan Here nemt vise sig at få ganske stor værdi for de tyske bil-producenter, der her har set en fælles interesse i at spendere de over 20 milliarder kroner.

Hvad vil de bruge Here til?

Gartner-rådgiver Mark Raskino skriver, at selskaberne meget fornuftigt har indset, at "én industri-spiller måske ikke har risiko-kapitalen eller markeds-musklen til at skabe en platform, men en samlet indsats kan."

"Dette blokerer indgangen for spillere, der er født digitale, og nye tech-spillere, der måske ellers udnytter de udviskede grænser imellem industrier."

"En kyniker kan tilføje, at hvis bil-virksomhederne køber et unikt aktiv som dette, fjerner de det fra bordet, så ingen andre kan bruge det. De kunne gøre ingenting med det og blot lade det ruste. Lad os håbe, at de ikke vælger den destruktive vej, men vi er nødt til at anerkende, at det er en brugbar forretingsstrategi-plan," lyder det fra Mark Raskino.

Bil-producenter: Derfor køber vi Here
Audi AG, BMW Group og Daimler AG, der sammen overtager korttjenesten fra Nokia, har blandt andet udtalt om opkøbet: .

"Opkøbet har til hensigt at sikre den langsigtede tilgængelighed til Heres produkter og services som en åben, uafhængig og værdiskabende platform for cloud-baserede kort og andre mobile services, der er tilgængelige for alle kunder i bil-industrien og andre sektorer."

I maj kom det frem, at Uber havde budt 20 milliarder kroner for Nokias Here - læs mere om det her - men det endte altså med at blive de tre tyske bil-producenter, der løb med Here.

Købet ventes endeligt godkendt i første kvartal 2016. 

Læs også:

Nokia sælger korttjenesten Here for over 20 milliarder kroner

Nokias gigant-køb af Alcatel-Lucent kan få stor betydning for markedet

Uber ved at købe Nokias kort-tjeneste Here - har budt 20 milliarder kroner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Efter kæmpeinvestering: Danske Dixa skal firdoble antallet af udviklere
På halvandet år skal det unge it-selskab Dixa firdoble holdet af produktudviklere fra 75 til 300. Sådan lyder ambitionen hos det danske selskab, der netop har modtaget en kapitalindsprøjtning på 660 millioner kroner.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.