Artikel top billede

(Foto: gratis /)

De glemte og fascinerende historier bag otte banebrydende danske iværksætter-eventyr

Kender du historierne bag disse danske iværksætter-eventyr?

Bag de fleste succesrige virksomheder gemmer der sig en interessant historie.

En historie, der ofte vidner om en virksomhed, der i de tidligere dage så væsentligt anderledes ud, end den gør i dag.

Her får du historierne om, hvordan en række af de seneste års mest omtalte danske iværksætter-eventyr begyndte.

1. Zendesk

I dag er Zendesk en international tech-succes, der er børsnoteret på New York Stock Exchange og har hovedkvarter på Market Street i San Francisco. 

Men det ikke mere end otte år siden, at virksomheden blev stiftet i en loftslejlighed i Studiestræde i København med penge lån fra familie og venner.

I 2007 kunne de tre stiftere, Mikkel Svane, Morten Primdahl og Alexander Aghassipour, ikke finde investorerne, og derfor henvendte de sig til familie og venner, der lagde mellem 50.000 og 150.000 kroner hver. 

"Det var lidt i desperation. Men vi forsøgte at gøre det på en god måde. Vi sagde meget klart, at det her er en lotteriseddel: I kan lige så godt risikere at tabe alle pengene," har Mikkel Svane tidligere fortalt til Computerworld. 

I årene efter flytede Zendesk til Californien for at slå sig ned i San Francisco, den moderne tech-branches epicenter. 

"Vi havde en amerikansk drøm. En drøm om at komme til arnestedet for det hele," sagde Mikkel Svane til Computerworld tidligere på året.

I dag har Zendesk 1000 ansatte og børsværdi på mere end 11 milliarder kroner.

Læs mere: 
Dansker bag milliard-firma i Silicon Valley: Vi var desperate og måtte låne penge af familien

2. Unity:

Unity er en af de seneste års største danske iværksætter-succeser. Virksomheden har udviklet en 3D-spil-motor, der hver måned bliver brugt af mere end 600.000 spil-udviklere over hele verden. 

I dag har Unity mere end 400 ansatte fordel på 18 forskellige lokationer over hele verden. 

Det hele begyndte dog i et kælderlokale i Kronborggade på Nørrebro i København.

Virksomheden blev grundlagt af Nicholas Francis, Joachim Ante og David Helgason, der i første omgang havde en ambition om at stifte et traditionelt spilfirma. 

De tre stiftere fandt dog hurtigt ud af, at de var bedre til at udvikle værktøjer til spiludviklere end til selv at udvikle spillene. 

Derfor blev ambitioner om at blive spiludviklere droppet, og i stedet begyndte de at udvikle et program, der kan gøre det lettere for spiludviklere at skabe deres egne spil. 

"Vi finder ud af, at vi er ret gode til at udvikle den type teknologi, og vi kan se, at vi med den kan ændre på nogle ting i verden," fortalte David Helgason til Computerworld i 2014.

I dag bliver Unitys værktøjer brugt af virksomheder og organisationer som Eletronic Arts, Microsoft, Lego og Nasa. 

Læs mere om:
Dansk iværksætter-succes: "Vi ser intet loft for vores vækst" 

3. GoMore

Den danske samkørselstjeneste GoMore har i dag 22 ansatte og har hentet millioner af kroner i venturekapital. 

Men virksomhedens tog sit udgangspunkt under et studieophold i Tyskland.

De to stiftere, Matias Møl Dalsgaard og Søren Riis, var  oprindeligt filosofistuderende og fik ideen til virksomheden, da de under et ophold i tyskland. 

"I Tyskland er der en lang tradition for at fylde bilerne op. Samkørsel er meget populært og brugt, det ligger nærmest i tyskernes gener," fortæller Lasse Gejl, der er partner i GoMore, i et tidligere interview med Computerworld. 

Læs mere om: 
Her er it-historien bag fælleskørsel-successen GoMore: "Vi har bare kodet løs"

4. Siri

I dag kender de fleste Siri som en integreret del af Apple-oplevelsen på iPhonen og iPaden. Men da virksomheden blev stiftet i 2007 var ambitionen anderledes.

Siri er en amerikansk virksomhed, men i 2007 blev danske Mads Rydahl ansat hos Siri, hvor han i to år arbejdede på at opbygge et designteam og skabe den sidenhen så populærre stemmestyrings-assistent. 

Mads Rydahl fik aldrig status af medstifter af Siri, men han var en af de første ansatte i virksomheden, der blev stiftet af norsk-amerikanske Dag Kittlaus samt amerikanerne Adam Cheyer og Tom Gruber.

Da Siri blev lanceret i App Store, kunne appen hjælpe brugerne med at kombinere services fra 47 forskellige websites.

Du kunne bestille taxaer, biografbilletter og koncertbilleder med Siri, og med tiden kunne det måske have udviklet sig til en slags stemmestyringens svar på Google.

"Det, som Apple laver i dag, er slet ikke ligeså visionært. Det er fint nok, og jeg er glad for, at det bliver brugt, hvis det kan hjælpe folk med at være mere produktive i dagligdagen," siger Mads Rydahl. 

Mads Rydahl forlod Siri ved indgangen til 2010, og blot tre måneder efter blev Siri solgt til Apple for et beløb, der mener at lyde på omkring 200 millioner dollar.

Hvis Mads Rydahl blevet tre måneder havde han med egne ord "tjent mange millioner".

Læs mere her: 
Dansker var med til at skabe Siri: "Jeg havde tjent mange millioner, hvis jeg var blevet tre måneder længere"

5. Vivino

Den danske vin-app Vivino har efterhånden slået sit navn fast som en af verdens førerende vin-app, og virksomhedens administrerende direktør, Heini Zachariassen, styrer i dag slagets gang fra sit konto i San Francisco. 

I 2010 stiftede Heini Zachariassen Vivino sammen med Theis Søndergaard.

De forlod begge chef-stillinger hos it-sikkerhedsfirmaet Bullguard. Oprindeligt var det planen, at Vivino skulle være en hjemmeside, der fungerer som en slags vinens IMDB. 

Men i 2010 begyndte smartphone-udbredelsen og app-indstrurien for alvor at vinde frem.

Samtidig fik de to Vivino-stiftere øjnene op for en ny fotogenkendelses-teknologi, som kunne bruges til at indskanne vin-etiketter og herefter automatisk identificere vinen. 

Denne teknologiske udvikling betød, at Vivino-stifterne valgte at satse på at udvikle en app i stedet for en IMDB-lignende hjemmeside. 

I dag har Vivino mere end 10 millioner brugere på verdensplan, og i gennemsnit indskanner brugerne 500.000 vinetiketter om dagen

Læs mere:
Dansk firma er kæmpe-succes i Silicon Valley: Elsker at brænde masser af penge af 

6. Fullrate

Internetudbyderen Fullrate blev stiftet af af fem tidligere ansatte hos den konkurrerende internetudbyder Cybercity. 

De havde fået en ide, hvor de mente, at det ville være muligt at tilbyde danskerne hurtigere og billigere internet på samme tid.

I første omgang forsøgte de at få deres arbejdsgiver, Cybercity, til at støtte det nye forretningskoncept.

Men da den ide blev pure afvist, valgte de i stedet at etablere deres eget firma. 

Fullrate voksede hastigt i de første år, og fire år efter stiftelsen blev virksomheden opkøbt af TDC for et ikke-oplyst beløb, som flere medier på salgstidspunktet anslog til at ligge på knap 400 millioner kroner. 

Læs mere:
Solgte sit firma for et trecifret millionbeløb: "Men jeg var bange hele tiden"

7. Nemlig

Ideen til det danske netsupermarked Nemlig.com opstod i 2008, da virksomhedens stifter, Stefan Plenge, besøgte en kammerat i New York. 

Det fortalte Stefan Plenge sidste år til Computerworld. 

Kammeraten åbnede en hjemmeside på sin computer, og der tonede et e-supermarked frem på skærmen.

Hurtigt fyldte de en digital indkøbskurv med varer, og 35 minutter senere ringede det på døren. Ude i opgangen stod et bud med dagligvarerne. 

Fascineret af hændelsen gennemførte han dagen efter endnu et indkøb, og da det denne gang ringede på døren efter blot 20 minutter, stod Stefan Plenge klar iført løbesko.

Opsat på at finde frem til hemmeligheden bag de lynhurtige leveringstider. 

Da leveringsbudet gik ind i elevatoren, spurtede Stefan Plenge efter manden. 

"Jeg løb ud af døren og nåede at se ham springe op på en cykel og køre væk. Det vil sige, at han lå på sin cykel og kørte ud med en ordre af gangen. Men det viste sig, at det var en kæmpe øjenåbner. Det fik mig til at indse, hvad der kræves for at få succes på det her marked," fortalte Stefan Plenge til Computerworld

Det amerikanske supermarked leverede nemlig kun dagligvarer på en udvalgt del af Manhattan, hvor befolkningstætheden var tilstrækkelig stor.

Kun omkring en tredjedel af Manhattan var dækket af tjenesten, men Stefan Plenge indså, at virksomhedens kunder i det pågældende område til gengæld opnåede en helt uforlignelig service, hvor virksomheden garanterede levering inden for højst 60 minutter. 

Da Stefan Plenge vendte hjem fra ferien USA, var det med et mål om at indføre en lignende service i Danmark.

Læs mere: 
Han så lyset i New York: Sådan vil Nemlig.com forandre dine indkøb

8. Tradeshift

Gennem de seneste år har den danske e-fakturingersvirksomhed Tradeshift modtaget enorme millionbeløb fra investorer i hele verden, der alle ser et stort potentiale i den danske virksomhed.

Virksomheden blev stiftet i 2010 af Christian Lanng, Mikkel Hippe Brun og Gert Sylvest, der alle havde en fortid hos den danske IT- og Telestyrelse, hvor Lanng var kontorchef. 

I styrelsen udviklede de sammen en offentlig dansk e-faktureringsløsning ved navn NemHandel og blev inspireret til at videreudvikle det til en selvstændig forretningsidé, der skulle være tilgængelig for alle typer af virksomheder. 

Siden da har Tradeshift udviklet sig hastigt, og i dag definerer er Tradeshift at betegne som en global virksomheder med kontorer i blandt andet København, London, San Francisco, Kina og Japan. 

Læs mere her:
Tradeshift vil investere millioner i nye danske it-job