Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

To ud af tre hardcore it-folk har job udenfor it-branchen

Problemet med at skaffe uddannede it-folk rammer ikke kun i it-branchen. Størstedelen af de it-uddannede på det danske arbejdsmarked arbejder nemlig udenfor den traditionelle it-sektor, viser et dataudtræk fra Danmarks Statistik.

To ud af tre højtuddannede it-folk arbejder i dag i virksomheder udenfor it-sektoren.

Det viser en særkørsel af data fra Danmarks Statistik, som analysefirmaet eStatistik har foretaget for Computerworld.

Blandt universitetsuddannede it-folk har kun 32 procent i dag job indenfor it-sektoren.

I gruppen af it-folk med en kort eller mellemlang it-uddannelse er billedet stort set det samme. Her har kun 35 procent job indenfor it-sektoren.

Ser man på den store gruppe af erhvervsfagligt uddannede it-folk er billedet endnu mere markant.

Her er det mindre end hver 10., der har job indenfor it-sektoren.

Det betyder samlet set, at klassiske it-virksomheder kun lægger beslag på 15 procent - det vil sige omkring hver sjette - af de it-uddannede i arbejdsstyrken.

Direktør i eStatistik Kent Nielsen mener, at tallene er en påmindelse om, at manglen på uddannede it-folk ikke kun er et problem, der er forbeholdt rene it-virksomheder.

I juli måned kom det frem, at antallet af nye studerende it-uddannelse er faldet med mere end 10 procent.

Det fik flere it-virksomheder som eksempelvis Netcompany og organisationen Dansk Industri til igen-igen at råbe vagt i gevær og advare om stigende mangel på uddannede it-folk.

"It-sektoren har endnu engang været ude og sige, at der er alt for få, der kommer ind på IT-Universitetet. Tallene viser, at problemet med mangel på it-arbejdskraft er langt større og rækker langt ud over it-branchen og rammer den traditionelle industri, det offentlige og service-branchen," siger Kent Nielsen.

Han peger også på, at manglen på kvalificerede it-folk skaber benhård konkurrence om nye medarbejdere.

"Når to ud af tre hardcore it-specialister er ansat uden for it-sektoren, har man et godt argument for at tage problemet med manglen på it-arbejdskraft meget mere alvorligt," siger Kent Nielsen.

Industrien er storforbruger af it-folk

Kent Nielsen peger på, at især virksomheder i den traditionelle industri er i dag er storforbruger af medarbejdere med it-kompetencer i form af enten en erhvervsfaglig eller en videregående it-uddannelse.

Det er især udtalt i Jylland, hvor eStatistik på vegne af Region Midtjylland, Aarhus Kommune og IT Forum har undersøgt, hvordan de it-uddannede fordeler sig på job- og branchemæssigt.

I det jyske er antallet af job i rene it-virksomheder relativt lavere end i resten af landet, mens en stribe af store industrivirksomheder har tusindvis af it-folk på lønningslisten.

Kent Nielsen nævner eksempler som Siemens i Ikast/Brande, Grundfos i Bjerringbro, B&O i Struer, Terma i Aarhus, Danfoss og Linak i Sønderborg og Kamstrup i Skanderborg.

It-uddannelseTotalIt-sektorpct.
Støtteerhverv erhv.faglig50.2612.9636
It-erhv.faglig57.3606.86812
Kort/mellemlang ITK17.9916.26535
ITK Universitet13.3474.31632
It-uddannede i alt138.95920.41215

Kilde: eStatistik/Særkørsel fra Danmarks Statistik

"It er i dag en helt normal del af hverdagen i mange virksomheder, og når så mange store og mellemstore industri-virksomheder ansætter folk med it-kompetencer, skal man uddannelsespolitisk være opmærksom på, at der er it-job mange andre steder end i den traditionelle it-sektor," siger Kent Nielsen.

Han mener, at der generelt er for lidt fokus på erhvervslivet brug af it sammenlignet med for 10-15 år siden.

"En gang kunne man ikke sige it, uden at alle stod i kø for at skubbe på udviklingen. It fylder ikke mindre i dag. I dag er det som om, man går rundt og leder efter den næste killer-app og glemmer, at der er masser af potentiale for it-job i eksisterende virksomheder, som har fuld fart på at gøre it til en del af deres forretning," siger Kent Nielsen.

Læs også:

Helt sort: Vi mangler 3.000 it-folk - og afviser kvalificerede folk på it-studierne

Frustreret dansk it-firma: Vi er klar med millioner af kroner til flere it-studiepladser




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere