NRGi i vildrede efter kæmpe-hack: Ved ikke hvordan det kunne ske - men mener it-sikkerheden er god nok

Interview: Energiselskabet NRGi har haft besøg af hackere, der har lukket ned for centrale dele af selskabets it-systemer. Selskabet aner ikke, hvordan det kunne lade sig gøre. "Men vores sikkerhed er god nok," siger direktøren.

I slutningen af sidste uge blev energiselskabet NRGi udsat for angreb rettet mod energiselskabets it-systemer.

Konsekvensen var, at de udefrakommende personer sendte telefonsystemet, hjemmesiden og firmaets app til tælling, og der er stadig driftsproblemer hos NRGi.

På hjemmesiden kan man blandt andet læse: "På grund af driftsmæssige problemer er det desværre ikke muligt at logge på Mit NRGi-selvbetjening."

Og:

"Da en række interne systemer også er berørt, er det i øjeblikket ikke muligt at få svar på mail sendt til NRGi, mens det heller ikke er alle telefoniske henvendelser, vi kan hjælpe med."

Angrebet har dog ikke haft de store konsekvenser for firmaets kunder, siger direktøren.

"Vi har endnu ikke det fulde overblik, men jeg hæfter mig dog ved, at vores elkunder heldigvis ikke har mærket meget til angrebet," lyder det Søren Sørensen, administrerende direktør.

Angrebet blev opdaget af it-afdelingens overvågningssystemer, og der trådte en redningsplan i kraft, der betød, at it-systemerne blev lukket ned, og adgangen til internettet lukket.

Sådan kom hackerne ind
Søren Sørensen, hvordan kom hackerne ind i jeres systemer?

"Vi er i gang med at analysere angrebet, så det kan vi ikke sige endnu. Der er dog ingen tvivl om, at uvedkommende har formået at trænge igennem vores sikkerhedsnet og få adgang til vores systemer. Omvendt har vores systemer også formået at opfange signaler fra hackerne og afværge angrebet," forklarer direktøren i NRGi.

Så du kan ikke fortælle, om det er via phishing, en sårbarhed i software eller lignende, at der er skabt hul i Jeres it?

"Udefrakommende har forsøgt at gøre noget, man ikke skal gøre. Hvordan det er sket, det ved vi ikke endnu."

Hvis dette kan ske, så er jeres sikkerhed vel ikke god nok?

"Jeg mener, at sikkerheden har været god nok. Da vi opdagede angrebet, havde vi øjeblikkeligt fuld fokus på at begrænse skaden og lukke systemerne ned for at gå over til nødprocedurerne. Det er gået fornuftigt, og vores beredskabsplan har fungeret efter hensigten. Nu skal vi så se på, om der er noget, vi skal have justeret."

Har NRGi overholdt alle sikkerhedskrav og -regler for et forsyningsselskab?

"Ja, det har vi. Vi har en hel række systemer, der skal fange eller undgå disse angreb. Men nu skal vi, se om der er steder, der kan strammes op - både med hensyn til det tekniske og i vores handlingsplan," siger Søren Sørensen.

Hvor vil jeres sikkerhedsfokus ligge i fremtiden?

"Der er to elementer i den strategi. Vi skal gøre alt for at undgå, at der kan skabes adgang til vores systemer. Hvis skaden sker, skal vi have en solid beredskabsplan."

Læs også: Hackerne kommer - og du kan (næsten) intet gøre

Gælder hele sektoren
Energiforsyningen er et følsomt område.

"Hændelsen hos NRGi er et eksempel på den forandring, der også berører energisektoren. Vi går fra it-systemer, der har været bag fysisk lås og slå til systemer, der er cyberbaserede. Derfor arbejder vi som branche benhårdt på at øge viden og kompetencer til håndtering af it-sikkerhed," lyder det fra Jørgen Christensen, der er forsknings- og teknologidirektør i Dansk Energi

Han peger blandt andet på, at sikkerheden skal øges i de interne systemer, der kan opdage og inddæmme angreb, hvilket også skete i NRGi.

NRGi er et af Danmarks største energiselskaber med 1.200 medarbejdere og omkring 210.000 andelshavere.

Læs også:
Hackere angriber hundredetusindevis af jailbreakede iPhones: 225.000 Apple-konti hacket

Hackerne kommer - og du kan (næsten) intet gøre
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bedre EDI til SAP

Mød førende danske virksomheder, der alle bruger SAP, og hør hvordan de har tacklet komplekse forretningsudfordringer med EDI. Lær af erfaringer fra Lemvigh-Müller og BESTSELLER, få INVIXO’s 5 skridt til bedre EDI, og hør om SAP’s seneste, massive satsning på deres integrationsplatform.

27. november 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cloud er godt, men cloud er ikke billigt: Sådan håndterer du bedst den nye komplekse cloud-verden

Cloud-teknologien giver adgang til store fordele: Skalerbarhed, sikkerhed, fleksibilitet og adgang til nye teknologier. I denne talk stiller vi derfor skarpt på de optimale it-strategiske valg, prismodellerne og fælderne ved det store cloud-skifte.

27. november 2020 | Læs mere


Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Premium
ERP-virksomhed har indført ubegrænset ferie for alle medarbejdere - og resultatet er en succes: "Medarbejderne knokler og har et smil på læben"
ERP-virksomheden Unit4 har indført ubegrænset betalt ferie for samtlige medarbejdere verden over, hvor man som ansat nu selv kan bestemme. "Som direktør har jeg det rigtig godt med det", siger dansk landechef Anders Holm Jørgensen. Ifølge ham kan medarbejderne sagtens administrere ordningen.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sælger du nemt IT-sikkerhed og backup som en service – og styrker din indtjening
Den klassiske forhandlermodel med salg af produkter er under pres. Som IT-forhandler er du enormt konkurrenceudsat og de kunder der køber, er ikke altid loyale. Den hårde konkurrence giver samtidig stærkt begrænsede margener. For kunden er det er mere besværligt købe produkter end det er at købe services og du risikerer derfor, at kunden smutter over til en nemmere og mere fleksibel løsning - det vil sige til nogen, der sælger services. Nøglen til vækst er ofte at påtage sig rollen som managed service provider. Her tilbyder du en pakke af services, der komplementerer primærproduktet og løser en udfordring for kunden – og styrker dit salg og din indtjening. Du opnår en løbende indtægt, en tættere relation til dine kunder og en fleksibilitet og skalerbarhed, som kun skyen kan tilbyde. Et oplagt eksempel er en kombination af salg af services som cyberbeskyttelse og backup. I denne hvidbog får du konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med at optimere din forretningsmodel.