Artikel top billede

Store omvæltninger på storagemarkedet: SSD står til at vinde det hele

Klumme: Samsung har smidt en bombe på storagemarkedet med en ny generation SSD-diske, og om kort tid vil vi se 16 TB SSD-diske på markedet, som både er stabile og holdbare. Det er godt nyt for kunderne men skidt for nicheteknologierne.

Solid State Drives er blevet mainstream inden for storage.

Der er vel efterhånden ingen, der køber 15.000 RPM-diske længere, og specielt ikke efter den nyeste generation af SSD teknologi - 3D TLC (Triple Level Cell) - er kommet i handlen.

Samsung er først med denne type memory-baseret storage.

Mere præcist er der tale om Samsungs 32-layer 3D TLC V-NAND, som blandt andet differentierer sig ved at have en langt bedre densitet end tidligere generationer af SSD-diske som for eksempel 2D Planar SLC eller MLC.

Det betyder meget mere kapacitet - for nuværende godt 3.8 TB pr. drive - og forbedret holdbarhed.

Masser af fordele

Det er svært at se, hvorfor man ikke skulle investere i TLC.

Diskene bruger næsten ingen strøm sammenlignet med 15k RPM SAS teknologi, og inden vi ser os om, er der 16TB-diske i handlen. Dertil er performance overordnet set bedre end tidligere generationers SSD.

Ja, du læser rigtigt - 16 TB SSD-diske er givetvis i handlen i løbet af kort tid, og det er da lidt af en omvæltning.

Her gik man og troede, at Near Line SAS diske på 8TB var store, men så kom 3D TLC ind fra højre, og pludselig er det ikke svært at se for sig, at markedet i løbet af kort tid helt domineres af SSD.

Samme stabilitet som roterende diske

Men udviklingen betyder også noget for storage performance og holdbarhed (wear).

Slitage har altid været en af de største svagheder i memory-lagring, men flere års brug og tuning af komponenter og software har fået den udvikling til at stagnere.

Efter flere år i markedet som enterprise storage, er SSD-diske faktisk langt mere holdbare i for eksempel storage arrays, end man oprindelig havde troet.

Stabiliteten er også rigtig god og på niveau med roterende diske, så det vil sige, at leverandørerne bør kunne garantere diskene i serviceperioden, præcis som det altid har været for de andre traditionelle roterende diske i markedet. Hvis en disk går i stykker, skiftes den ganske enkelt under garantien.

Godt for virksomhedernes it

For virksomhederne, som oplever stadigt voksende datamængder, er det rigtig gode nyheder.

Det er nemlig ikke kun behovet for datalagring, der vokser, der er også væsentlige tendenser, som betyder, at data skal kunne bruges i forretningen til at skabe værdi og udvikling - og gerne hurtigst muligt.

Dette stiller krav til infrastrukturen og i særdeleshed til storage, hvor SSD-teknologien giver virksomhederne mulighed for at eksekvere for eksempåel Business Intelligence-applikationer (BI) meget hurtigere end tidligere.

Med TLC-teknologien ude i markedet er det nu til en markant lavere pris end tidligere - helt på niveau med 15k RPM SAS diske faktisk.

Pres på nicheteknologierne

Så det er svært at se, hvorfor man skulle vælge proprietær lagringsteknologi til sine servere eller storage.

Det er en spændende udvikling, og jeg tror, markedet for Disk Storage kommer til at ændre sig væsentligt i den kommende tid på grund af generationsskiftet med TLC.

Presset er nu ganske stort på de leverandører, som har satset på niche-memoryteknologi til en højere pris, fordi seriøs mainstream SSD-storage nu er nede i et fornuftigt leje.

Med den udvikling bør man nøje overveje situationen, inden man investerer i nicheteknologi - for hvis man kan få standard-hardware med høj performance og stabilitet til den rigtige pris, er det vel værd at overveje.