iPhone 4s fra 2011 kan også køre Apples nye iOS 9.

Sådan kører Apples nye iOS 9 på din gamle iPhone eller iPad

Apple gør det muligt at installere iOS 9 på de fire år gamle iPhone 4s og iPad 2. Spørgsmålet er dog, om det er en god idé at opgradere, hvis man vil undgå en sløv smartphone eller tablet?

Ejere af ældre iPhones og iPads har flere gange oplevet, at nye iOS-versioner gør hardwaren alt for langsom - læs mere om det her.

Med iOS 9, der blev frigivet i sidste uge, lovede Apple imidlertid, at der var taget hånd om ydelsen på ældre enheder.

Læs også: Gør Apple din "gamle" iPhone sløv med vilje?

Samtidig valgte selskabet at udvide listen med kompatible enheder, så iOS 9 kan installeres på de fire år gamle iPhone 4s og iPad 2 - en generation ældre, end Apple traditionelt har understøttet med nye iOS-versioner.

Sådan kører iOS 9
Spørgsmålet er imidlertid stadig, om det nu også er en god idé at installere softwaren på eksempelvis en iPhone 4s, blot fordi Apple har gjort det muligt?

At dømme ud fra reaktionerne rundt omkring på nettet, er dommen over i iOS 9 på iPhone 4s og iPad 2 ikke så entydig, som da iOS 7 ramte iPhone 4 og gjorde den håbløst langsom.

Med iOS 9 på iPhone 4s og iPad 2 er der både dem, der skriver, at enhederne ikke er blevet langsommere og ikke oplever crash-problemer, men der er også andre, der oplever, at iOS 9 betyder, at den aldrende Apple-hardware er mere sløv i optrækket, længere tid om at starte op og har ringere batteritid. 

Læs også: Listen med tvungne iOS-apps vokser - men nu vil Apple (måske) lade dig slette dem

Ars Technica har en større sammenligning af iOS 8.4.1 og iOS 9 på de forskellige iPhones og iPads.

Selvom testen eksempelvis viser, at batteritiden forringes en smule med opdateringen på iPhone 4s, så lyder anbefalingen alligevel, at man fint kan opgradere til iOS 9, hvis man allerede kører med iOS 8 - for performance er stort set den samme.

Det største problem er i virkeligheden, at iOS 9 er designet til nyere iPhones med større skærme end den, man finder på iPhone 4s. 

Kører man iOS 7, vil man ifølge Ars Technica nok opleve en lidt større forringelse af hastigheden.

Derfor kan du ikke bare fortsætte med en gammel iOS-version
Der er dog flere argumenter for at opgradere, som man bør være opmærksom på uanset bekymringen om hatighedsforringelser:

- Mange apps understøtter ikke ældre iOS-versioner, og dermed kan der være apps, man ikke kan installere på eksempelvis iOS 7.

- Samtidig lukker Apple med iOS 9 en stribe sårbarheder i styresystemet - læs mere om det her.

Læs også: Derfor skal du hente iOS 9 nu: Lukker alenlang liste af sårbarheder på iPhone og iPad

Generelt kan man sige, at en iPhone 4s naturligvis ville virke en del hurtigere, hvis man stadig kørte med det iOS 5, som den blev lanceret med.

Men så ville man så også skulle leve med, at man ikke kunne installere en stribe apps, ikke havde adgang til nye funktioner, og at der potentielt kunne være sårbarheder i softwaren. 

Guide til optimering
Hvis du har valgt at opgradere til iOS 9 på en ældre iPhone eller iPad, kan du stadig gøre en del for at optimere ydelsen.

Vi har tidligere bragt en guide til, hvordan du med fire lette trin gør det. Se guiden her.

Skriv gerne i debatten herunder, hvordan du selv oplever iOS 9 på din iPhone eller iPad. 

Se videotest af iOS 9
Herunder kan du se en video, hvor iOS 9 sammenlignes med iOS 8 på en iPhone 4s. Læs også:

Listen med tvungne iOS-apps vokser - men nu vil Apple (måske) lade dig slette dem

Gør Apple din "gamle" iPhone sløv med vilje?

Derfor skal du hente iOS 9 nu: Lukker alenlang liste af sårbarheder på iPhone og iPad

Apple udsender iOS 9: Få mere battertid ud af din iPhone

Derfor bliver iOS 9 til iPhone og Ipad noget helt særligt for virksomhederne

Fejl i Apple-opdatering udskyder Watch-softwaremest debatterede artikler

Premium
Boozt.com har med CTO Jesper Brøndum i spidsen udviklet sine 15 vigtigste it-systemer helt selv: "Vi er simpelthen nødt til at være i kontrol"
Om få dage går e-handelsgiganten Boozt.com på børsen i Danmark. CTO Jesper Brøndum har stået i spidsen for at udvikle 15 af selskabets kernesystemer selv. "Det er vores kerneprocesser, som vi gerne selv vil have kontrol over, og derfor har valgt selv at bygge. Vi har eksempelvis bygget vores eget finanssystem," fortæller han.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.