iPhone 4s fra 2011 kan også køre Apples nye iOS 9.

Sådan kører Apples nye iOS 9 på din gamle iPhone eller iPad

Apple gør det muligt at installere iOS 9 på de fire år gamle iPhone 4s og iPad 2. Spørgsmålet er dog, om det er en god idé at opgradere, hvis man vil undgå en sløv smartphone eller tablet?

Ejere af ældre iPhones og iPads har flere gange oplevet, at nye iOS-versioner gør hardwaren alt for langsom - læs mere om det her.

Med iOS 9, der blev frigivet i sidste uge, lovede Apple imidlertid, at der var taget hånd om ydelsen på ældre enheder.

Læs også: Gør Apple din "gamle" iPhone sløv med vilje?

Samtidig valgte selskabet at udvide listen med kompatible enheder, så iOS 9 kan installeres på de fire år gamle iPhone 4s og iPad 2 - en generation ældre, end Apple traditionelt har understøttet med nye iOS-versioner.

Sådan kører iOS 9
Spørgsmålet er imidlertid stadig, om det nu også er en god idé at installere softwaren på eksempelvis en iPhone 4s, blot fordi Apple har gjort det muligt?

At dømme ud fra reaktionerne rundt omkring på nettet, er dommen over i iOS 9 på iPhone 4s og iPad 2 ikke så entydig, som da iOS 7 ramte iPhone 4 og gjorde den håbløst langsom.

Med iOS 9 på iPhone 4s og iPad 2 er der både dem, der skriver, at enhederne ikke er blevet langsommere og ikke oplever crash-problemer, men der er også andre, der oplever, at iOS 9 betyder, at den aldrende Apple-hardware er mere sløv i optrækket, længere tid om at starte op og har ringere batteritid. 

Læs også: Listen med tvungne iOS-apps vokser - men nu vil Apple (måske) lade dig slette dem

Ars Technica har en større sammenligning af iOS 8.4.1 og iOS 9 på de forskellige iPhones og iPads.

Selvom testen eksempelvis viser, at batteritiden forringes en smule med opdateringen på iPhone 4s, så lyder anbefalingen alligevel, at man fint kan opgradere til iOS 9, hvis man allerede kører med iOS 8 - for performance er stort set den samme.

Det største problem er i virkeligheden, at iOS 9 er designet til nyere iPhones med større skærme end den, man finder på iPhone 4s. 

Kører man iOS 7, vil man ifølge Ars Technica nok opleve en lidt større forringelse af hastigheden.

Derfor kan du ikke bare fortsætte med en gammel iOS-version
Der er dog flere argumenter for at opgradere, som man bør være opmærksom på uanset bekymringen om hatighedsforringelser:

- Mange apps understøtter ikke ældre iOS-versioner, og dermed kan der være apps, man ikke kan installere på eksempelvis iOS 7.

- Samtidig lukker Apple med iOS 9 en stribe sårbarheder i styresystemet - læs mere om det her.

Læs også: Derfor skal du hente iOS 9 nu: Lukker alenlang liste af sårbarheder på iPhone og iPad

Generelt kan man sige, at en iPhone 4s naturligvis ville virke en del hurtigere, hvis man stadig kørte med det iOS 5, som den blev lanceret med.

Men så ville man så også skulle leve med, at man ikke kunne installere en stribe apps, ikke havde adgang til nye funktioner, og at der potentielt kunne være sårbarheder i softwaren. 

Guide til optimering
Hvis du har valgt at opgradere til iOS 9 på en ældre iPhone eller iPad, kan du stadig gøre en del for at optimere ydelsen.

Vi har tidligere bragt en guide til, hvordan du med fire lette trin gør det. Se guiden her.

Skriv gerne i debatten herunder, hvordan du selv oplever iOS 9 på din iPhone eller iPad. 

Se videotest af iOS 9
Herunder kan du se en video, hvor iOS 9 sammenlignes med iOS 8 på en iPhone 4s. Læs også:

Listen med tvungne iOS-apps vokser - men nu vil Apple (måske) lade dig slette dem

Gør Apple din "gamle" iPhone sløv med vilje?

Derfor skal du hente iOS 9 nu: Lukker alenlang liste af sårbarheder på iPhone og iPad

Apple udsender iOS 9: Få mere battertid ud af din iPhone

Derfor bliver iOS 9 til iPhone og Ipad noget helt særligt for virksomhederne

Fejl i Apple-opdatering udskyder Watch-softwareYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.