Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Slut med billige Oracle-databaser om to uger: Nu skal alle købe dyre udgaver

Om et par uger afliver Oracle billig-databasen Standard Edition One. Billigste mulighed bliver dermed Standard Edition Two, der koster det tredobbelte.

Oracle afliver 1. december databaserne Standard Edition og Standard Edition One.

De to databaser har ellers længe været Oracles relativt prisbillige tilbud til virksomheder med fokus på pris og faste hyldevare-funktionaliteter, men uden behov for en stor, skalerbar løsning med mange muligheder og features.

De avancerede muligheder, den personlige tilretning og skalebarheden findes i stedet i Oracles store - men også meget dyrere - database, Enterprise Edition.

Konkret betyder det, at det fra 1. december ikke længere vil være muligt at købe nye licenser eller opgradere databaserne fra Standard Edition.

Bliver nødt til at købe mere

Det betyder, at samtlige brugere af Standard Edition-udgaverne bliver nødt til over tid at opgradere til enten Standard Edition Two eller til Enterprise Edition.

Det vil forøge prisen ganske betydeligt.

Prisen for Standard Edition One ligger således på omkring 40.000 kroner, mens listeprisen for Standard Edition Two og Enterprise Edition ligger på godt 120.000 kroner - altså tre gange så meget.

Kan migrere mod mere i support fee

Det bliver angiveligt muligt kvit og frit at migrere licenser til Standard Edition One over til Standard Edition Two mod at betale mere i support-fee, men det kan meget vel være, at et skifte vil kræve investering i ny hardware.

Ifølge Oracle-eksperten Eliot Arlo Colon fra Miro Consulting er man som Oracle-bruger nu tvunget til at træffe en 'strategisk beslutning.'

Han erkender, at mange organisationer sikkert ikke vil gøre noget i første omgang, og det kan hurtigt ende med at blive dyrt.

Istedet bør man nu træffe en aktiv, strategisk beslutning om den fremtidige vinkel på Oracles databaser, mener han.

"Man er nødt til at beslutte, om man vil opgradere til EE eller til SE2 eller om man vil udskifte hardware eller købe mere SE1 og SE [med henblik på større skalerbarhed, red] før tidsfristen udløber," skriver han i en mail til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

Ifølge ham er der ingen tvivl om, at Oracle-kunder over de kommende år vil kunne se supporten for SE og SE1 gradvist blive mindre og mindre som led i det, som han kalder for Oracles 'desupporting-plan' for de pågældende databaser.

Også den danske Oracle-bruger-gruppe, DOUG, omtaler Oracles beslutning.

Oracle har gennem årene ofte været kritiseret for selskabets komplicerede licens-betingelser.

Det skete også fornylig, hvor it-advokatfirmaet Scott & Scott opfordrede alle Oracle-kunder til at medtænke ekstra-omkostninger, hvis de valgte Oracle, hvis 'software-licensiering er fuld af fælder."

Det kan du læse mere om her: It-advokat advarer mod Oracles softwarelicens-model: Fuld af fælder.

Rygter i sensommeren ville ellers vide, at Oracle er på vej med en kraftig forenkling af selskabets licens-betingelser via en ny ordning med navnet 'Permanet User License Agreement'.

Den skulle angiveligt give mulighed for at betale en fast årlig afgift for ubegrænset brug af produkterne.

Rygterne sagde dog samtidig, at PULA skulle understøttes af et krav om, at kunden udelukkende skulle benytte sig af Oracles produkter.

Det kan du læse mere om her: Oracle kan være på vej med helt ny licenstype: Vil indføre fast licenspris.

Vil Oracles beslutning påvirke din organisation? Er beslutningen rimelig? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere