Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Slut med billige Oracle-databaser om to uger: Nu skal alle købe dyre udgaver

Om et par uger afliver Oracle billig-databasen Standard Edition One. Billigste mulighed bliver dermed Standard Edition Two, der koster det tredobbelte.

Oracle afliver 1. december databaserne Standard Edition og Standard Edition One.

De to databaser har ellers længe været Oracles relativt prisbillige tilbud til virksomheder med fokus på pris og faste hyldevare-funktionaliteter, men uden behov for en stor, skalerbar løsning med mange muligheder og features.

De avancerede muligheder, den personlige tilretning og skalebarheden findes i stedet i Oracles store - men også meget dyrere - database, Enterprise Edition.

Konkret betyder det, at det fra 1. december ikke længere vil være muligt at købe nye licenser eller opgradere databaserne fra Standard Edition.

Bliver nødt til at købe mere

Det betyder, at samtlige brugere af Standard Edition-udgaverne bliver nødt til over tid at opgradere til enten Standard Edition Two eller til Enterprise Edition.

Det vil forøge prisen ganske betydeligt.

Prisen for Standard Edition One ligger således på omkring 40.000 kroner, mens listeprisen for Standard Edition Two og Enterprise Edition ligger på godt 120.000 kroner - altså tre gange så meget.

Kan migrere mod mere i support fee

Det bliver angiveligt muligt kvit og frit at migrere licenser til Standard Edition One over til Standard Edition Two mod at betale mere i support-fee, men det kan meget vel være, at et skifte vil kræve investering i ny hardware.

Ifølge Oracle-eksperten Eliot Arlo Colon fra Miro Consulting er man som Oracle-bruger nu tvunget til at træffe en 'strategisk beslutning.'

Han erkender, at mange organisationer sikkert ikke vil gøre noget i første omgang, og det kan hurtigt ende med at blive dyrt.

Istedet bør man nu træffe en aktiv, strategisk beslutning om den fremtidige vinkel på Oracles databaser, mener han.

"Man er nødt til at beslutte, om man vil opgradere til EE eller til SE2 eller om man vil udskifte hardware eller købe mere SE1 og SE [med henblik på større skalerbarhed, red] før tidsfristen udløber," skriver han i en mail til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

Ifølge ham er der ingen tvivl om, at Oracle-kunder over de kommende år vil kunne se supporten for SE og SE1 gradvist blive mindre og mindre som led i det, som han kalder for Oracles 'desupporting-plan' for de pågældende databaser.

Også den danske Oracle-bruger-gruppe, DOUG, omtaler Oracles beslutning.

Oracle har gennem årene ofte været kritiseret for selskabets komplicerede licens-betingelser.

Det skete også fornylig, hvor it-advokatfirmaet Scott & Scott opfordrede alle Oracle-kunder til at medtænke ekstra-omkostninger, hvis de valgte Oracle, hvis 'software-licensiering er fuld af fælder."

Det kan du læse mere om her: It-advokat advarer mod Oracles softwarelicens-model: Fuld af fælder.

Rygter i sensommeren ville ellers vide, at Oracle er på vej med en kraftig forenkling af selskabets licens-betingelser via en ny ordning med navnet 'Permanet User License Agreement'.

Den skulle angiveligt give mulighed for at betale en fast årlig afgift for ubegrænset brug af produkterne.

Rygterne sagde dog samtidig, at PULA skulle understøttes af et krav om, at kunden udelukkende skulle benytte sig af Oracles produkter.

Det kan du læse mere om her: Oracle kan være på vej med helt ny licenstype: Vil indføre fast licenspris.

Vil Oracles beslutning påvirke din organisation? Er beslutningen rimelig? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere