Artikel top billede

(Foto: istockphoto.com)

Kommunale it-chefer om sessionslogningen: Op til halvanden million devices sejler udenom Søren Pind hver eneste uge

Hvis du gerne vil bevare dit privatliv, behøver du hverken TOR eller VPN. Du kan bare besøge din bedstemor på ældrecenteret eller tage en tur på biblioteket. Alene i Favrskov Kommune kommer 12.000 private devices til at surfe udenom sessionslogningen hver eneste uge.

Hele idéen bag planerne om sessionslogning af alle danske internetbesøg er, at man registrerer alt om alle.

Men det er der bare ikke noget, der tyder på, at man faktisk kommer til, fortæller formanden for Foreningen for Kommunale it-chefer (KITA), Henrik Brix.

"Som det ser ud nu er kommunerne jo undtaget, og det er vi som udgangspunkt glade for, men logningen bliver væsentligt mindre værd. For alt i vores netværk går jo udenom logningen," forklarer han.

1.200.000 devices om ugen

Det er ikke så få devices, der vil snige sig udenom sessionslogningen.

For eksempel bliver Favrskov kommunes offentligt tilgængelige internetforbindelser benyttet af ikke mindre end 15.000 unikke devices om ugen, fortæller Henrik Brix.

"3000 af dem er kommunens egne, men de 12.000 devices tilhører almindelige borgere."

Mange af de devices tilhører skoleelever, men nettet står frit til rådighed for alle, og det er et kæmpe hul i planerne om sessionslogning, mener Henrik Brix.

Læs også: Overvågningsekspert skærer igennem: Selvfølgelig skal Danmark have sessionslogning

"Der er 12.000 unikke borgerejede devices på Favrskov Kommunes net om ugen. Ganger man det op, er det omkring 1,2 millioner devices på landsplan. De kriminelle kan bare gå på bibliotek eller ældrecenter og browse alt, hvad de vil, på vores IP-adresse."

Derfor mener KITA-formanden da også, at hele planen om sessionslogning er mildt sagt uheldig og nytteløs.

"Det er en urimelig overvågning af os alle for at fange en enkelt slyngel. Det er bevidstløs masseovervågning, der er nytteløs."

Læs også: Fem vigtige svar om Søren Pinds planer om masse-overvågning

Er det offentlige virkelig undtaget?

Kita-formandens kritik hviler på formodningen om, at den nye sessionslogning vil gå uden om det offentliges netværk, ganske som den forrige model gjorde. Men kan man nu også være sikker på det?

Der har i hvert fald ikke været en eneste stemme, som har sagt andet endnu.

Sidst Computerworld spurgte Justitsministeriet, lød svaret, at det kunne vi få at vide, når loven kom i høring.

Men selv om Folketinget skal stemme om loven sidst i marts, er den stadig ikke sendt i høring.

Indtil videre læner Henrik Brix sig op ad, hvad han hører på vandrørene, og det peger alt sammen på, at det offentliges net går fri af sessionslogningen igen.

"Det, jeg hører, er, at det her rammer den samme kreds, som blev ramt sidst. Dem, der lever af at sælge ydelserne."

Hellere hul i nettet end hul i lommen

Som udgangspunkt kan det virke halvbagt med så stort et hul i logningsnettet, men formanden for de kommunale it-chefer har et bud på, hvorfor Justitsministeriet ikke vil pålægge kommunerne at logge deres nettrafik.

"Hvis kommunerne skulle betale for at kunne sessionslogge, ville vi jo gå til staten og bede om pengene. Vi har ikke den logning i dag, og det ville jo koste."

Læs også: Overvågningsekspert skærer igennem: Selvfølgelig skal Danmark have sessionslogning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere