Artikel top billede

Her er den nye standard der skal forsyne din fladskærm og monitor med 8K-indhold

Nu er specifikationerne til den teknologi, der skal give dig 8K-indhold på fladskærmen.

4K-indeholder vælter frem på blandt andet streaming-tjenesten Netflix, og næste niveau kommer til at hedde 8K.

De høje opløsninger stiller dog store krav til forbindelsen mellem skærm og afspiller på grund af de store datamængder. Men nu er standarden til transporten af de mange data ved 8K-billeder klar.

Nu sker der nemlig store forandringer med den populære DisplayPort-standard, hvor tankerne for version 1.4 netop er blevet frigivet af Video Electronics Standards Association (VESA), der står bag projektet.

Brugerfladen er primært udviklet til at forbinde videokilder til en skærm, eksempelvis i form af en monitor og en computer. Den kan dog også anvendes som USB-bindeled eller til transport af andre datatyper.

VESA har udviklet standarden som en afløser til eksempelvis VGA og DVI, Standarden er da også bagudkompatibel med VGA, DVI og HDMI dog via en adapter.

Med version 1.4 får standarden nu support for 8K så du med et enkelt kabel kan koble din labtop, telefon eller anden elektronisk dims til en skærm via USB Type-C port.

Læs mere om USB Type-C: Vild USB-opgradering gør (næsten) alle andre kabler overflødige

USB Type-C bliver mere og mere almindeligt, hvilket betyder, at DisplayPort 1.4 ret nemt kan implementeres.

Helt specifikt vil den nye standard gøre det muligt at vise 8K-billeder i 60 Hz med High Dynamic Range-farver eller 4K-indhold i 120 Hz med High Dynamic Range-farver.

4K-fladskærme øger i øjeblikket deres tilstedeværelse markant, men i de kommende år vil de blive afløst af 8K. Et af målene er blandt andet at Olympiaden i 2020, der afholdes i Tokyo, kan sendes i 8K.

Det skriver PC World i USA.

Et trin ad gangen

Standarden er dog ikke lige på trapperne endnu.

DisplayPort 1.3, altså lillesøsteren til de nye specifikationer, er nemlig kun lige på vej.

De første grafikkort med denne standard skulle være på vej fra AMD og Nvidia og komme i løbet af sommeren.

Version 1.3 tilbyder to 4K-skærme ved 60 Hz eller en 5K-skærm ved 30 Hz.

Den væsentligere højere kapacitet i DisplayPort 1.4 sker via forbedret komprimering eller den såkaldte Display Stream Compression-teknologi, der skulle være tre gange så effektiv som de tidligere algoritmer.

Bedre detaljer

Via HDR, der er en forkortelse for High Dynamic Range, skal billedkvaliteten forbedres ved at de lyse og mørke felter træder tydeligere frem, når de vises i billedet på samme tid.

HDR-teknologien sluger dog en del båndbredde fra DisplayPort 1.4. Hvilken opløsning eller opdateringshastighed, der kan opnås ved at slå HDR fra, fremgår ikke, men mon ikke man kan opnå 4K i 165 Hz i sine spil.

VESA fortæller som nævnt, at det det nye USB Type-C-grænsesnit, der understøttes. Om man også vil omfatte Apples Thunderbolt, er endnu ikke med i planerne.

Du kan læse mere på VESA's webside.

Læs mere:
Vild USB-opgradering gør (næsten) alle andre kabler overflødige

Test af USB 3.1: Det kan du bruge den nye USB-standard til

Kæmpe sikkerhedsproblem kan ramme alle dine USB-enheder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere