Artikel top billede

Uklarhed om Venstres støtte: Vil Venstre overhovedet stemme for sessionslogning?

Venstres klareste udmelding om sessionslogning er en direkte modstand mod justitsminister Søren Pinds (V) overvågningsforslag. Venstres it-ordfører Torsten Schack stiller sig kritisk over for forslaget, mens partiets retsordfører ikke udtaler sig på partiets vegne.

Når en regering fremstiller et lovforslag, er det normal praksis, at regeringspartiernes egne medlemmer stiller sig bag forslaget.

Der har selvfølgelig været smuttere som eksempelvis DONG-salget, men de hører til undtagelserne.

Derfor er det måske en smule overraskende, at en regering bestående af kun et enkelt parti, har planer om en lov, som deler vandene i dets egne rækker.

Sammen med Socialdemokraterne er Venstre nemlig det eneste parti, som ikke har en klar holdning til sessionslogning.

Det kan du læse mere om her: Sessionslogningen afhænger af det tavse socialdemokrati

I strid med Venstres DNA

De få udmeldinger, som Venstres medlemmer indtil videre har leveret, peger bestemt ikke i retning af opbakning til Justitsminister Søren Pinds (V) plan for sessionslogning af samtlige borgeres internet-adfærd.

Venstres daværende it-ordfører, Michael Aastrup Jensen, var mildt sagt kritisk overfor sessionslogning før folketingsvalget i sommeren 2015.

"På en eller anden måde har terroristerne jo vundet, når vi gør Danmark til en overvågningsstat," sagde han dengang. Og de udtalelser står han ved i dag.

Det kan du læse mere om her: Søren Pind vil stramme - men venstre-mand ønsker ikke mere overvågning: Jeg er stadig skeptisk

Venstre nuværende it-ordfører, Torsten Schack Pedersen, har tidligere udtalt sig kritisk om hele idéen om sessionslogning.

"Jeg var glad for, at sessionslogning blev ophævet i 2014, og derfor er jeg selvfølgelig også som udgangspunkt meget kritisk nu," udtalte han i Politiken 8. februar.

Ugen forinden havde hans kollega, Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen, ikke gjort meget for at give indtryk af en samlet Venstre-gruppe.

Da Politiken spurgte, om Venstre går ind for sessionslogning, var der i hvert fald ikke meget at hente.

"Jeg har ingen kommentar. Men godt forsøgt," var alt hvad retsordføreren havde at sige til den sag.

En, som bestemt ikke har holdt sig tilbage for at deltage i debatten, er Venstre-manden Jakob Engel-Schmidt, som netop har afløst Morten Løkkegaard i Folketinget.

Jakob Engel-Schmidt har tidligere været aldeles bramfri i sin kritik af planerne om sessionslogning.

"Sessionslogning svarer til, at myndighederne åbner dine fysiske breve og er ikke i overensstemmelse med Venstres DNA," tweetede han så sent som 29. januar.

Men hvordan ser det ud i dag?

Meget kan ændre sig på en måned i dansk politik, og derfor har Computerworld spurgt Venstres it-ordfører Torsten Schack Pedersen og retsordfører Preben Bang Henriksen, hvad Venstre egentlig mener om sessionslogning.

Svaret styrker ikke tiltroen til, at Søren pind skal regne med støtte fra alle sine partifæller.

Venstres rets-ordfører, Preben Bang Henriksen, meddeler nemlig, at han kun udtaler sig på egne vegne, da han svarer Computerworld.

"For mig er det vigtigt, at politiets muligheder for beviser i de grove straffesager bibeholdes og ikke fortabes, fordi forbryderne anvender internetkommunikation," skriver han i en mail.

It-ordfører Torsten Schack Pedersen er lidt mere informativ, da Computerworld taler med ham. Han udtaler sig på partiets vegne. 

Hvad mener Venstre om sessionslogning?

"Det har vi en intern diskussion om i øjeblikket, og den er ikke afsluttet endnu."

Var det måske en diskussion, I skulle have haft lidt tidligere? Loven skal jo til afstemning inden måneden er ude.

"Jeg har ikke yderligere kommentarer."

Læs også: Ekspert om sessionslogning: Forskellen på Google og Søren Pind er, at du kan beskytte dig mod Google




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere