Artikel top billede

(Foto: FOTOJOURNALIST UFFE WENGPhotojournalist Uffe Weng / Uffe Weng)

KMD efter succesregnskab: Direktøren giver ingen jobgarantier

Salget til private virksomheder og især statslige kunder trækker væksten i den gamle kommunale it-mastodont, KMD. "Det er vækst på den rigtige måde," lyder det fra topchefen Eva Berneke, som dog ikke vil udelukke fremtidige fyringsrunder.

Strategien virker i it-mastodonten KMD, som efter sit seneste regnskab for alvor er ved at etablere sig som andet og mere end den dominerende kommunale it-leverandør.

To år efter sin tiltræden kan KMD's administrerende direktør Eva Berneke konstatere, at KMD nu er godt på vej til at indfri sine ambitioner om at få fodfæste på både erhvervsmarkedet og ikke mindst hos de statslige kunder.

Det betyder også, at KMD de seneste tre-fire år har været igennem en voldsom omstilling, som blandt andet har omfattet en række fyringsrunder.

I 2015 udgjorde salget til private og staten tæt på 40 procent - eller næsten to milliarder kroner ud af KMD's samlede omsætning på fem milliarder.

Alene på det statslige marked har KMD øget salget med 35 procent, mens erhvervssalget er røget i vejret med 12 procent.

Samlet har KMD i 2015 vækstet sin forretning med syv procent, hvoraf en del er sket i kraft af opkøb. Men det ødelægger ikke humøret hos Eva Berneke.

Vækst på den rigtige måde

"Ikke alene vækster vi, men vi vækster også på den rigtige måde. Det kommer i en fin blanding. Cirka halvdelen kommer fra almindelig organisk vækst, og den anden halvdel kommer fra opkøb."

"Det har både givet gode kunderelationer, men det er jo også i sig selv nogle rigtig fine stykker software, som har fået et godt hjem i KMD," siger hun til Computerworld.

Hun siger samtidig, at KMD vil fastholde sin brede produktpalette fra softwareløsninger, it-drift og hardwaresalg.

"Vi henter nye kunder fra en bred vifte af konkurrenter. På nogle områder møder vi de helt store globale spiller som IBM og CSC."

"Andre steder er det danske spillere som NNIT og Netcompany. Og så er der helt fokuserede spillere, som arbejder i et enkelt markedssegment som for eksempel undervisning, jobmarkedet eller som Atea på hardwaresiden.

Så KMD skal stadig være en bred it-leverandør?

"Vi vil fortsætte med udvikling af software. Det er en af kernekompetencerne i KMD. Det går ud mod undervisningssektoren, arbejdsmarkedsområdet og sundheds- og omsorgsområdet."

Hvad er jeres mål for 2016?

"Vi vil gerne fortsætte den organiske vækst på to-tre-fire procent. Det er det, vi håber på. Og så skal vi sørge for, at bundlinien følger med i mindst samme takt. Det er de mål, vi har sat os for 2016, og det skal vi stramme os an for at få leveret," siger Eva Berneke.

Det nye KMD-regnskab viser et pænt overskud efter skat på omkring en halv milliard kroner. Samtidig er antallet af medarbejdere steget med omkring 200 til i alt 3.200 ansatte.

Læs mere om KMD's regnskab her: KMD skovler penge ind: Nu har de fundet opskriften på vækst og indtjening

Men selvom der nu er udsigt til at KMD for alvor kan profitere på de senere års omstilling af forretningen, vil Eva Berneke ikke udstede en garanti mod ny fyringsrunder.

"Når vi vil vokse på private markeder, skal vi også finde nogle folk, der har erfaring derfra."

Men er det slut med at skille sig af med ansatte og erstatte dem med nogle nye?

"Det tror jeg aldrig, man bliver færdig med i en it-virksomhed. Der kommer hele tiden nye teknologier til, og der er andre systermer og teknologier, der bliver pensioneret."

"Det har vi set, når det gælder det såkaldte monopolbrud på det kommunale område. Det vil også betyde, at vi skal udvikle vores medarbejdergruppe. Og så kan man aldrig sikre sig mod den udvikling, der sker ude på markedet."

Så du vil ikke afvise at det kan blive nødvendigt at fyre folk igen?

"Vi gør meget ud af at kigge fremad. Hvad er det for nogle kompetencer, vi skal give vores medarbejdere. Det er meget bedre og billigere for os, hvis vi i god tid kan sørge for at få videreuddannet vores folk end at skille og af med nogen i den ene ende og hive nogle nye ind i den anden ende. Det er en meget dyrere måde at gøre det på," siger Eva Berneke.

"Jeg tror ikke, der er nogen it-virksomheder i Danmark, der kan garantere, at man ikke kommer til at skille sig af med nogle medarbejdere over de næste par år. Det vil være for naivt. Der sker simpelthen for meget i markedet og vi har nogle kunder, der også har nogle ideer om at tingene skal gøres på en anden måde," siger hun.

Læs også:

Antallet af ansatte rasler ned hos danske it-giganter

Her er KMD-bossens plan: Sådan skal KMD trimmes til fremtiden

KMD-direktør vinker farvel til væksten: Vi er presset på priserne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere