Foto: Lotus Head.

IBM Danmark langt fra alene om afskedigelser: I disse lande er der også fyringsrunder

Det er langt fra kun i IBM Danmark, at der har været afskedigelser på programmet på det seneste. Der tegner sig et billede af en omfattende, global fyringsrunde i IBM-koncernen.

Det var langt fra en enlig dansk svale, da afskedigelser i IBM Danmark i sidste uge kostede omkring 160 medarbejdere jobbet.

Alt tyder nemlig på, at der er tale om en omfattende, global fyringsrunde i koncernen - hvilket da også var det, der var en del rygter om allerede for en måneds tid siden.

Det er uvist, om de 14.000 afskedigelser, der dengang blev bragt på banen flere steder, rent faktisk har hold i virkeligheden.

Der er dog ingen tvivl om, at der sker ting og sager i IBM-koncernen i disse uger, for fra en lang række lande er der meldinger om afskedigelser i stil med dem, vi altså også så her i Danmark i sidste uge.

Læs også: Tre vigtige årsager til at tusindvis af job er forsvundet fra IBM Danmark

Blandt andet kan man i Berliner Morgenpost læse, at det er blevet annonceret, at der skal være 1.000 færre medarbejdere i IBM i Tyskland inden marts 2017.

Channeleconomics.eu skriver også om IBM-fyringsrunderne og nævner blandt andet den danske.

Mediet mener at vide, at der er tale om samlet 2.000 afskedigelser i Vesteuropa.

Rammer både Danmark, Norge og Sverige
Udover de danske afskedigelser nævnes blandt andet 900 i Tyskland, 225 i Kista i Sverige, 360 i Frankrig og et ukendt antal i Schweitz.

Vores kolleger på Computerworld Norge kunne desuden for et par dage siden fortælle, at der skulle ske afskedigelser blandt de 900 ansatte i den norske del af IBM. Det bekræftede IBM uden dog at ville oplyse det konkrete antal.

"Der bliver justeringer, men det er ingen dramatik i det," udtalte kommunikationsdirektør i IBM Norge, Otto Backer Solberg.

Informationweek skriver, at afskedigelserne i IBM-koncernen allerede har ramt Europa, Canada og Australien - og at USA nu kan være den næste region, der står for skud. Forklaringen fra IBM
IBM selv har ikke været meget for at sætte konkrete tal på afskedigelserne over de seneste uger.

Dog udsendte koncernen i starten af marts et statement med ordlyden:

"IBM er i fuld gang med at transformere virksomheden for at kunne føre an i en ny æra med cognitive og cloud computing. Dette inkluderer en ny sammensætning af kompetencer for at kunne møde kundernes behov."

Læs også: IBM-direktør efter stor fyringsrunde i Danmark: Derfor er det nødvendigt

Administrerende direktør i IBM Danmark, Henrik Bodskov, har desuden forklaret baggrunden for de danske afskedigelser til Computerworld. Han peger også på transformationen og de nye teknologier og forretningsområder som værende de primære årsager.

Læs det interview her.

IBM Danmark, der for lidt over 10 år siden havde 7000 ansatte, var i 2014-regnskabet nede på 2.556 ansatte.

Det danske 2015-regnskab er endnu ikke offentliggjort. Et forsigtigt bud er, at den danske del af IBM nu er nede på 2.300 ansatte.

Skifter mange medarbejdere ud
Ved udgangen af 2015 lå IBM's globale medarbejderstyrke på 377.757 ansatte.

Det var et beskedent fald i forhold til året før, men et markant fald i forhold til årene 2010 til 2013, hvor IBM havde 426.000 til 431.000 ansatte på globalt plan.

IBM ansatte dog ifølge blandt andre Business Insider også 70.000 nye medarbejdere i 2015.

Eftersom antallet af medarbejdere stort set ikke ændrede sig fra 2014 til 2015, er op imod 70.000 medarbejdere i IBM således på et enkelt år blevet skiftet ud.

Læs også:

Tre vigtige årsager til at tusindvis af job er forsvundet fra IBM Danmark

Overblik: IBM Danmarks store nedtur - gennem stor fyringsrunde igen

IBM-direktør efter stor fyringsrunde i Danmark: Derfor er det nødvendigt
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
De 30 største danske it-virksomheder: Her er antallet af ansatte - og hvor mange penge, der bruges på løn
Top 100: Computerworld har nærstuderet årsregnskaberne fra 499 danske it- og televirksomheder og kan her bringe listen med de 30 største arbejdspladser. Se antallet af ansatte og få et indblik i, hvor mange penge virksomhederne bruger på løn til medarbejderne.
CIO
Bare glem alle advarsler og alarmklokker: ”Din smartphone får ikke virus”
Sikkerhedsfirmaer advarer jævnligt om, at almindelige menneskers smartphone står pivåbne for virus og malware. Men ifølge en kendt sikkerhedsekspert findes det stort set ikke i Danmark.
Comon
Oversigt: Her er de bedste Android-smartphones der kan købes i Danmark
Det vrimler med spændende Android-smartphones på markedet. Vi har samlet en oversigt over de bedste Android-telefoner, du kan købe herhjemme netop nu.
Job & Karriere
Se listen: Disse it-folk bliver ansat på stedet - cheferne skriger efter helt bestemte it-kompetencer
Der er en markant mangel på it-folk med helt bestemte kompetencer samtidig med, at it-cheferne er i gang med at øge bemandingen i it-organisationerne. Se listen med de mest efterspurgte it-kompetencer netop nu.
White paper
Undersøgelse: Digital succes kræver opgør med statisk it-infrastruktur - men det er ikke uden problemer
Det digitale kapløb er i fuld sving i erhvervslivet, og mange toneangivende virksomheder søger den nødvendige fleksibilitet ved at skifte til tredieparts-datacentre og hybrid cloud-infrastruktur. Det viser en stor undersøgelse blandt 752 europæiske virksomheder, som analysehuset IDC har foretaget for Interxion. Men flere virksomheder har samtidig betydelige bekymringer i forhold til stabilitet og sikkerhed i sådan en grad, at det hæmmer de digitale ambitioner. Læs i dette whitepaper om undersøgelsens resultater og nogle af svarene på de udfordringer, digitale virksomheder aktuelt står over for. 24 sider på engelsk.