Foto: Lotus Head.

IBM Danmark langt fra alene om afskedigelser: I disse lande er der også fyringsrunder

Det er langt fra kun i IBM Danmark, at der har været afskedigelser på programmet på det seneste. Der tegner sig et billede af en omfattende, global fyringsrunde i IBM-koncernen.

Det var langt fra en enlig dansk svale, da afskedigelser i IBM Danmark i sidste uge kostede omkring 160 medarbejdere jobbet.

Alt tyder nemlig på, at der er tale om en omfattende, global fyringsrunde i koncernen - hvilket da også var det, der var en del rygter om allerede for en måneds tid siden.

Det er uvist, om de 14.000 afskedigelser, der dengang blev bragt på banen flere steder, rent faktisk har hold i virkeligheden.

Der er dog ingen tvivl om, at der sker ting og sager i IBM-koncernen i disse uger, for fra en lang række lande er der meldinger om afskedigelser i stil med dem, vi altså også så her i Danmark i sidste uge.

Læs også: Tre vigtige årsager til at tusindvis af job er forsvundet fra IBM Danmark

Blandt andet kan man i Berliner Morgenpost læse, at det er blevet annonceret, at der skal være 1.000 færre medarbejdere i IBM i Tyskland inden marts 2017.

Channeleconomics.eu skriver også om IBM-fyringsrunderne og nævner blandt andet den danske.

Mediet mener at vide, at der er tale om samlet 2.000 afskedigelser i Vesteuropa.

Rammer både Danmark, Norge og Sverige
Udover de danske afskedigelser nævnes blandt andet 900 i Tyskland, 225 i Kista i Sverige, 360 i Frankrig og et ukendt antal i Schweitz.

Vores kolleger på Computerworld Norge kunne desuden for et par dage siden fortælle, at der skulle ske afskedigelser blandt de 900 ansatte i den norske del af IBM. Det bekræftede IBM uden dog at ville oplyse det konkrete antal.

"Der bliver justeringer, men det er ingen dramatik i det," udtalte kommunikationsdirektør i IBM Norge, Otto Backer Solberg.

Informationweek skriver, at afskedigelserne i IBM-koncernen allerede har ramt Europa, Canada og Australien - og at USA nu kan være den næste region, der står for skud. Forklaringen fra IBM
IBM selv har ikke været meget for at sætte konkrete tal på afskedigelserne over de seneste uger.

Dog udsendte koncernen i starten af marts et statement med ordlyden:

"IBM er i fuld gang med at transformere virksomheden for at kunne føre an i en ny æra med cognitive og cloud computing. Dette inkluderer en ny sammensætning af kompetencer for at kunne møde kundernes behov."

Læs også: IBM-direktør efter stor fyringsrunde i Danmark: Derfor er det nødvendigt

Administrerende direktør i IBM Danmark, Henrik Bodskov, har desuden forklaret baggrunden for de danske afskedigelser til Computerworld. Han peger også på transformationen og de nye teknologier og forretningsområder som værende de primære årsager.

Læs det interview her.

IBM Danmark, der for lidt over 10 år siden havde 7000 ansatte, var i 2014-regnskabet nede på 2.556 ansatte.

Det danske 2015-regnskab er endnu ikke offentliggjort. Et forsigtigt bud er, at den danske del af IBM nu er nede på 2.300 ansatte.

Skifter mange medarbejdere ud
Ved udgangen af 2015 lå IBM's globale medarbejderstyrke på 377.757 ansatte.

Det var et beskedent fald i forhold til året før, men et markant fald i forhold til årene 2010 til 2013, hvor IBM havde 426.000 til 431.000 ansatte på globalt plan.

IBM ansatte dog ifølge blandt andre Business Insider også 70.000 nye medarbejdere i 2015.

Eftersom antallet af medarbejdere stort set ikke ændrede sig fra 2014 til 2015, er op imod 70.000 medarbejdere i IBM således på et enkelt år blevet skiftet ud.

Læs også:

Tre vigtige årsager til at tusindvis af job er forsvundet fra IBM Danmark

Overblik: IBM Danmarks store nedtur - gennem stor fyringsrunde igen

IBM-direktør efter stor fyringsrunde i Danmark: Derfor er det nødvendigt
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
Med ny iOS-opdatering vil du selv kunne slå udskældt batterifunktion fra på din iPhone
Apple har sænket ydeevnen på ældre iPhones for at få batteriet til at holde længere, men nu fortæller Tim Cook, at du i fremtiden selv kan slå funktionen fra.
CIO
Vestas’ CIO stopper: Torben Bonde trækker sig efter 19 år på posten
Interview: Torben Bonde har været CIO i Vestas i de seneste 19 år og har været øverste chef for mange hundrede it-medarbejdere i en global it-organisation, men nu er det slut. Her fortæller Torben Bonde om fremtidsplanerne.
Comon
LG stopper al udvikling af LG G7: Begynder helt forfra få måneder før lancering
Ifølge et velanset koreansk investormedie har LG’s CEO beordret fuld stop på udviklingen af LG G7 og starte forfra
Job & Karriere
Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo
Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.