Danmarks visumdatabase i sort i 16 dage efter stribe af it-fejl

Interview: I godt to uger har det været umuligt at søge om visum til Danmark efter en stribe af fejl og mangler fik læsset til at vælte.

Ikke mindre end 16 dage var statens visumdatabase VIS ét stort kaos, før systemet endelig kom på benene.

Problemet opstod i forbindelse med et skift af en SAN-switch, som kastede databasen ud i et ukristeligt rod.

"Det er et tre-fire lags puslespil, som er røget på gulvet," fortæller digitaliserings- og driftschef, Martin Pedersen, fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.

Det hele blev yderligere besværliggjort af en defekt backup.

"Først efter analyse af backuppen og indkaldelse af eksperter fandt vi ud af, at vi havde taget backup på en defekt harddisk. Så det tog lang tid, fordi det fejlede på en måde, vi ikke kunne se."

Problemet var ikke et tab af data, så meget som det var et tab af forståelse, forklarer Martin Pedersen.

"Vi tabte faktisk ikke data. Vi tabte sammenhængen mellem vores data. Vi ved, hvad der er kommet ind og ud, men vi skal rekonstruere historikken," siger han.

Stop for visum
Problemerne med VIS betød, at det indtil mandag var umuligt at ansøge om visum til Danmark, ligesom al sagsbehandling af ansøgninger har stået i stampe indtil onsdag.

Det er ikke en heldig situation, når der løber små 350 nye ansøgninger ind hver eneste dag.

"Det har gjort, at nogle mennesker er blevet forhindret i at komme ind i landet, og det er ikke særligt heldigt."

Politiet måtte tilbage til den gammeldags facon
Ved rigets grænser har politiet også måtte gøre en ekstra indsats på grund af it-nedbruddet.

Normalt slår politiet nemlig indrejsende udlændinge op i et register over visumtilladelser. Det register var også ramt af nedbruddet, men kom dog op efter 'kun' ni dage.

For der er selvfølgelig visse systemer, som er vigtigere end andre, forklarer Martin Pedersen.

"Da vi så problemernes omfang for politiet, fik vi forbindelserne op hurtigst muligt. Indtil da udførte politiet manuel kontrol af papirer. Men politifolkene er jo ikke amatører. De har set fuskeforsøg tidligere."

Hjælp fra udlandet
Mens politiet kunne tage imod indrejsende, som allerede havde fået deres visum, var det straks værre for ansøgere, som ikke var færdigbehandlede, da systemet brød sammen.

Men ligesom der er forskel på systemer, er der også forskel på mennesker. Så det var ikke alle, der måtte gå med uforettet sag i jagten på et dansk visum.

"For de meget presserende grupper har Udenrigsministeriet talt med andre Schengen-lande, som har hjulpet og udstedt et visum til dem. Det er ikke noget, man bliver populær på, men det tog toppen af det," siger Martin Pedersen.

Manuel sagsbehandling
Alle de folk, som ikke var vigtige nok til at få et visum fra et andet Schengen-land, bliver dog endelig behandlet nu, hvor systemet er mere eller mindre på benene igen.

De fleste kommer direkte igennem systemet, men der er stadig nogle få sager, som får den helt store tur på skrivebordet.

"Vi har nok omring 400 til 500 visumansøgninger, som vi skal kigge igennem manuelt, men resten er i orden," vurderer Martin Pedersen.

Spejling under opsejling
Den opmærksomme læser undrer sig selvfølgelig over, at systemet ikke var spejlet. Det er der selvfølgelig en forklaring på.

"Vi fik jo først vores eget resort-område sidste år, så vi har skiftet hosting og drift fra Kriminalforsorgen til Statens IT. Det har været på to-do-listen, at lave en spejling, men vi var simpelthen ikke nået til det endnu," fortæller Martin Pedersen, som regner med, at en spejling er på plads inden længe.

"Nu skal vi lige blive færdige med den her omgang, og folk skal trække vejret. Men så går vi i gang."

Læs også: It-koks koster dansk kommune millioner af filer - kæmpe oprydningsarbejde gået i gangmest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kan Microsoft 365 styrke sikkerheden på hjemmearbejdspladsen?
Microsoft 365 er både Officeapplikationer og produktivitet – men også meget mere end det! Med Microsoft 365 får du faktisk adgang til en lang række sikkerhedsydelser, der kan øge modstandsdygtigheden i tilfælde af cyberangreb. Mange af tjenesterne er særligt velegnede til at styrke sikkerheden, når medarbejderne arbejder hjemmefra. Samtidig gør Microsoft 365 det lettere at sikre adgangen til virksomhedens systemer, beskytte kundedata og forebygger, opsporer og automatiserer reaktioner på avancerede trusler. Microsoft 365 tilbyder over 50 forskellige sikkerhedsydelser, og denne guide er skrevet med henblik på at øge forståelsen for, hvordan de fungerer og kan være med til at optimere sikkerheden i din virksomhed.