Foto: Uffe Weng/TDC.

Nu sker det store mobil-spring: VoLTE og WiFi Calling kommer buldrende til din smartphone

Grundstenene til det næste store mobil-spring er på plads, og nu kommer fremtidens mobilsamtaler, VoLTE og WiFi Calling, buldrende til din smartphone.

VoLTE og WiFi Calling er i øjeblikket i fokus hos mange teleselskaber, ikke mindst her i Danmark.

VoLTE er et bud på fremtidens måde at tale i telefon på, hvilket også gør, at det er noget alle de danske teleoperatører har fokus på at implementere.

Læs mere om det her.

VoLTE, der er mobilsamtaler over LTE-dataforbindelsen, giver blandt andet mulighed for en markant højere lydkvalitet, fordi flere detaljer og nuancer kan komme med.

Læs også: Test af VoLTE på dansk mobilnetværk: Sådan lyder de nye 4G-samtaler

Samtidig baner VoLTE vej for WiFi Calling, der kan give en bedre mobildækning indendørs, fordi der kan skiftes automatisk imellem 4G-nettet og det lokale WiFi-netværk.

Dermed bliver det lettere at gennemføre en mobilsamtale, selvom man er i kælderen eller i en bygning, hvor der er ringe mobilsignal - et problem ikke mindst meget nybyggeri er ramt af.

Læs mere: Forstå WiFi Calling: Sådan kommer dine nye mobilsamtaler til at fungere

Mobilsamtalen overføres nemlig med WiFi Calling automatisk fra mobilnetværket til det lokale, trådløse netværk, uden at brugerne bemærker netværks-skiftet. Dermed fungerer den lokale WiFi-router som en mini-mast.

Så hurtigt sker skiftet
Og det ser ud til, at vi nu står overfor det helt store spring, hvad angår de to teknologier.

Det fremgår af Ericssons netop udsendte Mobility Report for 2016, som du kan finde her (PDF).

Ifølge Ericsson var der i 2015 100 millioner VoLTE-abonnementer på verdensplan - det vil være steget til 2,3 milliarder i 2015, hvilket svarer til halvdelen af alle LTE-abonnementer på verdensplan.

Læs også: Bølge af nye smartphones med heftige data-hastigheder på vej

Ericsson ligger til grund for den vurdering, at operatørerne har travlt med at opgradere deres netværk - og allerede er langt med det - samtidig med at smartphone-producenterne begynder at understøtte VoLTE og Wifi Calling.

"I april 2016 var der over 340 smartphone-modeller, der understøttede VoLTE i forskellige regioner og til forskellige frekvenser," skriver Ericsson blandt andet.

"VoLTE-platformen giver mulighed for services som HD voice, video-kommunikation og IP messaging og ny innovation med services."

Data-festen fortsætter for fuld udblæsning
Ericsson-rapporten giver samtidig et interessant indblik i, hvordan det vilde dataforbrug på mobilnetværket slet ikke har toppet endnu.

Ericsson skriver i rapporten, at den mobile datatrafik vil stige med faktor 10 i Vesteuropa fra 2015 til 2021.

Alene over det seneste år er den globale mobil-datatrafik steget med 60 procent.

Nordamerika er den region, hvor forbrugerne har det højeste månedlige dataforbrug per smartphone-abonnement.

I 2021 venter Ericsson, at hver smartphone i Nordamerika vi hente 22 GB om måneden.

I Vesteuropa vil niveauet til den tid være 18 GB.

En ny undersøgelse fra OpenSignal har i øvrigt netop udpeget Danmark som det land i Norden, der er længst fremme med at sikre høje LTE-hastigheder til forbrugerne. Læs mere om det her.

Læs også:

Forstå WiFi Calling: Sådan kommer dine nye mobilsamtaler til at fungere

Test af VoLTE på dansk mobilnetværk: Sådan lyder de nye 4G-samtaler

Spritny måling på de danske LTE-netværk: Sådan er de danske 4G-forbindelser

Bølge af nye smartphones med heftige data-hastigheder på vej

Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen. Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Bill Gates har en løsning: Sådan undgår vi klimakatastrofen
Klumme: Bill Gates vil gerne redde verden. Intet mindre. Og som alle store it-folk regner han baglæns. Politikerne er mest optaget af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad de kan skabe flertal for. Men Bill Gates har set på klimakatastrofen, og hans budskab er klart.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.