Artikel top billede

WiFi versus 4G: Så meget data suger din smartphone fra de to typer netværk

Mens teleselskaberne har travlt med at pumpe milliarder i at gøre LTE/4G-netværket endnu bedre og hurtigere, er det i stigende grad de lokale WiFi-netværk, der leverer data til smartphones og tablets.

Tidligere på ugen beskrev vi WiFi First-modellen, der rumsterer flere steder i teleindustrien i øjeblikket.

Den går kort fortalt ud på, at nye tele-spillere satser på, at de mange WiFi-netværk skal være det primære netværk for smartphones og tablets, mens 3G og 4G så i stedet er backup-netværk til de situationer, hvor der ikke er et WiFi-signal.

Læs mere: Ny model rumsterer i teleindustrien: WiFi kan blive dit primære mobilnetværk

I en analyse af WiFi First-modellen skriver Boston Consulting Group, at den åbner op for, at leverandører af kablet infrastruktur kan blive spillere på mobilmarkedet ved samtidig at udnytte mobiloperatørernes netværk.

Der er da også en del ting, der taler for, at WiFi kommer til at spille en stadig mere central rolle på mobiltelefonerne.

Med Hotspot 2.0 og WiFi Certified Passpoint, der kan sikre automatisk login på nye WiFi-netværk, bliver de mange forskellige netværk pludselig potentielt til ét stort netværk.

Med WiFi Calling, der nu er på vej ud til de danske mobilbrugere, bliver det også lettere at ringe via WiFi-signalet.

Så meget bruger vi WiFi

En række rapporter har da også inden for det seneste år tegnet et klart billede af, at WiFi fylder mere og mere på vores smartphones og tablets - og altså også selvom mobilnetværket hele tiden bliver hurtigere.

Den WiFi-baserede trafik på de mobile enheder betegnes typisk som "WiFi offload-trafik", fordi det er en måde at aflaste de almindelige mobilnetværk på.

Og WiFi spiller en større og større rolle, når netværkene skal understøtte det stigende dataforbrug fra smartphones og tablets.

Eksempelvis konkludererde Cisco for nogle måneder siden, at 2015 var det første år, hvor offload-trafikken oversteg trafikken på mobilnetværkene.

"51 procent af den totale mobil-datatrafik blev offloadet til det kablede netværk via WiFi eller femtoceller i 2015," skrev Cisco.

Dette skift skete, selvom den rene mobil-datatrafik samtidig steg med 74 procent i 2015 ifølge Cisco-rapporten.

Det er langt fra kun Cisco, der ser WiFi fylde mere og mere i data-forbruget på vores smartphones.

Sidste år viste en rapport fra Juniper Research, at WiFi vil udgøre omkring 60 procent af den samlede trafik til og fra de mobile enheder over de kommende år.

Nordamerika og Vesteuropa vil stå for hele 75 procent af den samlede trafik, der offloades på globalt plan, skrev Juniper.

Samtidig blev det konkluderet, at WiFi-trafikken til smartphones og tablets på globalt plan vil nå op på 115.000 petabytes i 2019 - fire gange så meget som i 2015.

Læs også: Spritny måling på de danske LTE-netværk: Sådan er de danske 4G-forbindelser

Endelig lød det i januar måned fra ABI Research, at WiFi-trafikken i 2018 står til at overgå al 2G, 3G og 4G mobiltrafik tilsammen.

Analysefirmaet venter, at den samlede indendørs trafik til mobile enheder vil vokse med mere end 600 procent frem mod 2020, så niveauet til den tid er på 53 exabytes per måned.

Det er en stor del af forklaringen på, at WiFi-offload spiller en stadig større rolle, for når brugerne er på farten, er det i sagens natur oftere 4G, der er i spil.

Læs også:

Ny model rumsterer i teleindustrien: WiFi kan blive dit primære mobilnetværk

Vild dansk netværks-test: TDC opnår hastighed på 1 Gbps på mobilnettet

Spritny måling på de danske LTE-netværk: Sådan er de danske 4G-forbindelser

Bølge af nye smartphones med heftige data-hastigheder på vej

Nu sker det store mobil-spring: VoLTE og WiFi Calling kommer buldrende til din smartphone
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere