WiFi versus 4G: Så meget data suger din smartphone fra de to typer netværk

Mens teleselskaberne har travlt med at pumpe milliarder i at gøre LTE/4G-netværket endnu bedre og hurtigere, er det i stigende grad de lokale WiFi-netværk, der leverer data til smartphones og tablets.

Tidligere på ugen beskrev vi WiFi First-modellen, der rumsterer flere steder i teleindustrien i øjeblikket.

Den går kort fortalt ud på, at nye tele-spillere satser på, at de mange WiFi-netværk skal være det primære netværk for smartphones og tablets, mens 3G og 4G så i stedet er backup-netværk til de situationer, hvor der ikke er et WiFi-signal.

Læs mere: Ny model rumsterer i teleindustrien: WiFi kan blive dit primære mobilnetværk

I en analyse af WiFi First-modellen skriver Boston Consulting Group, at den åbner op for, at leverandører af kablet infrastruktur kan blive spillere på mobilmarkedet ved samtidig at udnytte mobiloperatørernes netværk.

Der er da også en del ting, der taler for, at WiFi kommer til at spille en stadig mere central rolle på mobiltelefonerne.

Med Hotspot 2.0 og WiFi Certified Passpoint, der kan sikre automatisk login på nye WiFi-netværk, bliver de mange forskellige netværk pludselig potentielt til ét stort netværk.

Med WiFi Calling, der nu er på vej ud til de danske mobilbrugere, bliver det også lettere at ringe via WiFi-signalet.

Så meget bruger vi WiFi
En række rapporter har da også inden for det seneste år tegnet et klart billede af, at WiFi fylder mere og mere på vores smartphones og tablets - og altså også selvom mobilnetværket hele tiden bliver hurtigere.

Den WiFi-baserede trafik på de mobile enheder betegnes typisk som "WiFi offload-trafik", fordi det er en måde at aflaste de almindelige mobilnetværk på.

Og WiFi spiller en større og større rolle, når netværkene skal understøtte det stigende dataforbrug fra smartphones og tablets.

Eksempelvis konkludererde Cisco for nogle måneder siden, at 2015 var det første år, hvor offload-trafikken oversteg trafikken på mobilnetværkene.

"51 procent af den totale mobil-datatrafik blev offloadet til det kablede netværk via WiFi eller femtoceller i 2015," skrev Cisco.

Dette skift skete, selvom den rene mobil-datatrafik samtidig steg med 74 procent i 2015 ifølge Cisco-rapporten.

Det er langt fra kun Cisco, der ser WiFi fylde mere og mere i data-forbruget på vores smartphones.

Sidste år viste en rapport fra Juniper Research, at WiFi vil udgøre omkring 60 procent af den samlede trafik til og fra de mobile enheder over de kommende år.

Nordamerika og Vesteuropa vil stå for hele 75 procent af den samlede trafik, der offloades på globalt plan, skrev Juniper.

Samtidig blev det konkluderet, at WiFi-trafikken til smartphones og tablets på globalt plan vil nå op på 115.000 petabytes i 2019 - fire gange så meget som i 2015.

Læs også: Spritny måling på de danske LTE-netværk: Sådan er de danske 4G-forbindelser

Endelig lød det i januar måned fra ABI Research, at WiFi-trafikken i 2018 står til at overgå al 2G, 3G og 4G mobiltrafik tilsammen.

Analysefirmaet venter, at den samlede indendørs trafik til mobile enheder vil vokse med mere end 600 procent frem mod 2020, så niveauet til den tid er på 53 exabytes per måned.

Det er en stor del af forklaringen på, at WiFi-offload spiller en stadig større rolle, for når brugerne er på farten, er det i sagens natur oftere 4G, der er i spil.

Læs også:

Ny model rumsterer i teleindustrien: WiFi kan blive dit primære mobilnetværk

Vild dansk netværks-test: TDC opnår hastighed på 1 Gbps på mobilnettet

Spritny måling på de danske LTE-netværk: Sådan er de danske 4G-forbindelser

Bølge af nye smartphones med heftige data-hastigheder på vej

Nu sker det store mobil-spring: VoLTE og WiFi Calling kommer buldrende til din smartphone

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Hårde år forude for kinesiske tech-selskaber: Joe Biden ser ud til at fastholde hård kurs mod Kina
Med en nye præsident i Det Hvide Hus kommer en ny Kina-politik. Men umiddelbart ser Joe Biden ud til at fastholde Donald Trumps hårde kurs mod Kina.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.