Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Jesper Voldgaard / Jesper Voldgaard)

Dramaet vokser om Topsil - Utilfreds aktionær mistænker bestyrelsen for vennetjenester

Spændingen stiger blandt Topsils utilfredse aktionærer, der vil omstøde et kontroversielt salg af firmaets hovedaktiviteter efter mistanke om urent trav.

Beskyldinger om vennetjenester og anmeldelser til erhversvankenævnet er ikke hverdag i den danske halvlederbranche.

Siliciumskiver får nemlig ikke blodet i kog hos særligt mange mennesker. Men de seneste uger har den danske siliciumskiveproducent Cemat (tidligereTopsil) været centrum i en stadigt mere bitter krig om ord og paragraffer.

Cemat er nemlig blevet solgt, og en række aktionærer er stærkt utilfredse med bestyrelsens rolle i sagen.

De mener, at bestyrelsen ikke har varetaget aktionærernes interesser ordentlig. Blandt andet fordi planerne om at sælge firmaets siliciumforretning til konkurrenten Global Wafers var hemmelige indtil 20. maj, og aktionærerne først hørte om et alternativt købstilbud fra kinesiske National Silicium Industry group (NSIG) samme dag, som de skulle stemme om salget.

Mistænker urent trav

Det har nu fået en af aktionærerne, direktør i Upstream Invest A/S, Thomas Grønlund, til at melde salget til erhvervsankenævnet, som skal tage stilling til, om det overhovedet er lovligt.

For måske er de små aktionærer simpelthen tilsidesat til fordel for en enkelt storaktionær.

"Vi har mistanke om, at bestyrelsen har varetaget næstformand Eivind Dam Jensens interesser frem for de små aktionærers interesser," siger Thomas Grønlund.

Læs også: Storaktionær i Topsil sælger ud: Nu er der kun to storaktionærer tilbage i Topsil (og den ene er utilfreds)

Afviser mistanke

Eivind Dam Jensen mener ikke, at der er grund til ophidselse. Grundlæggende har bestyrelsen nemlig forhandlet den bedst mulige løsning for aktionærerne, mener han.

For en central forskel på buddene fra Global Wafers og NSIG er, at NSIG vil købe hele Cemat, mens tilbuddet fra Global Wafers efterlader Topsil med polske ejendomme vurderet til ca. 60 millioner kroner.  

"NSIG talte om at byde 40 millioner mere end Global Wafers, men når ejendommene alene er 60 millioner værd, er det jo en dårligere handel," forklarer Eivind Dam Jensen.

Kaotisk generalforsamling

Eivind Dam Grønlund er ejendomsmægler og storaktionær i Cemat, og hans stemmer udgjorde næsten halvdelen af de repræsenterede stemmer ved generalforsamlingen 17. juni, hvor salget til Global Wafers blev vedtaget.

Faktisk var kun 30,9 procent af stemmerne repræsenteret til generalforsamlingen, og afgørende stemmer kom fra en aktionær, som kæmpede for at få lov til at ændre de brevstemmer, han afgav, før det alternative tilbud blev offentliggjort for aktionærerne.

"Det er så usædvanligt, jeg har aldrig oplevet noget som det. Bestyrelsen besluttede noget med mine stemmer, selvom jeg ville trække dem tilbage," siger Christian Reinholdt, direktør i investeringsselskabet Smallcap Danmark.

Han har sammen med andre aktionærer bedt bestyrelsen om at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling, så man kan se nærmere på salget.

"Der var mange på generalforsamlingen, der sagde, at den skulle udskydes. Det tager lang tid at køre til Frederikssund, hvor generalforsamlingen blev afholdt, og mange viste ikke, at der var et modbud," fortæller den frustrerede aktionær.

Salget til NSIG kan aldrig blive gennemført

Selv hvis de utilfredse aktionærer får omstødt salget til Global Wafers, er det umuligt at leve op til de købsbetingelser, som NSIG har fremsat.

For NSIG betinger sit tilbud på, at selskabet skal købe mindst 90 procent af aktierne i Topsil, og det er umuligt, så længe Eivind Dam Jensen ikke vil sælge til NSIG. Han ejer nemlig over 14 procent af aktierne i Cemat og har ingen planer om at sælge.

Cemat har da også allerede udsendt en pressemeddelelse om, at salget til Global Wafers er gennemført. samtidig skriver Ritzau Finans, at Cemats bestyrelse har indgået fratrædelsesordninger med direktionenmedlemmerne.

De samme direktionsmedlemmer har samtidigt indtaget identiske stillinger i Topsil Global Wafers A/S. Et nyt firma stiftet af Cemat 1. juli med en ledelsesstruktur, som kopierer både direktion og bestyrelse direkte fra Cemat.

Læs også: Efter budkrig: Danske Topsil solgt for 355 millioner kroner - får ny ejer og nyt navn