I dag har Tim Cook været Apple-chef i fem år - dette bliver afgørende for hans eftermæle

Apple er mere værd end under Steve Jobs, men er der alligevel grund til bekymring?

Det er nu fem år siden, at en stærkt sygdomssvækket Steve Jobs overlod posten som administrerende direktør for Apple til sin næstkommanderende, Tim Cook.

Men hvordan har Tim Cook klaret sit halve årti som administrerende direktør for Apple?

Ligner en succes
På papiret ligner det umiskendeligt en succes.

Apple har netop solgt sin iPhone nummer én milliard, og i dag er Apple betragteligt mere værd, end virksomheden var, da Tim Cook overtog roret 24. august 2011.

I skrivende stund har Apple en markedsværdi på 586 milliarder dollar, mens markedsværdien lød på 347 milliarder dollar, da Steve Jobs trådte tilbage.

Ganske vist har kursen taget nogle udsving undervejs, men ikke desto mindre er det et faktum, at investorerne i dag vurderer Apple til at være en betydeligt mere værdifuld virksomhed, end da Steve Jobs stod i spidsen.

Nogle vil måske tilskrives det Tim Cooks mere imødekommende og forstående attitude overfor investorerne.

Eksempelvis har Tim Cook taget sig tid til at mødes med den kontroversielle investor Carl Icahn, han har af flere omgange medvirket i den populære amerikanske tv-vært Jim Cramers investeringsprogram Mad Money, og han har samtidig iværksat et tilbagekøbsprogrammer af aktier.

Det sidste er noget, som den legendariske investor Warren Buffet flere gange anbefalede, men som blev afvist af Steve Jobs. 

Læs også: Tre klare konsekvenser af Apples fremmarch i Danmark

Succes mod øst
En af de væsentligste forklaringer på Apple-aktiens himmelflugt under Tim Cook kræver dog, at vi retter blikket mod øst.

For her finder vi en af Tim Cooks formodentligt største præstationer i sin tid, som administrerende direktør: Nemlig den succesfulde lancering af iPhonen i Kina. Siden Apple i slutningen af 2013 indgik en aftale med det kinesiske teleselskab China Mobile, har Kina udviklet sig til et gigantisk marked for Apple.

En stor del af det rekordstore antal iPhones, som Apple har solgt gennem de seneste år, er netop blevet solgt på det kinesiske marked.

Det er et marked, der ikke er let at navigere på, og Apple er således også udfordret af konkurrencen fra en lang række billigere lokale smartphone-mærker, og samtidig har Apple været involveret i flere spegede patent- og mærkevarersager.

Og især derfor er det næsten umuligt at underkende værdien i, at Apple under Tim Cooks ledelse har haft et succesfuldt indtog i Kina.

Noget som hverken Google, Uber eller Facebook for alvor har haft held med.

Men er det hele nu engang så rosenrødt? 
På denne baggrund ville det være nærliggende at konkludere, at det hele ser rosenrødt ud. 

Men hele Tim Cooks regeringsperiode har været forbundet med en snigende følelse af, at Apple vil lide et snartligt fald fra tinderne. 

At arven fra Steve Jobs ville blive så svær at løfte, at Tim Cook før eller siden vil knække nakken. 

Selvom dette narrativ ikke altid har været understøttet af fakta, så er der måske i dag flere ting, der taler for det nogensinde før.

For vigtigst af alt oplever Apple nu for første gang, at salget af virksomhedens vigtigste produkt, iPhonen, falder, og samtidig ser det ikke ud til, at Apple har et nyt mirakel-produkt på trapperne.

Læs også: Apples faldende iPhone-salg har alvorlige konsekvenser for en hel stribe virksomheder 


Tre nye produkter, men intet hit
Under Tim Cook har Apple lanceret Apple Watch, Apple Music og Apple Pay, som de formodentligt tre største nye produkter.

Produkter der alle har klaret sig hæderligt, men ingen af dem har vist sig, som det næste store smash-hit.

Særligt foruroligende for Apple bør det være, at både Apple Watch og Apple Music har fået hård kritik for deres brugerflader, der ifølge kritikerne har manglet den intuitivitet, som produkterne havde under den kronisk klarsynede Steve Jobs. Historiens måske største "product guy". 

Selvom Tim Cook i højere grad end Jobs er en "driftsmand", er der næppe nogen tvivl om, at hans eftermæle kommer til at stå og falde med, om han er i stand til at levere den næste store ting.

Det næste produkt som forbrugere over hele verden ikke kan leve uden.

Læs også: Fik kritik for Apple Watch: Nu udfordrer Apple verdens største urproducenter

Investerer kraftigt i forskning
Et kig i Apple-regnskaber afslører, at Apple formodentligt stadigvæk arbejder på at finde frem til netop dette produkt. For gennem de seneste år er Apples investeringer i forskning og udvikling steget markant. 

Eksempelvis ventes det, at Apple i 2016 vil bruge mere end 65 milliarder kroner på "research & development". Det er en stigning på 30 procent i forhold til det forrige år, og det er mere end en tredobling på blot fire år.

Hvad pengene går til vides ikke med sikkerhed, men de stigende udgifter tyder på, at der i kuliserne arbejdes på at finde den næste år store ting. Spørgsmålet er så bare, om det er en målrettet søgen, eller om de stigende forskning- udviklingsudgifter er et tegn på, at der famles i blinde.

Læs også: 
Her er Apples store problem - og det er ikke faldet i iPhone-salget

Derfor har iPhone-salget ramt muren - og sådan kommer Apple tilbage på vækstsporet
Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.