Hjerneforsker Andreas Trier Poulsen skal til Paris: Vil forsøge at aflæse dine tanker med it-systemer og machine learning

Den danske ph.d-studerende Andreas Trier Poulsens bruger machine learning til at udforske hjernens mysterier.

Vores hjerne er som klodens oceaner. Selvom vi har kortlagt dem på overfladen, så ved vi stadigvæk meget lidt om, hvad der foregår nede i dybderne. 

Det forklarer den danske ingeniør og hjerneforsker Andreas Trier Poulsen, der netop har modtaget et legat på 56.500 kroner fra Stibo-Fonden til et ophold på det franske universitet École Normale Supérieure i Paris.

Andreas Trier Poulsens er ph.d-studerende på DTU Compute, og målet med hans forskning er at lære at afkode hjernens signaler via machine learning. 

I bund og grund handler det om at kunne identificere, hvad det er, at folk tænker på. 

Hjernens elektriske signaler kan aflæses via en metode, der kaldes elektroencephalografi- eller bare EEG. Her placeres der elektroder på ydresiden af en persons hoved, der kan måle de elektriske signaler som hjernen udsender. 

"Signalerne er der dog meget svage og fyldt med masser af støj, derfor kan det være svært at udlede noget af dem. Det er volapyk for de fleste - mig selv inklusiv," fortæller han til Computerworld. 

Læs også: Robotter og kunstig intelligens kan meget snart overtage halvdelen af alle job - hvornår forholder vi os til det?

Skal afkode data fra hjernen
Ifølge Andreas Trier Poulsen kræver det op mod 1.000 timers træning, før en speciallæge er i stand til at se mønstre i EEG-signalerne. 

"Men det er her, hvor jeg kommer ind med min ingeniørbaggrund. Min forskning handler om at bruge machine learning til at identificere mønstre ved at kigge på data, der består af målinger af frekvenser og kommunikation mellem forskellige hjerneområder," siger han.

Så helt grundlæggende forsøger du at finde en metode, der gør det muligt at aflæse, hvad folk tænker på?

"Ja, meget groft sagt. Men problemet er, at nogle af de mennesker, der gennem de seneste mange år har beskæftiget sig med området, har lovet for meget. Eksempelvis ved at stille folk i udsigt, at man præcist kan aflæse folks tanker med EEG, og der er man ikke endnu," siger Andreas Trier Poulsen.

Han forklarer, at han ikke ønsker at begå samme fejl. Derfor er hans målsætninger noget mere beskedne.

I første omgang arbejder Andreas Trier Poulsen på at kunne identificere, hvornår folk bruger deres koncentrationsevne. Noget som eksempelvis er relevant i forbindelse med undervisning og indlæring.

"Hvis vi forestiller os, at de studerende på et gymnasium eller universitet bliver udstyret med EEG-udstyr, vil det betyde, at underviseren kan tilrettelægge sin undervisning efter de studerendes koncentrationsniveau og eksempelvis finde ud af, hvornår det er klogest at indlægge pauser," siger han

Andreas Trier Poulsen forklarer desuden, at han i øjeblikket arbejder med et projekt, der via EEG skal gøre det muligt at identificere, hvornår helikopterpiloter i simulatortræning har indlært en manøvre. Et projekt der har fået støtte fra det franske forsvar.

Netflix-hit henter inspiration fra hjerneforskning
Hjernen er måske den del af menneskekroppen, der er omgæret med størst mystik. 

Derfor er det heller ikke overraskende, at skjulte evner i hjernen også er et hyppigt emne i science fiction-litteraturen og i filmens verden.

Senest i Netflix succes-serie Stranger Things, hvor en af seriens hovedpersoner - den unge pige Eleven - har telekinetiske evner, som gør hende i stand til at flytte ting med tankens kraft.

I serien ser vi blandt andet flere scener, hvor Eleven netop er iført EEG-lignende udstyr i stil med det som Andreas Trier Poulsen bruger i sin forskning.

Telekinetik er dog ikke et af de områder, som Andreas Trier Poulsen  forsker i. Han forklarer, at det er et område, der også i virkelighedens verden er genstand for seriøs forskning, men at han ikke har set nogle videnskabelige beviser for at det kan lade sig gøre. 

Og ifølge Andreas Trier Poulsen er vores viden om, hvordan hjernen fungerer stadigvæk så begrænset, at det giver forfattere og filminstruktører relativt vide rammer at arbejde inde for. 

"I dag er det svært at klandre science-fiction-forfattere for at fejlfortolke ret meget. Det skyldes, at vi stadigvæk ikke ved ret meget om hjernen. På mange områder er der endnu ikke en egentligt konsensus om, hvordan hjernen fungerer," siger han. 

Stor fremskridt i sundhedsvæsenet
Ifølge Andreas Trier Poulsen rummer hjerneforskningen blandt andet et stort potentiale sundhedsvæsenet, hvor der i dag skabes resultater, der tidligere ville være blevet karakteriseret som science fiction.

Han forklarer, at det i dag eksempelvis er muligt at udstyre folk, der har fået amputeret en arm med en ny robotarm, som styres med tankens kraft på samme måde som en naturlig kropsdel

Ligesom at det i dag også er muligt at få mennesker, der eksempelvis er ramt af lammelser, til at bevæge en cursor på en computerskærm ved at aflæse deres hjernebølger.

Læs også: 
David Lassen dykker dybt ned i data om vores digitale liv: "Nogen har spurgt, om vi ikke bare giver virksomhederne gode ideer med det her - men virksomhederne er allerede langt foran"Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Premium
Amazon vil snart tromle ind over Danmarks grænser - men der findes muligvis en modgift mod Amazon-effekten
ComputerViews: Der vil omgående ske tre ting, hvis Amazon åbner for sin store 'everything store' i Danmark, og det er noget, som alle e-handlende må forholde sig til. Til gengæld tyder meget på, at Amazon trods sin mægtige styrke har en akilleshæl, som danske e-handlende kan udnytte.
Computerworld
Nørgaard: Facebook er godt og grundigt på spanden på grund af nogle onde menneskers onde biks
Klumme: En række onde mennesker som Steve Bannon har via deres onde, onde biks Cambridge Analytics (CA) trukket data ud på individ-niveau fra Facebook på alle amerikanere, anvendt en yderst snedig metode, kaldet Big Five, til at finde ud af deres sindsstemning, og derpå målrettet de russiske trolde fra IRA i Sankt Petersborg mod folk med henblik på at fremme Bernie og Trumpie, men ikke Hillary.
CIO
Datatilsynet beroliger 65 dage før GDPR: "Det er ikke fordi, vi nu vil ud og give bøder til højre og venstre"
Datatilsynet forventer ikke at skulle uddele bøder til højre og venstre. I stedet vil tilsynet satse på at indgå i en dialog med virksomhederne.
Job & Karriere
Facebook søger medarbejdere til kæmpe-datacenter i Odense - se de ledige stillinger her
Facebook søger nye medarbejdere til selskabets kæmpedata-center i Odense, der efter planen skal åbne i 2020. Se her, om du kan komme i betragtning.
White paper
Sådan vælger du business intelligence-løsning
I dette whitepaper undersøger vi, hvilke faktorer du skal være opmærksom på, når du vælger din kommende BI-løsning