Artikel top billede

Få overblikket: Her er alle de nye it-satsninger hos Skat

It-nyhederne fra skattevæsenet er løbet i en lind strøm i de senere dage. Her giver vi dig overblikket over, hvordan de kommende it-systemer skal tilpasses en ny organisationsstruktur hos Skat.

Hele Danmarks skattevæsen er godt i gang med en organisatorisk og digital transformation af de større, efter en række mildest talt uheldige sager i de senere år.

Der var jo lige de 12,3 milliarder kroner i sagen om ulovlig refusion af udbytteskat, forkerte ejendomsvurderinger til 24 milliarder kroner frem mod 2025 og så det kuldsejlede EFI-projekt til 1,2 milliarder kroner, som skulle have kradset 77 milliarder kroner ind i gældsposter.

Sagerne har kostet jobs for en større del af topledelsen hos Skat, mens maskineriet er blevet holdt i luften så godt som muligt.

Nu skal det være anderledes

Så for knap tre uger siden indkaldte skatteminister Karsten Lauritzen (V) til et pressemøde, hvor han kunne fortælle, at der over de næste år er afsat syv milliarder kroner til at få styr på skattekassen.

Pengene skal investeres i mandskab og it-systemer, som du kan læse mere om her: Skat poster syv milliarder kroner i nye folk og it-systemer

På pressemødet blev skattevæsenets nye organisation også ridset op, hvor der især var fokus på tre kerneområder, som får sine selvstændige styrelser i løbet af 2017.

Det drejer sig om 1) ejendomsvurdering, 2) inddrivelse og 3) told.

På disse områder vil der tillige blive etableret såkaldte implementeringscentre, hvor blandt andet projektscope og kravspecifikationer bliver udarbejdet.

Herefter bliver der taget stilling til, om it-opgaverne skal sendes i udbud eller egenudvikles.

1. Planen for ejendomsvurderingerne

For at få styr på ejendomsvurderinger søsatte Skatteministeriet i slutningen af sidste år ICE - ImplementeringsCenter for Ejendomsvurderinger.

Implementeringscentret har vurderet, at opgaven har en sådan kompleksitet, at skattefolkene selv udvikler det med et budget på 96 millioner kroner.

Det kan du læse mere om her: Skatteministeriet kaster millioner i nyt it-system - vil selv udvikle det

2. Inddrivelse af skattegæld 
Efter det fejlslåede EFI-projekt har Skatteministeriets ICI - ImplementeringsCenter for Ejendomsvurderinger vurderet, at systemet skal i offentligt udbud.

Det udbud har selskabet Netcompany for nyligt har vundet og skal derfor udvikle det nye inddrivelsessystem.

Ideen er at bygge et system i etaper med løbende leveringer, så fejlretninger og tilpasninger kan ske lynhurtigt, mens manuelle arbejdsprocesser henad vejen digitaliseres.

Det kan du læse mere om det kommende inddrivelsessystem her: Netcompany scorer stor Skat-kontrakt: Sådan undgår vi at bygge en ny EFI-skandale

Efterspillet for EFI-projektet er desuden, at Skat har stævnet systemleverandøren KMD for 692 millioner kroner.

Det kan du læse mere om her: Skatteministeren kræver 700 millioner af KMD: Her er KMD's reaktion

3. Bygger syv nye toldsystemer

Efter et længere tilløb fra EU's side er det besluttet, at der skal indføres et nyt toldsystem i alle medlemslandene.

Der vil være en fælles kerne i EU-regi, mens de meget forskelligartede toldorganisationer i EU-medlemslandene udvikler deres eget toldsystem.

Implementeringscentret for toldområdet er under opbygning, men allerede nu vides det, at der skal bygges syv systemer op fra grunden ud af en samlet systemportefølje på en snes systemer.

Det kan du læse mere om her: Skat i gang med Danmarkhistoriens største offentlige it-projekt: Her er bygge-planerne

Endnu er det for tidligt at sige noget om, hvorvidt enkelte, flere eller alle syv toldsystemer skal i offentligt udbud, eller om skattefolkene selv bygger dem i lighed med ejendomsvurderingssystemet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere