Artikel top billede

Få overblikket: Her er alle de nye it-satsninger hos Skat

It-nyhederne fra skattevæsenet er løbet i en lind strøm i de senere dage. Her giver vi dig overblikket over, hvordan de kommende it-systemer skal tilpasses en ny organisationsstruktur hos Skat.

Hele Danmarks skattevæsen er godt i gang med en organisatorisk og digital transformation af de større, efter en række mildest talt uheldige sager i de senere år.

Der var jo lige de 12,3 milliarder kroner i sagen om ulovlig refusion af udbytteskat, forkerte ejendomsvurderinger til 24 milliarder kroner frem mod 2025 og så det kuldsejlede EFI-projekt til 1,2 milliarder kroner, som skulle have kradset 77 milliarder kroner ind i gældsposter.

Sagerne har kostet jobs for en større del af topledelsen hos Skat, mens maskineriet er blevet holdt i luften så godt som muligt.

Nu skal det være anderledes

Så for knap tre uger siden indkaldte skatteminister Karsten Lauritzen (V) til et pressemøde, hvor han kunne fortælle, at der over de næste år er afsat syv milliarder kroner til at få styr på skattekassen.

Pengene skal investeres i mandskab og it-systemer, som du kan læse mere om her: Skat poster syv milliarder kroner i nye folk og it-systemer

På pressemødet blev skattevæsenets nye organisation også ridset op, hvor der især var fokus på tre kerneområder, som får sine selvstændige styrelser i løbet af 2017.

Det drejer sig om 1) ejendomsvurdering, 2) inddrivelse og 3) told.

På disse områder vil der tillige blive etableret såkaldte implementeringscentre, hvor blandt andet projektscope og kravspecifikationer bliver udarbejdet.

Herefter bliver der taget stilling til, om it-opgaverne skal sendes i udbud eller egenudvikles.

1. Planen for ejendomsvurderingerne

For at få styr på ejendomsvurderinger søsatte Skatteministeriet i slutningen af sidste år ICE - ImplementeringsCenter for Ejendomsvurderinger.

Implementeringscentret har vurderet, at opgaven har en sådan kompleksitet, at skattefolkene selv udvikler det med et budget på 96 millioner kroner.

Det kan du læse mere om her: Skatteministeriet kaster millioner i nyt it-system - vil selv udvikle det

2. Inddrivelse af skattegæld 
Efter det fejlslåede EFI-projekt har Skatteministeriets ICI - ImplementeringsCenter for Ejendomsvurderinger vurderet, at systemet skal i offentligt udbud.

Det udbud har selskabet Netcompany for nyligt har vundet og skal derfor udvikle det nye inddrivelsessystem.

Ideen er at bygge et system i etaper med løbende leveringer, så fejlretninger og tilpasninger kan ske lynhurtigt, mens manuelle arbejdsprocesser henad vejen digitaliseres.

Det kan du læse mere om det kommende inddrivelsessystem her: Netcompany scorer stor Skat-kontrakt: Sådan undgår vi at bygge en ny EFI-skandale

Efterspillet for EFI-projektet er desuden, at Skat har stævnet systemleverandøren KMD for 692 millioner kroner.

Det kan du læse mere om her: Skatteministeren kræver 700 millioner af KMD: Her er KMD's reaktion

3. Bygger syv nye toldsystemer

Efter et længere tilløb fra EU's side er det besluttet, at der skal indføres et nyt toldsystem i alle medlemslandene.

Der vil være en fælles kerne i EU-regi, mens de meget forskelligartede toldorganisationer i EU-medlemslandene udvikler deres eget toldsystem.

Implementeringscentret for toldområdet er under opbygning, men allerede nu vides det, at der skal bygges syv systemer op fra grunden ud af en samlet systemportefølje på en snes systemer.

Det kan du læse mere om her: Skat i gang med Danmarkhistoriens største offentlige it-projekt: Her er bygge-planerne

Endnu er det for tidligt at sige noget om, hvorvidt enkelte, flere eller alle syv toldsystemer skal i offentligt udbud, eller om skattefolkene selv bygger dem i lighed med ejendomsvurderingssystemet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere