Artikel top billede

Kæmpe krypterings-slagsmål lurer i kulissen: Er det en menneskeret at kunne være anonym?

Flere europæiske lande kræver, at deres politi-enheder får bagdøre ind i it-grej, så de kan tilgå data, der ellers ligger gemt bag et tykt lag kryptering. FN har for længst forsøgt at få bremset den udvikling.

Flere europæiske stormagter som Tyskland og Frankrig har for nyligt været ude med markante udtalelser om kryptering.

Ministre fra de to store lande har i en fælles meddelelse opfordret EU til at lovgive om, at regeringsmagter skal have bagdøre ind i ellers krypterede chat-apps som WhatsApp og Telegram.

Opfordringerne kommer efter en række af terrorhandlinger har fundet sted på det europæiske kontinent i de senere måneder og år.

Du kan læse mere om det tysk- franske krav til tvungne politi-bagdøre her: Tysk og fransk krav om at fjerne chat-kryptering: Er krypteringsforbud også på vej til Danmark?

Storbritanniens Darth Vader

Udviklingen omkring kryptering/dekryptering har også ramt Storbritannien.

Her er landets lovgivere i gang med at kigge på markante stramninger af sin overvågningslovning i det, der af kritikerne er døbt "snushanernes hensigtserklæring'.

De britiske politikere har med deres lovforslag sat sig for at stramme overvågningsskruen et par takker med opsnapning og opbevaring af borgernes kommunikation fra mails, sociale medier og mobiltelefoner.

Lovforslaget med det korrekte navn Investigatory Powers Bill har fået NSA-whistlebloweren Edward Snowden til at døbe landets premierminister Theresa May for "Storbritanniens Darth Vader" fra sit eksil i Rusland.

Landets forsvarsminister Earl Howe har ifølge Computerworlds britiske søstermagasin samtidigt luftet tankerne om, at krypteringen skal fjernes, så regeringen kan stikke snablen ned i borgernes data.

"Det kan være helt fornuftigt for regeringen at samarbejde (med kommunikationsudbydere, red.) for at finde ud af, om det vil være praktisk muligt at tage skridt til at udvikle og vedligeholde tekniske egenskaber til at fjerne kryptering, der er blevet anvendt i kommunikation eller på data," har Earl Howe sagt.

Han peger på, at politi og efterretningstjenester skal kunne kontakte teleudbydere for at få dem til at fjerne krypteringen uden dog at nævne, hvordan dette skulle gøres i praksis.

FN kæmper imod

Også Rusland er med på dekrypterings-dagsordenen med en ny lovgivning, der giver regeringen og den russiske efterretningstjeneste adgang til krypterede data.

Det kan du læse her: Ny lov på vej i Rusland: Efterretningstjenesten skal have bagdøre til alle chat-apps

Debatten om kryptering eller ej er ikke ny, men den har fået fornyet liv efter diverse terrorhandlinger på europæisk jord.

Samtidig er efterdønningerne af en meget omstridt sag fra USA, hvor det amerikanske forbundspoliti og Apple udkæmpede en kamp på ord om, hvorvidt en aflåst iPhone med data fra en formodet terrorist skulle åbnes eller ej, for længst skyllet ind på de europæiske kyster.

Den historie kan du læse mere om her: Ærkefjende bakker Apple op i kampen mod FBI: Kan udvikle sig til kæmpe retssag

FN har allerede sidste sommer udsendt advarsler om, at alle chat-apps skal være læselige for regeringsmagter og kalder det en menneskeret, at man kan kryptere beskeder i ytringsfrihedens navn.

"Medlemslandene skal ikke forbyde kryptering og anonymitet, som ofte gør det lettere at håndhæve menings- og ytringsfrihed," lyder det i sidste års FN-rapport.

Hvad mener du?
Er det en menneskeret at kunne være anonym på nettet, eller skal vi ofre dele af vores frihed for at blive beskyttet bedre mod eksempelvis terrorangreb?

Giv din mening til kende i det nedenstående debatfelt, hvor der opfordres til at holde en god tone.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere