Gammelt viruskneb fupper moderne netbrugere - stammer helt tilbage fra 1990'erne

De klassiske virusangreb via makro-funktionen i dokumenter er mangedoblet i dette kvartal. Teknikken stammer helt tilbage fra virussen Melissa fra 1999.

En ansat i virksomheden får en mail med en tilsyneladende ufarlig dokumentfil vedhæftet.

Når filen åbnes, ser det ud som om, at den bare indeholder almindelig tekst, men i baggrunden starter en funktion, som instruerer computeren om at hente et ransomware-program.

Denne fremgangsmåde menes at ligge til grund for et ransomware-angreb mod et amerikansk hospital i begyndelsen af året.

Læs den historie her: Forlanger 24 millioner: Hospitals it-systemer er taget som gidsel med ransomware

Angrebsmetoden kaldes for makro-virus, og metoden var specielt populær i de tidlige internetdage i slutningen af 1990'erne.

Men nu har fænomenet fået en renaissance.

"En makro-virus er bare en af mange veje til at bryde ind. Den er ikke farlig i sig selv, men som det gælder med trojanere, så ringer den hjem og får instrukser om at hente den skadelige kode, der enten kan stjæle data eller kryptere dem," siger Christoffer Callander, der er sikkerhedsekspert i Intel Security til Computerworlds svenske søsterside.

Eksplosion lige nu
McAfee Labs har set en forøgelse i antallet af makro-virus kvartal for kvartal siden slutningen af 2014, men i andet kvartal 2016 eksploderede metoden, skriver firmaet i en rapport.

Næsten 180.000 nye marko-vira på under tre måneder er en tredobling i forhold til det første kvartal i 2016.

Præcis hvorfor det er tilfældet, kan sikkerhedsforskerne ikke helt forklare, men fænomenet har sandsynligvis fået en genoplivning, fordi teknikken ikke ligger forrest i brugernes bevidsthed.

"Jeg er ikke overrasket over, at gamle metoder findes frem og børstes af for at blive genanvendt. Det er hele tiden kattens leg med musen, og it-kriminelle afprøver hele tiden nye metoder til at snyde sig ind," siger sikkerhedsmanden.

Husker du Melissa
Makro-virussen hører ellers de tidlige internetdage til. Den første store plage hed Melissa, og den blev opdaget i starten af 1999.

Ofret fik en besked med teksten "Vigtig meddelelse" og et Office 97-dokument som vedhæftet bilag.

Men dokumentet indeholdt ikke vigtig information.

I stedet kørte en makro, som blandt andet sendte mails videre til de 50 første kontakter i ofrets Outlook-kontaktoversigt.

Det var David L. Smith fra New Jersey, der skrev Word-makro-virussen Melissa, der skannede den inficerede pc's adressebog.

Det var den første succesfulde inkarnation af mange efterfølgende spam-genererende vira på Windows.

Melissa var så produktiv, at den bragte Exchange-servere over hele verden i knæ 26. marts 1999.

Smith afsonede en fængselsstraf på 20 måneder for sine 'bedrifter.'

Løsningen er ikke at åbne dokumenter fra afsendere, som man ikke stoler på.

Læs også:
Forlanger 24 millioner: Hospitals it-systemer er taget som gidsel med ransomware

20 års angreb på Windows: De første tumlende vira
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.