Artikel top billede

Fem film om overvågning til dig, der ikke orker mere om Snowden

Computerworld har samlet de bedste overvågningsfilm siden 1984. Husk: Det er ikke paranoia, hvis de virkelig er efter dig.

Der er mikrofoner i loftet, sporingsudstyr i din bil og fri adgang til dine data for hvem som helst, som har bare overvejet at tage et pc-kørekort.

Dit privatliv er kort sagt dødt, og retssikkerhed er en saga blot.

Staten, uofficielle efterretningstjenester og megalomane skurke kan spore dig, uanset hvor du er - og lukke lufthavne, kernekraftværker og hele byer, mens de er i gang.

Den amerikanske filminstruktør Oliver Stones fortælling om Edward Snowden, der afslørede hemmeligheder om de amerikanske myndigheders overvågningsprogram, har netop haft premiere i landets biografer. 

Du kan læse Computerworlds anmeldelse af filmen her: Ny Snowden-film er en hyldest til en af internettets store personligheder: Men historien halter på et centralt punkt.

Men Oliver Stones Snowden-film er bare den seneste i rækken af film om en nær eller fjern fremtid, hvor overvågning hører til dagens orden.

Computerworld har samlet de bedste overvågningsfilm siden 1984. Så alt, du skal gøre, er at læne dig tilbage og huske, at det ikke er paranoia, hvis de virkelig er efter dig.

Artiklen fortsætter under billedet...

1. 1984

Udgivet: 1984

Hovedrolle: John Hurt.

Plot: Winston Smith arbejder i Sandhedsministeriet med at omskrive historien, men forelsker sig en ung pige, hvilket i sig selv er en tankeforbrydelse mod Big Brother, som overvåger alle uanset tid og sted.

Deres affære afsløres, og Winston udsættes for tortur og en reprogrammering, som nedbryder ham totalt. Eller gør den?   

Du skal se den fordi: Egentligt burde du læse bogen. Bagefter kan du så læse "Fahrenheit 451" og så "Fagre nye verden" for den totale sorte dystopiske fremtidsoplevelse.

Men filmen giver lidt samme klaustrofobiske oplevelse, så du er tilgivet, hvis du nøjes med den.

Har du ikke læst bogen, så overvej det lige, for Orwells sorte univers er fuld af absurde påfund, som stadig præger debatten den dag i dag.  

Overvågning: 6 ud af 6 sølvpapirshatte til tankepolitiet for den totale kontrol.

Bonusinfo: George Orwell fik udgivet bogen i 1949. Samme år lancerede IBM den såkaldte "Card-Programmed Electronic Calculator (CPC)". Orwell var/er foran.

Artiklen fortsætter under billedet...

2. Minority Report

Udgivet: 2002

Hovedrolle: Tom Cruise.

Plot: I 2054 er det ikke bare nutiden som overvåges, men også selve fremtiden og de forbrydelser, som du sandsynligvis kommer til at begå.

Så da Tom Cruise præventivt skal anholdes for et mord, han endnu ikke har begået, bliver han nødt til at udfordre systemets ufejlbarlighed.

Du skal se den fordi: Skift de mystiske fremtidsseende pre-cogs ud med kunstig intelligens a la IBM's Watson, så er filmen opgraderet til 2016-niveau.

Overvågning: 5 ud af 6 sølvpapirshatte til den kreative overvågningsstat, som endda ser ud i fremtiden.

Den burde dog have forudset Tom Cruises nedsmeltning i Oprah Winfreys talkshow blot tre år senere ("hop" til 1:36 i klippet)

Bonusinfo: Minority Report er baseret på en novelle af Philip K. Dick, som også inspirerede Blade Runner og Total Recall.

Artiklen fortsætter under billedet...

3. Enemy of the state

Udgivet: 1998

Hovedrolle: Will Smith.

Plot: En ung idealistisk advokat blandes ind et politisk spil om blandt andet overvågningssatellitter, da han uden at vide det modtager information på et bånd (!).

Yndlingsskurken NSA piller derefter advokatens liv i småstykker, mens han desperat prøver at finde en måde at slå igen på.

Du skal se den fordi: Den lidt naive tilgang til overvågning, som primært baserer sig på mænd i varevogne med mikrofoner og adgang til live streaming fra satellitter. Ah, bare (privat)livet stadigt var så enkelt.

Overvågning: 3 ud af 6 sølvpapirshatte for den lidt uskarpe overvågningspræstation

Bonusinfo: Bare rolig, alt ender lykkeligt i Hollywood.

Artiklen fortsætter under billedet...

4. Sneakers

Udgivet: 1992

Hovedrolle: Robert Redford (men også navne som Dan Aykroyd, Ben Kingsley, Mary McDonnell, River Phoenix og Sidney Poitier).

Plot: En idealistisk hacker involveres efter mange år på flugt i et plot med NSA, mafiaen og russerne.

Omdrejningspunktet er en særlig enhed forklædt som en telefonsvarer (vi taler 1992), som kan bryde alverdens computerkryptering med et snuptag.

Du skal se den fordi: Den lidt hjælpeløse blanding af humor, Robert Redford og teknologi anno 1992.

Overvågning: 2 ud af 6 sølvpapirshatte for forsøget med humor og idealistiske hackere

Bonusinfo: Bare rolig, alt ender lykkeligt i Hollywood.

Artiklen fortsætter under billedet...

5. De andres liv

Udgivet: 2006

Hovedrolle: Ulrich Mühe

Plot: I 1984 bliver den østtyske Stasi-agent Gerd Wiesler sat til at overvåge dramatikeren Georg Dreyman.

Den ellers loyale agent bliver desillusioneret, da det går op for ham, at overvågningen blot er en del af kulturministerens plan om at stjæle Dreymans kæreste.

At have en samvittighed og arbejde for Stasi er ikke helt nemt, men Wiesler prøver at beskytte Dreyman mod det kommunistiske diktatur så godt han kan.

Du skal se den fordi: Få stater har haft en så nidkær kontrol over egne borgere som Østtyskland. Med ægtefæller, børn og kollegaer rekrutteret eller afpresset til at blive en del af efterretningstjenesten, formåede Stasi næsten, men også kun næsten, at overgå George Orwells mareridtsstat fra 1984.

Overvågning: 5 ud af 6 kommunistiske sølvpapirshatte, som du kan pynte din Trabant med (når den er klar til levering i 2048).

Bonusinfo: Det er langt fra Hollywood i den stærkt østeuropæiske, brune, grå og triste fortælling om den ene hæderlige Stasi-agent, som erhverver sig en samvittighed.

Og vil du absolut se Snowden-filmen, så læs vores anmeldelse først: Ny Snowden-film er en hyldest til en af internettets store personligheder