Ni år gammel sårbarhed i Linux: "Det er nok den værste rettighedsfejl i Linux nogensinde"

En ni år gammel sårbarhed i Linux-kernen rammer i princippet alle distributioner - herunder også Android.

"Beskidt ko" eller "dirty cow" kaldes en nyopdaget sårbarhed i Linux-kernen, der kan give hackere fuld kontrol over et system.

Kodefejlen har eksisteret i ni år, og den findes i stort set alle Linux-versioner. Der er frigivet en opdatering, der lapper hullet, så det er altså tid til at opdatere alle mobiler, computere, servere eller andre opkoblede Linux-enheder.

Sårbarheden findes også i Android.

Giver fuld rettighed
Sårbarheden gør det muligt at eskalere rettigheder på systemet.

Hvis en hacker kan lokke dig til at klikke på en inficeret fil eller installerer skadelig kode på maskinen, kan vedkommende anvende fejlen til at opnåfuld kontrol over enheden.

"Det er formodentlig det mest alvorlige tilfælde af rettigheds-fejl på Linux-platformen nogensinde," vurderer Dan Rosenberg fra sikkerhedsfirmaet Azimuth Security til websiden Arstechnica.

Denne type fejl er ikke ualmindelige.

Men det, der adskiller den "beskidte ko" er, at sårbarheden blev en del af Linux-kernen med version 2.6.22, der blev frigivet i 2007. Det betyder, at den er stort set overalt.

Mange får ikke en opdatering
Sikkerhedsfolk vurderer desuden, at den er let at udnytte.

"Sårbarheden er opbygget på en måde, der gør den ekstremt pålidelig for dem, som vil udnytte den. Ligeledes har den eksisteret i ni år, hvilket er ekstremt længe," siger Dan Rosenberg til Arstechnica.

Fejlen blev opdaget af Phil Oester, da en af hans Linux-systemer blev angrebet. "Enhver, der har en online Linux-server vil være i problemer," lyder det fra ham.

"Ifølge mine tests, kan enhver bruger opnå root-rettigheder på mindre end fem sekunder med høj pålidelighed. Det er en skræmmende ting," skriver han i en mail til Arstechnica.

Den eneste måde man kan beskytte sig på er ved at opdatere alle Linux-baserede enheder.

Det er en enkel løsning på en computer med Linux, men problemet er - som altid - de mange indlejrede systemer og net-opkoblede gadgets, der sjældent får en ny sikkerhedsopdatering.

I praksis kommer det nok til at betyde, at millioner af enheder vil forblive sårbare.

Læs også:
Linux-administrator: Her er mine daglige sikkerhedsudfordringer

Linux misbruges for første gang i stort DDoS-botnet

Alvorligt hul i Linux kan ramme alle internet-brugere

Open source-ekspert: Farligt privacy-problem i nyeste version af Ubuntu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere


Bedre EDI til SAP

Mød førende danske virksomheder, der alle bruger SAP, og hør hvordan de har tacklet komplekse forretningsudfordringer med EDI. Lær af erfaringer fra Lemvigh-Müller og BESTSELLER, få INVIXO’s 5 skridt til bedre EDI, og hør om SAP’s seneste, massive satsning på deres integrationsplatform.

27. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Grundfos fyrer to-cifret antal it-medarbejdere i stor omstrukturering
Den store fyringsrunde i Grundfos i september har fået konsekvenser for selskabets it-afdeling, der bliver beskåret. Et to-cifret antal it-medarbejdere er blevet opsagt.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.