Artikel top billede

Advarsel: Tusindvis af danskere kan være ramt af gigantisk Yahoo-hack

Tusindvis af danskere er ramt gigant-hack mod Yahoo, hvor over én milliard brugerkonti er blevet kompromitteret.

Sent onsdag aften meddelte den amerikanske internet-gigant Yahoo, at mere end én milliard bruger-konti hos tjenesten er blevet hacket.

Blandt dem er der formodentligt tusindvis af danskere, lyder vurderingen fra sikkerhedsekspert Peter Kruse, der er teknisk direktør i sikkerhedsfirmaet CSIS.

"Der er efter alt at dømme på den forkerte side af 10.000 danske brugere, der er ramt af hacker-angrebet. Om vi også er over 100.000, tør jeg ikke gætte på. Men vi ved, at Yahoos tjenester tidligere har været ganske populære i Danmark," siger Peter Kruse til Computerworld. 

Netop fordi Yahoos tjenester havde deres storhedstid for flere år siden, er der ifølge Peter Kruse en risiko for at mange brugere har glemt, at de har en konto hos Yahoo, og derfor er berørt uden, at de ved det.  

Ukrypterede sikkerhedsspørgsmål

Yahoo har oplyst i en pressemeddelelse, at følsomme brugerdata som navne, telefonnumre, fødselsdage samt krypterede password og ukrypterede sikkerhedsspørgsmål er blevet lækket.

Især det sidste er bekymrende, vurderer Peter Kruse.

Sikkerhedsspørgsmål bruges, hvis brugerne har glemt deres kodeord. Og ved at besvare en række sikkerhedsspørgsmål som kun brugerne kender svaret på, kan de få adgang til at nulstille deres kodeord. 

"Men erfaringsmæssigt ved vi, at mange brugere genbruger sikkerhedsspørgsmål og svar på tværs af forskellige internettjenester," siger Peter Kruse.

Derfor er der risiko for, at Yahoo-brugerne også risikerer at få kompromitteret deres konti hos andre internettjenester.

På den baggrund vurderer Peter Kruse, at du ikke blot skal udskifte dit password, hvis du frygter, at du berørt af Yahoo-hacket. Han opfordrer også til, at du udskifter sikkerhedsspørgmålene på de internettjenester, som du benytter.

Skete for tre år siden

Hackerangrebet mod Yahoo fandt sted allerede i august 2013, men er først nu blevet opdaget af Yahoo. Det er sket efter, at repræsentanter fra det amerikanske politi har henvendt sig til Yahoo med oplysninger om et muligt hack. 

Netop fordi hacket fandt sted for tre år siden er der ifølge Peter Kruse en risiko for, at oplysningerne allerede er blevet misbrugt. 

"Men det afhænger af, hvem der er i besiddelse af oplysningerne og hvad deres motiv er. Vi ved dog af erfaring, at denne type oplysninger ofte bliver udstyret med et prisskilt og videresolgt," siger han. 

Peter Kruse oplyser, at hackerne i nogle tilfælde sidder på oplysningerne i flere år, før de begynder at videresælge dem. 

Det er anden gang på få måneder, at Yahoo er centrum for en sag om stjålne data. Så sent som i september meddelte virksomheden, at 500 millioner brugerkonti var blevet kompromitteret ved et hackerangreb, der fandt sted i 2014.

Læs også:
Yahoo hacket - halv milliard brugere ramt i verdenshistoriens største hack
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere