BREAKING:Preben Damgaard er død

Artikel top billede

Atea-chefer beholdte selv iPads og andre gaver: Kan føre til sager om underslæb

Sagen om bestikkelse af offentligt ansatte vokser fra kun at omhandle bestikkelse til måske også at omhandle skattefusk og underslæb. "Det var kulturen i Atea," forklarer tidligere Atea-chef.

Sagen om Ateas bestikkelse af offentligt ansatte udvides til ikke kun at omhandle bestikkelse.

Nu omhandler den også efterforskning af underslæb og skatteunddragelse.

Det sker efter nye informationer fra en af de nyeste sager mod en ansat i Rigspolitiet.

Den ansatte fra Rigspolitiet var sigtet for at have modtaget en iPad som gave fra Atea, hvilket interne mailkorrespondancer påviste.

Men en tidligere Atea-chef forklarede i retten torsdag, at han selv havde beholdt den omtalte iPad i mailen som en form for bonus, og at det var normal kotume i Atea.

Her lød forklaringen, at chefer gav sig selv en bonus og afskrev produkterne som gaver til offentlige personer, "hvis nogen skulle spørge ind til det efterfølgende."

Den form for identitetsmisbrug har tidligere været med til, at Bagmandspolitiet (SØIK) har droppet ni sager mod offentligt ansatte. 

Ifølge Børsen blev den tidligere Atea-chefs kommentar bekræftet af et brev sendt til bagmandspolitiet (SØIK) fra en anden sigtet, tidligere Atea-chef:

"Der blev påført mange kundenavne og sager - fiktive som faktiske - for ikke at skabe misundelse, når sælgerne skulle honoreres for en ekstraordinær indsats," forklarer brevet, der blev læst op i retsalen i Glostrup.

Læs også: Ansat i Rigspolitiet frifundet i bestikkelsessag: Atea-chef beholdt selv iPad-gave

Underslæb og skatteunddragelse

På grund af indrømmelsen fra Atea-chefen, blev den offentligt ansatte hos Rigspolitiet frifundet. Atea-chefen er dog selv sigtet i sagen om bestikkelse og beskyttet af navneforbud.

Udtalelsen fra den tidligere Atea-chef samt brevets indhold peger på, at der i Atea er en kultur, hvor man belønnede sig selv. En af begrundelserne var, at man på den måde undgik intern, negativ splid mellem sælgerne.

Det åbner dog for spørgsmål om, hvorvidt der har foregået underslæb, hvis ikke Atea kendte til den angivelige kultur blandt firmaets sælgere, eller hvorvidt de valgte gaver beskattes eller er en del af sælgernes kontrakter.

Forstå hele Atea-sagen her: Forstå Atea-bestikkelsessagen: Det er der sket indtil nu - og det sker der i løbet af 2017

Sager og emner som er interessante for den videre efterforskning, forklarer chefanklager Steen Bechmann Jacobsen fra Bagmandspolitiet (SØIK).

"Det er klart, at den type informationer og detaljer er interessante både for det aktuelle sagskompleks, men også for yderligere efterforskning."

"Hvis der er tegn på yderligere strafbare handlinger, så er det klart, at det skal efterforskes og tages op," siger Steen Bechmann Jacobsen til Computerworld.

Ateas direktør, Morten Felding, har ikke vendt tilbage efter Computerworld har henvendt sig med spørgsmål omkring sagen.

Læs også:  Atea-mail afslører: Har på en måned foræret Apple-produkter for 76.000 kroner til offentligt ansatte som 'smørelse'
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere