Pirat-politi kaster håndklædet i ringen efter nyttesløs bluff-kampagne mod film-pirater

Omstridt amerikansk anti-pirat-tiltag er blevet droppet, efter det ikke kunne stoppe filmpiraternes ulovligheder. Piratjægerne i Danmark overvejer nu samme metode, som faldt til jorden med et brag i USA.

Den amerikanske filmbranche MPAA og landets musik-brancheorganisation RIAA dropper deres omstridte piratjagt i det såkaldte six-strike-system.

Årsagen til, at piratjagten nu indstilles, er, at six strike-systemet med indbyggede straffe som sløvere internetforbindelser eller trusler om helt at blive pillet af nettet ved gentagende ulovlige download-forseelser, ikke virkede efter hensigten.

Rent faktisk virkede det så dårligt, at trods trusler om sanktioner til flere pirater, har de mest hårdføre bare fortsat deres ulovlige downloads uden konsekvenser.

Det skriver The Verge, som oplyser, at der i skrivende stund ikke er en erstatning for six-strike-lovgivningen på plads.

Lille stigning i pirateri
Six strike-systemet med det formelle navn Copyright Alert System fra 2013 har været et samarbejde mellem rettighedshavere, som MPAA og RIAA repræsenterer, og så de amerikanske internetudbydere.

Hos den amerikanske filmbranche erkender man, at systemet ikke virkede hensigten.

"Strukturen var simpelthen ikke sat op til at håndtere de mest hårdføre gentagelser af lovovertrædelsesproblemet," forklarer MPAA's hovedrådgiver Steven Fabrizio til The Verge.

Ved systemets begyndelse skortede det ellers ikke på påmindelser fra rettighedshaverne. Systemets administrative organisation har fortalt, at der i 2014 blev udsendt 1,3 millioner advarsler.

Siden er det blevet rapporteret fra andre filmproducent-foreninger, at der siden systemet blev introduceret for små fire år siden, er sket en lille stigning i antallet af filmpirater.

Bluffer danske anti-pirater?
I den danske andedam har rettighedshaverne en noget anden tilgang end (tomme) trusler med at skære folks internetforbindelser over eller sløve adgangen til nettet.

Her sender advokatfirmaer på vegne af klienter i primært filmbranchen breve ud til formodede filmpirater, som advokaterne ønsker at komme i kontakt med for at inddrive en bøde i form af et forlig for ulovlig download samt ændre piraternes adfærd.

En af disse advokater er Jeppe Brogaard Clausen fra Njord Law Firm. Han forklarer, at over 70 procent af de formodede danske filmpirater vender tilbage på skrivelserne. Han ønsker dog ikke at oplyse, hvor mange der så også betaler det medfølgende forlig på 1.500 kroner fra Njord Law Firm.

"Det er meget glædeligt, at folk ikke længere smider brevene i skraldespanden, men i stedet indgår i en dialog med os. At over 70 procent vender tilbage er rigtig flot og kan på ingen måder tolkes som bluff fra vores side, som du spørger om," siger Jeppe Brogaard Clausen om den danske anti-pirat-brevmodel.

Overvejer at sløve pirat-forbindelsen
Han oplyser samtidig, at Rettighedsalliancen for nyligt har fortalt om, at der er en nedgang på syv procent i de danske pirat-aktiviteter, hvilket han også tolket som et glædeligt budskab.

Ikke desto mindre skal det tal længere ned, og her afviser Jeppe Brogaard Clausen ikke, at den danske brev-model kan suppleres af tættere samarbejde mellem rettighedshavere og teleselskaber.

"Hvis vi i de kommende år ikke oplever et større fald end de nævnte syv procent, kan man godt overveje, om brevmodellen er den rette vej at gå," siger Jeppe Brogaard Clausen.

"At sløve internet-forbindelsen hos dem, som vi ikke kan komme i dialog med, vil være et interessant skridt. Men der er vi ikke endnu," tilføjer han.

Læs også: 
Flere pirat-stævninger på vej i 2017: Sådan arbejder advokaterne bag tusindvis af pirat-trusselsbreve
IT-JOB

Heimstaden Danmark A/S

Head of IT

Dansk Flygtningehjælp

Global Head of IT
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
IDC – styrken af en hybrid cloud strategi
Cloud computing er blevet en integreret del af forretningsstrategi og it-arkitektur for mange virksomheder i løbet af det sidste årti. Brugen af cloud er blevet udbredt, fordi virksomheder vil indføre nye forretningsmodeller, udtrække værdifuld indsigt fra enorme datamængder, håndtere krævende arbejdsbelastninger, levere nye produkter hurtigere og opnå konkurrencemæssige fordele. Men cloudadoption har også introduceret nye udfordringer. Denne undersøgelse af virksomhedens it-kunder fremhæver de største udfordringer med offentlig cloud.