Artikel top billede

Microsoft afliver Windows Vista en gang for alle: Lægges i graven om to måneder

Microsoft lægger endegyldigt det udskældte Windows Vista i graven om to måneder, hvor systemet sendes til de evige jagtmarker.

11. april udsender Microsoft den allersidste sikkerheds-opdatering til styresystemet Windows Vista, som altså ikke vil blive opdateret nogensinde igen.

Dermed fjernes Vista reelt fra landkortet som et aktivt styresystem.

Ifølge analysehuset Net Applications kører Vista i dag på mindre end en procent af verdens Windows-computere - hvilket i rå antal dog alligevel svarer til omkring 14 millioner pc'er verden over.

Windows Vista var ellers udset til at blive et stort spring fremad i Windows-design og -opbygning, da Microsoft lancerede styresystemet i slutningen af 2006 og begyndelsen af 2007.

Men det lykkedes aldrig for Vista at opnå nogen særlig form for popularitet - måske fordi det efterfulgte kæmpehittet Windows XP, som den dag i dag står som en af de bedste og mest populære Windows-versioner nogensinde.

Tre år efter lanceringen af Vista kørte Vista således kun på omkring 20 procent af verdens Windows-computere.

Det blev samtidig højdepunktet for styresystemet, der kort tid efter blev efterfulgt af det Windows 7, der blev et af Microsofts meget populære systemer, som stadig anvendes mange steder den dag i dag.

Derefter gik det hastigt ned ad bakke.

Det er dog værd at bemærke, at Windows 8/8.1 faktisk aldrig opnåede en markedsandel på 20 procent af Windows-markedet. Højeste globale niveau for disse ligeledes udskældte Windows-versioner landede på omkring 18 procent. Det var i maj 2015.

Det fremgår af en oversigt fra StatCounter, at Windows 7 fortsat er det ubetinget mest udbredte Windows-styresystem i verden med en markedsandel for tiden på omkring 48 procent. Windows 10 har en andel på 34 procent, mens Windows Vista ligger helt i bund.

Vistas problemer skyldtes mange ting: Timing, design, teknologi.

Allerede fra lanceringen fra systemet befængt med kompatibilitetsproblemer, det kunne kun dårligt køre på ældre hardware, og brugerne var utilfredse med, at brugerfladen krævede så mange ressourcer af både maskinen og af brugeren.

Især sikkerhedsfunktionen User Account Control (UAC) blev kritiseret for at være unødvendig bureaukratisk.


Faktisk blev tidligere Microsoft-topchef, Steve Ballmer, som var ansvarlig for Microsoft, da Vista blev udviklet, i 2013 citeret for, at Windows Vista var den ‘ting, som jeg fortryder mest.'

Efter pensioneringen af Windows Vista bliver Windows 7 den næste Windows-version, som Microsoft pensionerer.

Sidste sikkerhedsopdatering til Windows 7 bliver udsendt planmæssigt 14. januar 2020.

Hvad slog fejl for Windows Vista? Og hvad skal der til, før et styresystem efter din mening er godt? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Du kan se en gennemgang af alle Windows-versioner gennem historien her: Windows gennem tiderne: Fra Windows 1 til Windows 10.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere