Artikel top billede

Microsoft afliver Windows Vista en gang for alle: Lægges i graven om to måneder

Microsoft lægger endegyldigt det udskældte Windows Vista i graven om to måneder, hvor systemet sendes til de evige jagtmarker.

11. april udsender Microsoft den allersidste sikkerheds-opdatering til styresystemet Windows Vista, som altså ikke vil blive opdateret nogensinde igen.

Dermed fjernes Vista reelt fra landkortet som et aktivt styresystem.

Ifølge analysehuset Net Applications kører Vista i dag på mindre end en procent af verdens Windows-computere - hvilket i rå antal dog alligevel svarer til omkring 14 millioner pc'er verden over.

Windows Vista var ellers udset til at blive et stort spring fremad i Windows-design og -opbygning, da Microsoft lancerede styresystemet i slutningen af 2006 og begyndelsen af 2007.

Men det lykkedes aldrig for Vista at opnå nogen særlig form for popularitet - måske fordi det efterfulgte kæmpehittet Windows XP, som den dag i dag står som en af de bedste og mest populære Windows-versioner nogensinde.

Tre år efter lanceringen af Vista kørte Vista således kun på omkring 20 procent af verdens Windows-computere.

Det blev samtidig højdepunktet for styresystemet, der kort tid efter blev efterfulgt af det Windows 7, der blev et af Microsofts meget populære systemer, som stadig anvendes mange steder den dag i dag.

Derefter gik det hastigt ned ad bakke.

Det er dog værd at bemærke, at Windows 8/8.1 faktisk aldrig opnåede en markedsandel på 20 procent af Windows-markedet. Højeste globale niveau for disse ligeledes udskældte Windows-versioner landede på omkring 18 procent. Det var i maj 2015.

Det fremgår af en oversigt fra StatCounter, at Windows 7 fortsat er det ubetinget mest udbredte Windows-styresystem i verden med en markedsandel for tiden på omkring 48 procent. Windows 10 har en andel på 34 procent, mens Windows Vista ligger helt i bund.

Vistas problemer skyldtes mange ting: Timing, design, teknologi.

Allerede fra lanceringen fra systemet befængt med kompatibilitetsproblemer, det kunne kun dårligt køre på ældre hardware, og brugerne var utilfredse med, at brugerfladen krævede så mange ressourcer af både maskinen og af brugeren.

Især sikkerhedsfunktionen User Account Control (UAC) blev kritiseret for at være unødvendig bureaukratisk.


Faktisk blev tidligere Microsoft-topchef, Steve Ballmer, som var ansvarlig for Microsoft, da Vista blev udviklet, i 2013 citeret for, at Windows Vista var den ‘ting, som jeg fortryder mest.'

Efter pensioneringen af Windows Vista bliver Windows 7 den næste Windows-version, som Microsoft pensionerer.

Sidste sikkerhedsopdatering til Windows 7 bliver udsendt planmæssigt 14. januar 2020.

Hvad slog fejl for Windows Vista? Og hvad skal der til, før et styresystem efter din mening er godt? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Du kan se en gennemgang af alle Windows-versioner gennem historien her: Windows gennem tiderne: Fra Windows 1 til Windows 10.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere