Artikel top billede

Microsoft afliver Windows Vista en gang for alle: Lægges i graven om to måneder

Microsoft lægger endegyldigt det udskældte Windows Vista i graven om to måneder, hvor systemet sendes til de evige jagtmarker.

11. april udsender Microsoft den allersidste sikkerheds-opdatering til styresystemet Windows Vista, som altså ikke vil blive opdateret nogensinde igen.

Dermed fjernes Vista reelt fra landkortet som et aktivt styresystem.

Ifølge analysehuset Net Applications kører Vista i dag på mindre end en procent af verdens Windows-computere - hvilket i rå antal dog alligevel svarer til omkring 14 millioner pc'er verden over.

Windows Vista var ellers udset til at blive et stort spring fremad i Windows-design og -opbygning, da Microsoft lancerede styresystemet i slutningen af 2006 og begyndelsen af 2007.

Men det lykkedes aldrig for Vista at opnå nogen særlig form for popularitet - måske fordi det efterfulgte kæmpehittet Windows XP, som den dag i dag står som en af de bedste og mest populære Windows-versioner nogensinde.

Tre år efter lanceringen af Vista kørte Vista således kun på omkring 20 procent af verdens Windows-computere.

Det blev samtidig højdepunktet for styresystemet, der kort tid efter blev efterfulgt af det Windows 7, der blev et af Microsofts meget populære systemer, som stadig anvendes mange steder den dag i dag.

Derefter gik det hastigt ned ad bakke.

Det er dog værd at bemærke, at Windows 8/8.1 faktisk aldrig opnåede en markedsandel på 20 procent af Windows-markedet. Højeste globale niveau for disse ligeledes udskældte Windows-versioner landede på omkring 18 procent. Det var i maj 2015.

Det fremgår af en oversigt fra StatCounter, at Windows 7 fortsat er det ubetinget mest udbredte Windows-styresystem i verden med en markedsandel for tiden på omkring 48 procent. Windows 10 har en andel på 34 procent, mens Windows Vista ligger helt i bund.

Vistas problemer skyldtes mange ting: Timing, design, teknologi.

Allerede fra lanceringen fra systemet befængt med kompatibilitetsproblemer, det kunne kun dårligt køre på ældre hardware, og brugerne var utilfredse med, at brugerfladen krævede så mange ressourcer af både maskinen og af brugeren.

Især sikkerhedsfunktionen User Account Control (UAC) blev kritiseret for at være unødvendig bureaukratisk.


Faktisk blev tidligere Microsoft-topchef, Steve Ballmer, som var ansvarlig for Microsoft, da Vista blev udviklet, i 2013 citeret for, at Windows Vista var den ‘ting, som jeg fortryder mest.'

Efter pensioneringen af Windows Vista bliver Windows 7 den næste Windows-version, som Microsoft pensionerer.

Sidste sikkerhedsopdatering til Windows 7 bliver udsendt planmæssigt 14. januar 2020.

Hvad slog fejl for Windows Vista? Og hvad skal der til, før et styresystem efter din mening er godt? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Du kan se en gennemgang af alle Windows-versioner gennem historien her: Windows gennem tiderne: Fra Windows 1 til Windows 10.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere