Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Microsoft afliver Windows Vista en gang for alle: Lægges i graven om to måneder

Microsoft lægger endegyldigt det udskældte Windows Vista i graven om to måneder, hvor systemet sendes til de evige jagtmarker.

11. april udsender Microsoft den allersidste sikkerheds-opdatering til styresystemet Windows Vista, som altså ikke vil blive opdateret nogensinde igen.

Dermed fjernes Vista reelt fra landkortet som et aktivt styresystem.

Ifølge analysehuset Net Applications kører Vista i dag på mindre end en procent af verdens Windows-computere - hvilket i rå antal dog alligevel svarer til omkring 14 millioner pc'er verden over.

Windows Vista var ellers udset til at blive et stort spring fremad i Windows-design og -opbygning, da Microsoft lancerede styresystemet i slutningen af 2006 og begyndelsen af 2007.

Men det lykkedes aldrig for Vista at opnå nogen særlig form for popularitet - måske fordi det efterfulgte kæmpehittet Windows XP, som den dag i dag står som en af de bedste og mest populære Windows-versioner nogensinde.

Tre år efter lanceringen af Vista kørte Vista således kun på omkring 20 procent af verdens Windows-computere.

Det blev samtidig højdepunktet for styresystemet, der kort tid efter blev efterfulgt af det Windows 7, der blev et af Microsofts meget populære systemer, som stadig anvendes mange steder den dag i dag.

Derefter gik det hastigt ned ad bakke.

Det er dog værd at bemærke, at Windows 8/8.1 faktisk aldrig opnåede en markedsandel på 20 procent af Windows-markedet. Højeste globale niveau for disse ligeledes udskældte Windows-versioner landede på omkring 18 procent. Det var i maj 2015.

Det fremgår af en oversigt fra StatCounter, at Windows 7 fortsat er det ubetinget mest udbredte Windows-styresystem i verden med en markedsandel for tiden på omkring 48 procent. Windows 10 har en andel på 34 procent, mens Windows Vista ligger helt i bund.

Vistas problemer skyldtes mange ting: Timing, design, teknologi.

Allerede fra lanceringen fra systemet befængt med kompatibilitetsproblemer, det kunne kun dårligt køre på ældre hardware, og brugerne var utilfredse med, at brugerfladen krævede så mange ressourcer af både maskinen og af brugeren.

Især sikkerhedsfunktionen User Account Control (UAC) blev kritiseret for at være unødvendig bureaukratisk.


Faktisk blev tidligere Microsoft-topchef, Steve Ballmer, som var ansvarlig for Microsoft, da Vista blev udviklet, i 2013 citeret for, at Windows Vista var den ‘ting, som jeg fortryder mest.'

Efter pensioneringen af Windows Vista bliver Windows 7 den næste Windows-version, som Microsoft pensionerer.

Sidste sikkerhedsopdatering til Windows 7 bliver udsendt planmæssigt 14. januar 2020.

Hvad slog fejl for Windows Vista? Og hvad skal der til, før et styresystem efter din mening er godt? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Du kan se en gennemgang af alle Windows-versioner gennem historien her: Windows gennem tiderne: Fra Windows 1 til Windows 10.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.