Robotterne kommer - og du kan godt glæde dig

Klumme: Vi står på tærsklen til digitaliseringens guldalder. Mulighederne kan gøre os mærkbart mere effektive og gøre Danmark væsentligt mere konkurrencedygtig

I den seneste tid har mange spekuleret på, hvornår vi kan forvente robotternes indtog på kontorerne på den moderne arbejdsplads - og med god grund.

Kunstig intelligens (AI) fylder mere og mere på dagsordenen hos verdens førende tech-virksomheder, og teknologien bliver stadigt mere imponerende.

Robotterne er på vej, og det kan naturligvis medføre en utryghed i forhold til at blive gjort overflødig.

Ifølge en undersøgelse fra Epinions Danmarkspanel frygter mere end hver fjerde dansker at miste sit arbejde til en robot.

Ængstelsen er forståelig, men den er dybest set ubegrundet, for der er en lang række grunde til, at vi i virkeligheden alle burde se frem til robotternes indtog.

Kan en maskine varetage dit job?
Robotternes indtog bliver kaldt den fjerde industrielle revolution, og vi kan forvente en fremtid med hovedsageligt sorte fabrikker - produktionsvirksomheder opereret udelukkende af robotter.

Der vil dog fortsat gå mange år, før robotter for alvor overtager hele jobfunktioner.

Ifølge en McKinsey-undersøgelse vil kun ganske få jobfunktioner blive overtaget af robotter i det kommende årti, men de vil til gengæld få indflydelse på stort set alle jobtyper.

Listen over funktioner, hvor maskiner i dag kan afløse mennesker er stadig kort - og du kan selv undersøge, hvor langt robotterne er fra dit job eller branche her.

Robotterne kommer
Den oplagte anvendelse for robotter har hidtil været i den industrielle verden, hvor vi kan bruge robotter til at producere langt hurtigere, end menneskehænder kan. Der ligger dog også et enormt potentiale uden for produktionshallerne.

Selvom mange virksomheder lige nu konkurrerer om at bygge den mest avancerede og funktionsdygtige menneskelignende robot - og der allerede findes imponerende eksempler - så skal vi ikke forvente at få en androide som sidemand på kontoret foreløbigt.

Robotternes indtog kommer derimod via Robotic Process Automation - RPA - og mulighederne er nær endeløse.

RPA er en direkte anvendelse af AI, og RPA's domæne er primært processer og data bag kulisserne.

Der ligger et enormt potentiale i forhold til at optimere tidskrævende processer og behandle data, så menneskehænder kan frigøres til andre opgaver - oftest til alles fordel.

Da prisscannere eksempelvis blev indført i kasserne i amerikanske supermarkeder i 1980'erne reducerede det butikkernes lønomkostninger med 4,5 procenter og gjorde varerne 1,4 procent billigere.

På trods af større effektivitet, var der fortsat brug for kassemedarbejdere, og mellem 1980 og 2013 er beskæftigelsen steget med to procent.

Nu er et af de seneste og mest udbredte eksempler på RPA scan-selv-køer i supermarkeder, der effektiviserer personalefunktionen ved kassen.

Der findes generelt utallige eksempler på RPA på arbejdsmarkedet, og langt størstedelen af virksomheder benytter allerede RPA i mindre grad.

Et af de tidligste eksempler på RPA er for eksempel hæveautomaten, der kom på markedet i 1960'erne.

Før hæveautomaten var det kun muligt at hæve penge inden for bankens åbningstider, og processen krævede, at en person med pen og papir udfyldte og indrapporterede en lang række data.

Robotter på kontoret
RPA har nær uanede perspektiver på den moderne arbejdsplads, og i takt med, at teknologien udvikler sig, bliver anvendelsesmulighederne kun større.

Særligt spændende er chatrobotter - såkaldte chatbots - der kan føre en samtale over en chat, når en kunde eksempelvis besøger et website og har spørgsmål.

Virksomheder som IBM, Facebook og Google vurderes at være lige på nippet til at udvikle chatbots, der kan bestå Turing-testen og dermed gå for at være mennesker.

Næste naturlige skridt er selvfølgelig kundeservice via telefon, når teknologien tillader det - og derfra måske en personlig assistent, der fungerer som en digital butler, der taler med dig og forudser dine behov.

Et imponerende og morsomt eksempel på, hvor langt chatbots allerede er nået, blev for nylig demonstreret på spilstreaming-tjenesten Twitch.

Her kunne brugerne følge med i en liveudsendelse af to Google Home-apparater, der både både jokede med hinanden og diskuterede alt lige fra Guds eksistens til deres egen menneskelighed. Store spørgsmål for et par robotter, der er udviklet som led i en smart home-suite.

IBM har med supercomputeren Watson været med til at skubbe kraftigt til udviklingen af RPA og de processer, hvor menneskehænder kan afløses af software.

Generelt vil udbredelsen af RPA helt naturligt overflødiggøre opgaver eller hele jobfunktioner, men maskiner har trods alt overtaget jobs lige siden den gryende industrialisering - og endda også før. Og vi har hver gang skabt nye job og muligheder på baggrund af udviklingerne.

Digitaliseringens guldalder
Jeg tror, vi står på tærsklen til digitaliseringens guldalder.

Mulighederne kan gøre os mærkbart mere effektive og gøre Danmark væsentligt mere konkurrencedygtigt.

Det er spændende tider, og perspektiverne er mange.

Hvis vi skal udnytte alle mulighederne ved RPA og automation generelt, skal vi gøre dem til noget positivt i virksomhederne og sørge for at lære vores medarbejdere at bruge værktøjerne - og naturligvis omskole de personer, hvis job bliver overlødiggjort af maskiner.

Det er muligt, at vi i dag ikke kan konkurrere med priserne i Kina, men ved at udnytte mulighederne i eksempelvis RPA kan vi med al sandsynlighed blive mere effektive og konkurrencedygtige, samtidig med at vores job bliver mere spændende, når rugbrødsarbejdet kan klares af en digital assistent.


Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
De 30 største danske it-virksomheder: Her er antallet af ansatte - og hvor mange penge, der bruges på løn
Top 100: Computerworld har nærstuderet årsregnskaberne fra 499 danske it- og televirksomheder og kan her bringe listen med de 30 største arbejdspladser. Se antallet af ansatte og få et indblik i, hvor mange penge virksomhederne bruger på løn til medarbejderne.
CIO
Du risikerer at blive hægtet helt af, hvis ikke dit netværk bliver fremtidssikret - og det haster
Klumme: Hver dag går mere 168,1 petabyte gennem netværket hos AT&T, hvilket svarer til 130 millioner timers video i HD. Det viser, hvor store krav der i dag stilles til en virksomheds netværk. Er du klar til det?
Comon
Oversigt: Her er de bedste Android-smartphones der kan købes i Danmark
Det vrimler med spændende Android-smartphones på markedet. Vi har samlet en oversigt over de bedste Android-telefoner, du kan købe herhjemme netop nu.
Job & Karriere
Se listen: Disse it-folk bliver ansat på stedet - cheferne skriger efter helt bestemte it-kompetencer
Der er en markant mangel på it-folk med helt bestemte kompetencer samtidig med, at it-cheferne er i gang med at øge bemandingen i it-organisationerne. Se listen med de mest efterspurgte it-kompetencer netop nu.
White paper
Sådan får mindre virksomheder ny it-infrastruktur i topklasse til lavpris
Digitaliseringen buldrer frem i erhvervslivet, og store virksomheder har travlt med at investere i nye it-løsninger for at placerer sig bedst muligt i en konkurrencesituation, der bliver stadig mere skarp. Det mærker man også i de mindre virksomheder, men for dem er indkøb og vedligeholdelse af et it-system ofte en uoverskuelig og kostbar opgave, der tilmed kræver særlige kvalifikationer, som virksomheden måske ikke selv besidder. Her kan ny, moderne hyperkonvergeret it-teknologi være løsningen. Læs i dette whitepaper om fordelene og detaljerne i en komplet, nøglefærdig it-infrastruktur fra Lenovo, Intel og Nutanix, som tilmed er prismæssigt meget gunstig.