Artikel top billede

Forbrugerombudsmanden: Microsofts tvungne opdatering til Windows 10 var ulovlig

Det var i strid med god markedsføringsskik, da Microsoft opdaterede danskernes Windows-computere, selv om brugerne flere gange afviste opdateringen.

Selvom brugere af Windows 7 og 8.1 afviste en Microsoftopdatering til Windows 10, blev computeren alligevel opdateret, og det var ulovligt.

Det konkluderer Forbruger-ombudsmanden, efter at 18 utilfredse Windows-brugere har klaget.

Opdateringen til Windows 10 skete igennem "Windows Update", men selv om Windows 7 og 8 .1-brugere aktivt fravalgte Windows 10-opdateringen, endte den i nogle tilfælde alligevel med at blive installeret på deres computere.

Nogle forbrugere fik efterfølgende problemer med at bruge andre programmer, og andre mistede data, da installationen gik i gang.

"Opdateringer af et styresystem kan have utilsigtede konsekvenser for den enkelte forbrugers anvendelse af sin computer. Opdateringer må derfor ikke installeres, uden forbrugeren er klar over det," siger Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

Særligt et vindue, der ikke automatisk afviste opdateringen, når man vanen tro lukkede vinduet ned ved et tryk på krydset i højre hjørne, var misvisende overfor forbrugeren.

Læs også: Seks ting du bør tjekke efter download af den store opdatering af Windows 10

Har ændret praksis

Microsoft ændrede praksis med virkning fra den 30 juni 2016, så opdateringer kun sker som et aktivt valg af forbrugeren.

It-selskabet hjælper desuden også brugere, der måtte have problemer som følge af opdateringen.

Derfor har forbrugerombudsmanden afsluttet sagen.

"Jeg har haft en god dialog med Microsoft. Microsoft har ændret på sin praksis, så forbrugerne ikke længere kommer til at installere en opdatering, som de regnede med, at de havde afvist," siger Christina Toftegaard Nielsen.

Microsoft leverede Windows 10 som en gratis opdatering i et år efter lanceringen, men mange brokkede sig over Microsofts aggressive reklamering af Windows 10 i Windows 7 og 8.1-systemerne.

I dag er opdateringen ikke længere gratis.

Læs også: Kritikken tager til: Windows 10 fryser og hakker efter stor opdatering




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere