Direktør Jens Klarskov fra Dansk Erhverv

Succesfolkene fra Unity Technology og Sitecore: Mangel på it-folk skader Danmark

Reportage: Står det til it-virksomhederne, skal der fokus på manglen på it-specialister. Det skal være nemmere at få folk til Danmark og så skal Skat og universiteterne være mere erhvervsrettede. Tag med til IT-Branchens årsmøde.

Arbejdskraft, arbejdskraft, aktier og skat. Det var nogle af temaerne, da foreningen IT-Branchen afholdt årsmøde torsdag aften på Børsen i København.

I anledning af foreningens 100-års jubilæum var årsmødet i samarbejde med startup-organisationen CPHFTW omdannet til ét stort arbejdende politisk værksted.

Målet med arbejdet var, at de mere end 200 fremmødte it-ledere sammen skulle formulere et manifest, som kan bruges til at skubbe den førte politik i en mere it-venlig retning.

I den anledning var det ikke kun venlige ord, der flød fra de indbudte talere fra succesfulde virksomheder som Tradeshift, Unity Technology og Sitecore.

Mangel på arbejdskraft
Specielt manglen på specialiseret it-arbejdskraft blev fremhævet flere gange.

Direktør Jens Klarskov fra Dansk Erhverv understregede, at beregninger ganske vist viser, at der i 2030 vil mangle 19.000 it-specialister, men at problemet er akut allerede i dag.

Han fortalte, at budskabet fra hans medlemsvirksomheder er klart: "Vi manglede de her it-specialister i forgårs".

Det giver ifølge ham kun en stakket frist, at Danmark er et af de mest digitaliserede lande i Europa.

For en undersøgelse udarbejdet af Dansk Erhverv viser, at vores styrker især ligger inde for webhosting, webportaler og databehandling.

Og de områder udgør kun 10 procent af de samlede it- og teknologikroner. På de øvrige områder ligger Danmark efter de øvrige nordiske lande.

Jens Klarskov fremhævede især, at beløbsgrænsen for lønnen til udenlandske medarbejdere igen er blevet hævet, og det gør det svært at rekruttere den savnede arbejdskraft i udlandet.

Svært at få folk til Danmark - det koster arbejdspladser
Samme tema blev uddybet af Global R&D HR Director hos Unity Technologies, Anders Johansen.

Unity har i dag kontorer i 30 forskellige lande, men har også oplevet problemerne ved at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark og hvad det betyder:

"En af vores første ansatte var en litauer, som var en af de fem bedste i verden på sit felt. Man han kunne ikke komme ind i Danmark. Det førte til, at vi i dag har to kontorer i Litauen med i alt 65 ansatte og et stærkt samarbejde med universitetet der.", forklarede Anders Johansen.

Artiklen fortsætter under billedet... Han understregede desuden, at bedre samarbejde mellem it-erhvervet og universiteterne i Danmark står højt på hans ønskeliste:

"Jeg oplever, at der er mange gode universiteter i Danmark og mange gode studerende. Det gør, at vi godt finde gode medarbejdere i Danmark, hvis altså betaler nok. Men det halter rigtigt meget med at arbejde sammen med universiteterne.", slog han fast.

Han efterlyste, at universiteterne fokuserer lige så meget på de eksisterende virksomheder, som på at skabe nye start-ups.

Ønskes: Et mere fleksibelt skattesystem
Anders Johansen fra Unity slog i øvrigt også fast, at politikerne bliver nødt til at justere den måde som især aktie-ordninger beskattes hårdt på, hvis der skal yderligere gang i væksten i it-virksomhederne.

Skat var også temaet hos Lars Fløe Nielsen, medstifter og CDO hos Sitecore.

Han efterlyste en større fleksibilitet hos Skat, så man som virksomhedsejer nemmere kan ind og ud af Danmark uden at flytningen bliver set som et forsøg på skatteunddragelse.

Lars Fløe Nielsen kom dog også med en opsang til de danske virksomheder selv, som han opfordrede til at tænke mere internationalt.

Han fremhævede blandt andet, at Sitecores første patent blev optaget i USA, da stifterne allerede tidligt havde indset at fremtiden var international.

Den pointe bliver understreget af, at Lars Fløe Nielsen kunne fortælle, at Sitecore har passeret de 1.000 ansatte som statsminister Lars Løkke tidligere har efterlyst.

Men også, at internationaliseringen og tilgængeligheden af arbejdskraft betyder, at blot 22 procent af de ansatte sidder i Danmark.

Du kan læse IT-Branchens nye fælles manifest "DANMARK SOM DIGITAL SAMFUNDSMODEL" herPremium
SKI søger ny ene-leverandør til kæmpe kontrakt på 637 millioner kroner
SKI søger leverandør til ny ramme-aftale til 637 millioner kroner. Leverandøren bliver ene-leverandør af tablet-computere til en stor del af det offentlige marked.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.