Bendtsen i krydsforhør om softwarepatenter

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) måtte fredag morgen stå skoleret for Folketingets Europaudvalg, som ville have en forklaring på, hvorfor Danmark var tungen på vægtskålen, da EU's ministre for nogle uger siden vedtog et forslag om softwarepatenter.

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) kom fredag morgen i krydsforhør i Folketingets Europaudvalg, hvor specielt Anne Grete Holmsgaard (SF) var utilfreds med Danmarks rolle i EU's direktivforslag om softwarepatenter.

Europaudvalget havde helst set, at EU's ministerråd for to uger siden vedtog et tysk ændringsforslag, som vendte tommelfingeren ned til patenter på rene softwareprodukter.

I stedet blev der flertal for det irske formandskabs mere åbne forslag.

Danmark gjorde udslaget

Anne Grete Holmsgaard mener, at Danmarks støtte til det irske formandskabs forslag - som ignorerede ønsker fra Europa-Parlamentet om at komme kritikerne i møde - var udslagsgivende for, at forslaget blev vedtaget.

- Polen blev kørt ud på et sidespor. Hvis folk var blevet spurgt, og Danmark havde undladt at stemme, så var det ikke gået igennem, sagde Anne Grete Holmsgaard.

Det afviste Bendt Bendtsen, som mener, at Polen stemte for forslaget. Spanien var imod, mens Belgien, Italien og Østrig undlod at stemme. Hvis Danmark og Polen havde gjort det samme, havde der lige akkurat været for få stemmer til et flertal.

Interoperabilitet

Muligheden for, at forskellige systemer kan tale sammen og udveksle informationer. Blandt andet open source-bevægelsen frygter, at softwarepatenter på formater og protokoller vil umuliggøre interoperabilitet, fordi eksempelvis Microsoft kan patentere Word-formatet.

Teknisk bidrag

Flere europæiske lande er imod patenter alene på software og forretningsmetoder, hvilket er muligt i USA. Derfor er direktivforslaget om softwarepatenter skrevet, så det kræver, at softwaren udgør et teknisk bidrag. Der er dog stor uenighed om, hvor meget betegnelsen "teknisk bidrag" dækker over.
Et af sagens stridspunkter er, om der kan tages patent på et rent softwareprogram, eller om der skal indgå et teknisk bidrag.

Bendt Bendtsen mener, at det vedtagne irske forslag forhindrer rene softwarepatenter.

- Regeringen støtter ikke rene computerrelaterede patenter, men computerrelaterede opfindelser kan godt indgå som en del af en opfindelse, der patenteres, sagde han.

Bendt Bendtsen peger samtidig på, at den europæiske konkurrence-ret er en garanti mod, at monopolvirksomheder kan tage patent på udbredte dokumentformater og på den måde skubbe konkurrenter ud af markedet.

Europaudvalget giver mandat

Europaudvalget er et af Folketingets 25 stående udvalg, og det er her, at Danmarks holdning til EU-spørgsmål afklares, før regeringen deltager i ministerrådsmøder.

Som noget sjældent var fredagens møde åbent for offentligheden, og det havde fået et par håndfulde open source-forkæmpere til at droppe morgen-søvnen og troppe op til det tidlige møde.

En af dem var Ole Tange, der er formand for IT-Politisk Forening. Han var ikke tilfreds med ministerens garanti om, at konkurrenceretten er nok til at sikre interoperabilitet.

- Det betyder, at en virksomhed skal trække sin software tilbage fra markedet og køre en årelang sag i retten. Det er ikke en brugbar løsning i den her branche, sagde han.

Filmen knækker

Ole Tange var samtidig utilfreds med, at ministeren både talte mod softwarepatenter på forretningsmetoder og samtidig sagde, at det nye direktiv bekræfter eksisterende regler.

- Det europæiske patentkontor har allerede tilladt massevis af patenter på forretningsmetoder, så der er et eller andet sted, at filmen knækker, mener Ole Tange.

Bendt Bendtsen gjorde det på fredagens møde også klart, at han på Danmarks vegne ikke vil foretage sig mere i sagen, før direktivforslaget om softwarepatenter for anden gang skal behandles i Europa-Parlamentet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere