Artikel top billede

(Foto: Robert Hendel)

Netop vedtaget i EU: Slut med afgifter for data-roaming til sommer

EU-Parlamentet har netop fjernet den sidste hurdle i vejen mod afskaffelse af roaming-afgifter. Roaming-afgifterne fjernes for alle forbrugere fra 15. juni.

Fra sommer er det endegyldigt slut med de omstridte roaming-afgifter, der ellers gennem årene har kostet mange forbrugere kassen, når de streamet, talt eller på anden måde anvendt deres mobiltelefoner fra udlandet.

EU-Parlamentet har nemlig ifølge Ritzau torsdag endeligt vedtaget at fjerne de høje afgifter på dataroaming i Europa fra 15. juni i år.

Beslutningen betyder, at man som dansker kan tage på rejse og her anvende den download-mængde, som indgår i ens abonnement, til at downloade data i udlandet.

Det har hidtil været pålagt med en ikke ubetydeligt afgift.

Roaming-området har været genstand for en del debat og en vis utilfredshed fra teleselskaberne.

Teleselskaberne må nemlig fortsat opkræve afgifter for roaming, men pengene skal afregnes mellem teleselskaberne og altså ikke mellem fremmed teleselskab og kunden selv.

Blandt andre de danske teleselskaber har påpeget, at deres kunder vil anvende roaming-muligheden meget mere end kunder hos sydeuropæiske teleselskaber, og derfor har de været interesseret i at få nedbragt prisen så meget som muligt.

Dagens vedtagelse i EU-Parlamentet har således netop handlet om denne engros-pris per sendt megabyte.

EU-Parlementet er her landet på, at en gigabyte skal koste 7,7 euro - omkring 57 kroner. Prisen vil blive sænket gradvist til 2022, hvor den skal lande på 2,5 euro per gigabyte.

Det er penge, som dit teleselskab altså skal betale til det udenlandske teleselskab.

Den danske telebranche har tidligere sagt, at den finder denne pris ‘meget høj.'

"Jeg synes, at det er nogle meget høje engros-priser, der er blevet enighed om, og det vil unægteligt komme til at betyde et større økonomisk pres på teleudbyderne." 

"En almindelig dansker ser Netflix-serier, streamer Spotify og sender videoer og billeder fra poolen i Italien til den helt store guldmedalje. Bruger du dit abonnements 10 gigabyte på en ferie, vil det koste dit teleselskab 570 kroner. Og det gælder, selv om dit abonnement med 10 gigabyte kun koster dig 200 kroner," har direktør i Telekommunikationsindustrien, Jakob Willer, tidligere sagt til Computerworld.

Det kan du læse mere om her: Slut med skyhøje roamingpriser i EU: Roaming-afgifter fjernes til sommer.

Teleselskaber har ligeledes tidligere påpeget, at den nye ordning meget vel vil komme til at betyde, at de skruer op for prisen på deres abonnementer.

Det kan du læse mere om her: Nye roaming-regler fra EU kan ende med at gøre din mobilregning højere

EU har dog indført en såkaldt fair-use begrænsning, der skal forhindre, at de nye regler misbruges. Den er baseret på forskellige indregninger.

Læs også:

De nye roaming-regler: Sådan kan de påvirke dit mobil-abonnement

Slut med skyhøje roaming-priser i EU: Roaming-afgifter fjernes til sommer

Dansk telebranche advarer efter EU-møde: I fremtiden kan roaming-muligheden blive helt fjernet fra danske mobilabonnementer

Sådan holder Telia styr på dit roaming-forbrug i hele verden i noget nær realtid

EU fjerner forhadte roaming-afgifter til sommer - men der bliver (alligevel) ikke ubegrænset roaming i Europa




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere