Artikel top billede

Sådan sikrer du virksomhedens netværk med gratis Windows-funktioner

I stedet for at købe sig fattige i dyre sikkerhedsprodukter bør danske virksomheder lære at drive et sikkert Windows-miljø. Sikkerhedsekspert giver tre tips til at beskytte dit netværk. Gratis.

"God it-sikkerhed handler i mange tilfælde om at bruge det, man allerede har købt og kørende på en bedre måde."

Jakob Heidelberg har arbejdet med cyber-sikkerhed hos Microsoft og lever i dag af at rådgive danske virksomheder om sikkerhedsspørgsmål.

Og han oplever ofte, at virksomhederne kan komme rigtig langt med at bruge de funktioner, der allerede er indbygget i Windows.

Tre lette trin kan gøre netværket så sikkert som muligt - uden at virksomheden skal til lommerne.

Opdel dit netværk

Det er en udbredt sandhed i it-branchen, at en virksomheds største sikkerhedsproblem er medarbejdere, der klikker på de forkerte ting.

Ondsindede links smugler malware ind i virksomheden, og når først hackerne er inde, er der frit slag på resten af netværket.

Men ifølge Jakob Heidelberg, kan virksomheden minimere konsekvenserne af fejl hos den enkelte medarbejder kun ved hjælp af Windows.

"Det nytter ikke noget, at ét forkert klik kan kompromittere hele dit netværk. Hver eneste Windows-maskine har eksempelvis længe haft en indbygget firewall, og den kan du bruge til at gå ned på netværksniveau og tage stilling til, hvilke andre systemer den enkelte maskine skal kunne kommunikere med."

"Den gammeldags tankegang med, at hele netværket er fuldt forbundet, er tiden simpelthen løbet fra," siger han til Computerworld.

Skyldig indtil det modsatte er bevist

Når netværket er opdelt i mindre dele, er det en god idé at ændre tilgangen til, hvilken software der må køre på virksomhedens maskiner.

Faktisk bør der vendes 180 grader fra den praksis, der ifølge Jakob Heidelberg er gældende i de fleste danske virksomheder.

Mange virksomheder gør i dag brug af den såkaldte blacklisting, der grundlæggende betyder, at et stykke kode bliver forhindret i at køre på netværket, hvis det bliver taget i at udføre en ondsindet handling.

Men til den tid kan det være for sent, forklarer Jakob Heidelberg.

"Virksomhederne bør have den omvendte tilgang og bruge application whitelisting. Det er en indbygget mulighed i de fleste Windows-miljøer til erhverv, og det betyder, at al uautoriseret kode bliver forhindret i at køre på virksomhedens maskiner, indtil det er blevet godkendt manuelt," siger han til Computerworld og tilføjer, at det ikke er nær så besværligt, som det lyder:

"Det betyder ikke, at man skal sidde og godkende på alle maskiner, hver gang der kommer en opdatering. De fleste større softwareleverandører signerer al ny software med et certifikat, som man kan forhåndsgodkende i Windows gruppepolitikker."

"På den måde kan man automatisk køre al kode fra de leverandører, man som virksomhed stoler på, uden at gå på kompromis med hverken funktionalitet eller sikkerhed."

Administrator-brugere forbudt

Nu er netværket opdelt i mindre enklaver, og der er helt styr på hvilken software, der må køre på virksomhedens maskiner.

Virksomheden er kommet langt med it-sikkerheden.

Men Jakob Heidelberg slutter af med et med lav-teknisk råd om brugen af en af de mest basale funktioner i Windows: Bruger-profiler.

Administrator-profiler giver fulde brugerrettigheder til at foretage ændringer på maskinen, og ifølge Jakob Heidelberg er det ikke usædvanligt, at it-ansvarlige i danske virksomheder som udgangspunkt er logget på deres computere som administratorer.

Og det giver ubudne gæster maksimalt spillerum, hvis de først kommer indenfor.

"Administrator-profiler bør kun være i brug i de korte tidsrum, hvor der skal foretages aktive ændringer, som kræver det. Derudover er det no-go."

"Det kan lyde banalt, men uden at hænge nogen ud, kan jeg godt sige, at det er de færreste, der har styr på den del."

Læs også: Tidligere PET-chef: Kulturen er det største it-sikkerhedsproblem i danske virksomheder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere