Artikel top billede

Populære open source-værktøjer i skudlinjen: Så meget data kan Hadoop og MongoDB blotte

Open source-løsninger som MongoDB og Hadoop anvendes på titusindvis af servere verden over. Der er langt fra altid godt nok styr på data-beskyttelsen.

Massive mængder data fra HDFS (Hadoop Distributed File System), der blandt andet bruges til big data-projekter, kan søges frem via en internetforbindelse - hvis man altså har de rigtige værktøjer, og dataene ikke er beskyttet godt nok.

Det skriver John Matherly, der står bag Shodan-søgemaskinen, der bruges til at søge efter maskiner og servere, der er tilsluttet internettet.

Hans indlæg kommer efter, at der i længere tid har været fokus på datasikkerheden i blandt andet MongoDB, Elastic og Redis - andre populære værktøjer for udviklere og dataanalytikere.

"Men i forhold til datavolumen er det HDFS, der er mastodonten," skriver John Matherly.

Så mange servere og data er der

Han har via Shodan fundet 48.820 MongoDB-servere, der potentielt udstiller 25 TB data.

Der er 'kun' 4.487 HDFS-servere, men de indeholder til gengæld hele 5.120 TB data, der potentielt kan blive tilgået af de forkerte.

"Selvom der er flere MongoDB-databaser tilsluttet til internettet uden autentificering i forhold til data, så overgås det af HDFS-clusters (25 TB vs 5 PB)."

Næsten alle de HDFS NameNodes, Shodan-søgemaskinen finder, er placeret i USA (1.900) og i Kina (1.426), og de hostes næsten alle på Amazons og Alibabas cloud-løsninger.

John Matherly mener, at denne viden er vigtig, især i lyset af aktuelle sikkerhedstrusler.

"De ransomware-angreb på databaser, som blev omtalt vidt og bredt tidligere i år, finder stadig sted. Og de påvirker både MongoDB- og HDFS-udrulninger."

Det fremgår ikke af Shodan-stifterens indlæg, hvor alvorligt det reelt står til med dataene fra MongoDB og HDFS, men der er næppe tvivl om, at langt fra alle de store data-projekter, der finder sted i disse år, har godt nok styr på den sikkerhedsmæssige del af det.

Læs også:

Sådan fungerer Hadoop - det mest hypede open source-værktøj lige nu

Stor mangel på data-eksperter: Derfor er det et problem for Danmark

Verdenskendt analysehus: Ingen vej uden om Hadoop for nogen virksomhed: Her er de bedste løsninger lige nu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CFO'ens hverdag med Dynamics 365 FO: Nye muligheder - mere værdi

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er meget mere end debet/kredit. Indbyggede værktøjer til at automatisere processer og bruge kunstig intelligens skaber nye muligheder og mere værdi.

29. november 2022 | Læs mere


AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere