Artikel top billede

Populære open source-værktøjer i skudlinjen: Så meget data kan Hadoop og MongoDB blotte

Open source-løsninger som MongoDB og Hadoop anvendes på titusindvis af servere verden over. Der er langt fra altid godt nok styr på data-beskyttelsen.

Massive mængder data fra HDFS (Hadoop Distributed File System), der blandt andet bruges til big data-projekter, kan søges frem via en internetforbindelse - hvis man altså har de rigtige værktøjer, og dataene ikke er beskyttet godt nok.

Det skriver John Matherly, der står bag Shodan-søgemaskinen, der bruges til at søge efter maskiner og servere, der er tilsluttet internettet.

Hans indlæg kommer efter, at der i længere tid har været fokus på datasikkerheden i blandt andet MongoDB, Elastic og Redis - andre populære værktøjer for udviklere og dataanalytikere.

"Men i forhold til datavolumen er det HDFS, der er mastodonten," skriver John Matherly.

Så mange servere og data er der

Han har via Shodan fundet 48.820 MongoDB-servere, der potentielt udstiller 25 TB data.

Der er 'kun' 4.487 HDFS-servere, men de indeholder til gengæld hele 5.120 TB data, der potentielt kan blive tilgået af de forkerte.

"Selvom der er flere MongoDB-databaser tilsluttet til internettet uden autentificering i forhold til data, så overgås det af HDFS-clusters (25 TB vs 5 PB)."

Næsten alle de HDFS NameNodes, Shodan-søgemaskinen finder, er placeret i USA (1.900) og i Kina (1.426), og de hostes næsten alle på Amazons og Alibabas cloud-løsninger.

John Matherly mener, at denne viden er vigtig, især i lyset af aktuelle sikkerhedstrusler.

"De ransomware-angreb på databaser, som blev omtalt vidt og bredt tidligere i år, finder stadig sted. Og de påvirker både MongoDB- og HDFS-udrulninger."

Det fremgår ikke af Shodan-stifterens indlæg, hvor alvorligt det reelt står til med dataene fra MongoDB og HDFS, men der er næppe tvivl om, at langt fra alle de store data-projekter, der finder sted i disse år, har godt nok styr på den sikkerhedsmæssige del af det.

Læs også:

Sådan fungerer Hadoop - det mest hypede open source-værktøj lige nu

Stor mangel på data-eksperter: Derfor er det et problem for Danmark

Verdenskendt analysehus: Ingen vej uden om Hadoop for nogen virksomhed: Her er de bedste løsninger lige nu
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere