Populære open source-værktøjer i skudlinjen: Så meget data kan Hadoop og MongoDB blotte

Open source-løsninger som MongoDB og Hadoop anvendes på titusindvis af servere verden over. Der er langt fra altid godt nok styr på data-beskyttelsen.

Massive mængder data fra HDFS (Hadoop Distributed File System), der blandt andet bruges til big data-projekter, kan søges frem via en internetforbindelse - hvis man altså har de rigtige værktøjer, og dataene ikke er beskyttet godt nok.

Det skriver John Matherly, der står bag Shodan-søgemaskinen, der bruges til at søge efter maskiner og servere, der er tilsluttet internettet.

Hans indlæg kommer efter, at der i længere tid har været fokus på datasikkerheden i blandt andet MongoDB, Elastic og Redis - andre populære værktøjer for udviklere og dataanalytikere.

"Men i forhold til datavolumen er det HDFS, der er mastodonten," skriver John Matherly.

Så mange servere og data er der
Han har via Shodan fundet 48.820 MongoDB-servere, der potentielt udstiller 25 TB data.

Der er 'kun' 4.487 HDFS-servere, men de indeholder til gengæld hele 5.120 TB data, der potentielt kan blive tilgået af de forkerte.

"Selvom der er flere MongoDB-databaser tilsluttet til internettet uden autentificering i forhold til data, så overgås det af HDFS-clusters (25 TB vs 5 PB)."

Næsten alle de HDFS NameNodes, Shodan-søgemaskinen finder, er placeret i USA (1.900) og i Kina (1.426), og de hostes næsten alle på Amazons og Alibabas cloud-løsninger.

John Matherly mener, at denne viden er vigtig, især i lyset af aktuelle sikkerhedstrusler.

"De ransomware-angreb på databaser, som blev omtalt vidt og bredt tidligere i år, finder stadig sted. Og de påvirker både MongoDB- og HDFS-udrulninger."

Det fremgår ikke af Shodan-stifterens indlæg, hvor alvorligt det reelt står til med dataene fra MongoDB og HDFS, men der er næppe tvivl om, at langt fra alle de store data-projekter, der finder sted i disse år, har godt nok styr på den sikkerhedsmæssige del af det.

Læs også:

Sådan fungerer Hadoop - det mest hypede open source-værktøj lige nu

Stor mangel på data-eksperter: Derfor er det et problem for Danmark

Verdenskendt analysehus: Ingen vej uden om Hadoop for nogen virksomhed: Her er de bedste løsninger lige nu

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.