Skatteministeriet får hård kritik for pivringe styring af stort it-projekt: Økonomien sejler i uklarhed og manglende overblik

Der er hård kritik til Skatteministeriet for dets mangelfulde styring af økonomien i stort it-projekt, som ministeriet har valgt selv at stå for. Budgetterne har været baseret på ‘udokumenterede skøn og forudsætninger,' hedder det.

Rigsrevisionen langer i ny rapport hårdt ud efter Skatteministeriet for den mangelfulde styring af økonomien i udviklingen af et nyt system til vurdering af ejendomme.

Ifølge rigsrevisorerne har Skatteministeriet eksempelvis ikke fulgt op på budgetter, forbrug og leverancer i projektet, som Folketinget over forskellige omgange indtil videre har bevilget penge til.

Ifølge Skatteministeriet er der indtil videre blevet brugt 185,4 millioner kroner på udviklingen af ejendomsvurderingssystemet og bevilget endnu flere.

I alt koster systemet 1,2 milliarder kroner, som dog også dækker lovarbejde og en række andre rting.

Langt størstedelen af ansøgningerne om flere penge fra Skatteministeriet har imidlertid været en tynd kop te, og Statsrevisionen kalder det for 'ikke tilfredsstillende.'

"Statsrevisorerne finder det ikke tilfredsstillende, at størstedelen af Skatteministeriets bevillingsansøgninger i aktstykkerne har været baseret på udokumenterede skøn og forudsætninger. Det betyder, at ministeriets oplysninger til Folketingets Finansudvalg om, hvordan ministeriet er nået frem til de forventede udgifter, har været uigennemsigtige og usikre," lyder det i rapporten.

Blandt andet skriver Rigsrevisionen, at Skatteministeriets budgetter har været baseret på eksempelvis lønudgifter og ikke på leverancer.

"Det betyder, at ministeriet ikke har et grundlag for løbende og afslutningsvist at følge op på sammenhængen mellem budget, forbrug og leverancer," hedder det i kritikken.

Højrisiko-projekt
Bevillingerne er gået til den såkaldte ICE - ‘Implementeringscenter for Ejendomsvurderinger' - som blev etableret i 2014 med henblik på at udvikle ejendomsvurderingssystemet selv.

Det var dengang et markant brud med årtiers tradition for at lade kommercielle it-leverandører - især KMD, IBM, CSC - udvikle det offentliges systemer. Dengang mente Skat, at afhængigheden af netop disse tre leverandører var blevet for stor.

Det kan du læse mere om her: Efter EFI: Skatteministeriet kaster millioner i nyt it-system - vil selv udvikle det.

Allerede i forbindelse med etableringen af ICE, lød der advarsler fra Statens It-projektråd, der betegnede arbejdet med at udvikle eget it-system for et høj-risikoprojekt.

Allerede dengang pegede projektrådet - der er Finansministeriets organ - at ICE manglede overblik over økonomien.

"Rådet peger på, at ICE ikke har afdækket totaløkonomien i projektet, og anbefaler, at den samlede projekt- og driftsøkonomi, herunder afledte omkostninger hos andre statslige myndigheder og kommuner, snarest muligt afdækkes,' lød det dengang fra projektrådet.

Det kan du læse mere om her: Skat på vej med nyt it-system: Stemples allerede nu som "højrisiko-projekt"

Regeringen besluttede for få dage siden at lægge endnu mere af Skats udvikling over i en helt ny it-styrelse.

Det kan du læse mere om her: Splinterny styrelse med 1.100 medarbejdere skal løse Skats it-kvaler.

Statsrevisorerne peger desuden på, at Skatteministeriet mangler overblik over, om projektet overhovedet kan leveres inden for de nuværende budgetter, da ministeriet ikke følger op på, hvad de leverancer, der er blevet leveret, rent faktisk har kostet.

"Ultimo 2015 anbefalede et konsulentfirma blandt andet, at Skatteministeriet skaber indsigt i, hvad de enkelte delleverancer koster. Undersøgelsen viser, at Skatteministeriet ikke har fulgt op herpå, på trods af at ministeriet i ti aktstykker fra 2016 og 2017 har stillet i udsigt, at ministeriet ville efterleve alle anbefalingerne fuldt ud," lyder det fra Statsrevisionen.

Skatteministeriet meddeler i den forbindelse, at der er iværksat tiltag, der skal sikre bedre styring fremover.

Du finder rapporten fra Rigsrevisionen her: Beretning om Skatteministeriets styring af økonomien i udviklingen af det nye ejendomsvurderingssystem.

Læs også:

Omstridt it-projekt hos Skat stiger voldsomt i pris: Har igen brug for 'betydelig budgetudvidelse'

Efter EFI: Skatteministeriet kaster millioner i nyt it-system - vil selv udvikle det

Statens opgør med CSC, KMD og IBM: Disse kontrakter drejer det sig om

Få overblikket: Her er alle de nye it-satsninger hos Skat


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.