Skat på vej med nyt it-system: Stemples allerede nu som "højrisiko-projekt"

Knap nok er Skatteministeriets arbejde med at et nyt it-system gået i gang, før statens eget it-projektråd rejser tvivl om både økonomi og tidsplan for projektet.

Skats planer om selv at udvikle et nyt it-system til ejendomsvurderinger får knubbede ord med på vejen fra Statens It-projektråd, som direkte kalder arbejdet med at udvikle det nye system for et "højrisikoprojekt".

Rådet, der er nedsat af Finansministerriet, har analyseret projektet og peger blandt andet på, at Skatteministeriets tidsplan for udviklingen af det nye it-system er meget stram.

Allerede i april 2017 skal de første dele af det nye system tages i brug, og to år senere - i 2019 - skal det samlede system være klar.

Men rådet anbefaler, at man reviderer tidsplanen og giver tid til at komme rundt om såkaldte "uforudsete hændelser".

Et af de problemer, som lurer i horisonten, er, at politikerne på Christiansborg først til foråret er klar med ny lovgivning om ejendomsvurderingerne, som er bare et af de områder, hvor Skat har haft store problemer med at få hele administrationen af området til at hænge sammen.

De ventede lovændringer skal bygges ind i det nye it-system.

Mangler overblik
It-projektrådet mener derfor, at Skatteministeriets nye 60 mand store it-udviklingsafdeling ICE (ImplementeringsCenter for Ejendomsvurderinger) mangler overblik over økonomien i det samlede projekt.

"Rådet peger på, at ICE ikke har afdækket totaløkonomien i projektet, og anbefaler, at den samlede projekt- og driftsøkonomi, herunder afledte omkostninger hos andre statslige myndigheder og kommuner, snarest muligt afdækkes," hedder det i det aktstykke, som Skatteministeriet har sendt til Folketingets Finansudvalg.

Formanden for Statens It-projektråd, Mogens Pedersen, peger på den pressede tidsplan, som det største problem for det ambitiøse it-projekt.

"Med så stort et projekt er der altid er altid en vis risiko, men med den sammenpressede tidsplan er der særlig stor risiko for at projektet ikke forløber som planlagt."

"Man starter projektet inden man er helt klart over, hvad det skal kunne. Det er først til næste forår, at Folketinget vedtager den lovgivning der bestemmer hvordan ejendomsvurderingerne skal laves i fremtiden," siger formanden for Statens It-projektråd, Mogens Pedersen.

Han kalder samtidig ICE-projektet "usædvanligt og meget centralt".

Skat har pistolen for panden

Dermed hentyder rådsformanden til de mange klager over ejendomsvurderingerne, som er væltet ind fra boligejere og virksomheder efter at systemet siden den seneste ejendomsvurdering i 2013 reelt er brudt sammen.

Skatteministeriet skriver ligeud, at det uden et nyt it-system "ikke vil være muligt at udvikle (...) vurderings- og klageprocesser, der kan sikre en enkel, ensartet og gennemsigtig sagsbehandling".

Men også mere lavpraktisk har ministeriet og skatteforvaltningerne pistolen for panden. Fra 2017 vil det nemlig ikke længere være muligt at hente data fra andre myndigheder.

"(...) omlægningen af systemlandskabet på ejendomsområdet hos andre myndigheder (vil) indebære, at de nuværende vurderingssystemer ikke umiddelbart kan hente de nødvendige data fra 2017 og derfor ikke vil kunne levere ejendomsvurderinger," lyder det fra Skatteministeriet.

Computerworld har forgæves forsøgt at få Skatteministeriet til at stille op til et interview om sagen.

I stedet har ministeriets presseafdeling sendt en mail til redaktion, hvor det blandt andet hedder:

"Skatteministeriet har samlet alle kompetencer og fagpersoner internt i ICE, der udvikler både vurderingsmodeller og -processer samt it-system. Dette er sket for at sikre, at processer, it og lovgivning udvikles i en sammenhæng, så der tages højde for gensidige afhængigheder, og så projektet når i mål til tiden."

Læs også:

Hvordan kan det blive ved? Få nu stoppet de offentlige it-skandaler

Efter EFI: Skatteministeriet kaster millioner i nyt it-system - vil selv udvikle det

Vigtig rapport afslører: Her er fire slemme it-fejl hos Skat


Vigtig rapport afslører: Her er fire slemme it-fejl hos Skat

Skat: EFI virker ikke, og nu lukker vi det ned
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.