Artikel top billede

Skat på vej med nyt it-system: Stemples allerede nu som "højrisiko-projekt"

Knap nok er Skatteministeriets arbejde med at et nyt it-system gået i gang, før statens eget it-projektråd rejser tvivl om både økonomi og tidsplan for projektet.

Skats planer om selv at udvikle et nyt it-system til ejendomsvurderinger får knubbede ord med på vejen fra Statens It-projektråd, som direkte kalder arbejdet med at udvikle det nye system for et "højrisikoprojekt".

Rådet, der er nedsat af Finansministerriet, har analyseret projektet og peger blandt andet på, at Skatteministeriets tidsplan for udviklingen af det nye it-system er meget stram.

Allerede i april 2017 skal de første dele af det nye system tages i brug, og to år senere - i 2019 - skal det samlede system være klar.

Men rådet anbefaler, at man reviderer tidsplanen og giver tid til at komme rundt om såkaldte "uforudsete hændelser".

Et af de problemer, som lurer i horisonten, er, at politikerne på Christiansborg først til foråret er klar med ny lovgivning om ejendomsvurderingerne, som er bare et af de områder, hvor Skat har haft store problemer med at få hele administrationen af området til at hænge sammen.

De ventede lovændringer skal bygges ind i det nye it-system.

Mangler overblik

It-projektrådet mener derfor, at Skatteministeriets nye 60 mand store it-udviklingsafdeling ICE (ImplementeringsCenter for Ejendomsvurderinger) mangler overblik over økonomien i det samlede projekt.

"Rådet peger på, at ICE ikke har afdækket totaløkonomien i projektet, og anbefaler, at den samlede projekt- og driftsøkonomi, herunder afledte omkostninger hos andre statslige myndigheder og kommuner, snarest muligt afdækkes," hedder det i det aktstykke, som Skatteministeriet har sendt til Folketingets Finansudvalg.

Formanden for Statens It-projektråd, Mogens Pedersen, peger på den pressede tidsplan, som det største problem for det ambitiøse it-projekt.

"Med så stort et projekt er der altid er altid en vis risiko, men med den sammenpressede tidsplan er der særlig stor risiko for at projektet ikke forløber som planlagt."

"Man starter projektet inden man er helt klart over, hvad det skal kunne. Det er først til næste forår, at Folketinget vedtager den lovgivning der bestemmer hvordan ejendomsvurderingerne skal laves i fremtiden," siger formanden for Statens It-projektråd, Mogens Pedersen.

Han kalder samtidig ICE-projektet "usædvanligt og meget centralt".

Skat har pistolen for panden

Dermed hentyder rådsformanden til de mange klager over ejendomsvurderingerne, som er væltet ind fra boligejere og virksomheder efter at systemet siden den seneste ejendomsvurdering i 2013 reelt er brudt sammen.

Skatteministeriet skriver ligeud, at det uden et nyt it-system "ikke vil være muligt at udvikle (...) vurderings- og klageprocesser, der kan sikre en enkel, ensartet og gennemsigtig sagsbehandling".

Men også mere lavpraktisk har ministeriet og skatteforvaltningerne pistolen for panden. Fra 2017 vil det nemlig ikke længere være muligt at hente data fra andre myndigheder.

"(...) omlægningen af systemlandskabet på ejendomsområdet hos andre myndigheder (vil) indebære, at de nuværende vurderingssystemer ikke umiddelbart kan hente de nødvendige data fra 2017 og derfor ikke vil kunne levere ejendomsvurderinger," lyder det fra Skatteministeriet.

Computerworld har forgæves forsøgt at få Skatteministeriet til at stille op til et interview om sagen.

I stedet har ministeriets presseafdeling sendt en mail til redaktion, hvor det blandt andet hedder:

"Skatteministeriet har samlet alle kompetencer og fagpersoner internt i ICE, der udvikler både vurderingsmodeller og -processer samt it-system. Dette er sket for at sikre, at processer, it og lovgivning udvikles i en sammenhæng, så der tages højde for gensidige afhængigheder, og så projektet når i mål til tiden."

Læs også:

Hvordan kan det blive ved? Få nu stoppet de offentlige it-skandaler

Efter EFI: Skatteministeriet kaster millioner i nyt it-system - vil selv udvikle det

Vigtig rapport afslører: Her er fire slemme it-fejl hos Skat

Vigtig rapport afslører: Her er fire slemme it-fejl hos Skat

Skat: EFI virker ikke, og nu lukker vi det ned




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere