Artikel top billede

(Foto: scyther5 / scyther5)

Sådan kan Petya-ransomwaren være blevet spredt til virksomheder verden over

Petya-ransomwaren har ramt over 2.000 virksomheder i hele verden, men størstedelen af angrebene har ramt Ukraine, og det er der måske en grund til.

En ny type ransomware spreder sig i disse dage over hele verden og lægger både virksomheder og statsstyrede systemer ned på stribe.

Blandt andet er Mærsk blevet hårdt ramt af Petya-ransomwaren, men størstedelen af angrebene finder sted i enten Ukraine eller Rusland.

Det viser en oversigt foretaget af Kaspersky Labs, der har registreret over 2.000 angreb d. 27 juni, hvilket formodentligt er steget siden.

Og de mange angreb i Ukraine og Rusland kan måske forklares med, hvor angrebet stammer fra.

I hvert fald mener Kaspersky Labs og Talos Intelligence, at den ondsindede software er sket via en forfalsket opdatering fra det ukrainske softwareselskab MeDoc, der udvikler regnskabssoftware.

Ukraine hårdest ramt

60 procent af alle Petya-angreb har fundet sted i Ukraine, og store dele af det ukrainske infrastruktur, heriblandt landets centralbank og største lufthavn, er ramt.

Tilsyneladende har et forfalsket certifikat gemt i en opdatering fra MeDoc givet fri adgang for Petya til virksomhedernes systemer, og er Petya først kommet ind i systemet, har ransomwaren via Windows’ netværksværktøjer haft frit lejde til at sprede sig på hele netværket.

MeDoc afviser beskyldningerne (link på ukrainsk), men flere it-sikkerhedseksperter peger på det fundne certifikat som bevis.

I mellemtiden har Petya spredt sig til både USA og Asien. Den største container-havn i Indien styret af A.P. Møller-Mærsk er også blevet ramt og kan hverken læsse eller modtage containere ifølge Bloomberg.

Petya krypterer indholdet på den ramte computer og kræver beskedne 300 dollars i bitcoins for at låse indholdet op per ramt computer.

Umiddelbart har Petya ikke noget med WannaCry-angrebet, der ramte globalt for en måned siden.

Læs også: Mærsk ramt af kæmpe it-nedbrud - massive problemer med it-systemer på tværs af lande og afdelinger
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere