Artikel top billede

Pc-salget er faldet 11. kvartaler i træk: Mangel på komponenter giver høje priser og færre kunder

I snart fem år har pc-salget været støt dalende, og antallet af solgte computere har ikke været så lavt siden 2007.

Det samlede globale pc-salg i andet kvartal 2017 landede på 61.1 millioner enheder, hvilket er 4,3 procent mindre end året før ifølge analysefirmaet Gartner.

Det er det 11. kvartal i træk, at pc-salget falder, og en af hovedårsagerne er stigende priser.

“Højere pc-priser på grund af manglen på DRAM, SSD’er og LCD-paneler til skærmene har haft en meget negativ effekt på pc-markedet i andet kvartal 2017. Nogle producenter bed i det sure æble og betalte selv merprisen for at skaffe komponenter, mens andre hævede priserne på de færdige produkter,” siger Mikako Kitagawa, chefanalytiker hos Gartner.

Det har ikke haft den store effekt på erhvervsmarkedet, hvor prisvariationer grundet bundne kontrakter ikke sker så ofte, men det har haft en mærkbar effekt på forbrugermarkedet.

Læs også: Smartphonen giver din tablet og pc baghjul: Du bruger langt mest data med smartphonen

“Forbrugermarkedet er meget mere følsomt over for prisstigninger, og derfor venter mange forbrugere med at købe en ny computer, til priserne igen er faldet,” siger Mikako Kitagawa.

HP stadig størst

Den største pc-producent i verden er stadig HP, men kampen om førstepladsen er tæt mellem amerikanske HP og kinesiske Lenovo.

Særligt Lenovo fik tæsk i andet kvartal, hvor Lenovos globale salg faldt med 8,4 procent efter to kvartaler med vækst. Dell derimod oplevede det tredje kvartal i træk med vækst og med en stigning på 1,4 procent i markedsandel.

Ud over højere komponentpriser er pc-markedet truet af både smartphones, tablets og ikke mindst Chromebooks, som ikke tælles med i pc-statistikken hos Gartner.

Det samlede marked for Chromebooks oplevede en vækst på 38 procent i 2016, imens det samlede pc-marked oplevede et fald i salg på 6 procent.

Desuden ser det ud til, at udviklingen vil fortsætte, da der stadig vil være mangel på komponenter. 

Læs også: Vild uenighed om pc-salget: Er salget i vækst eller (stadig) på vej ned med høj fart?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere