Artikel top billede

Pc-salget er faldet 11. kvartaler i træk: Mangel på komponenter giver høje priser og færre kunder

I snart fem år har pc-salget været støt dalende, og antallet af solgte computere har ikke været så lavt siden 2007.

Det samlede globale pc-salg i andet kvartal 2017 landede på 61.1 millioner enheder, hvilket er 4,3 procent mindre end året før ifølge analysefirmaet Gartner.

Det er det 11. kvartal i træk, at pc-salget falder, og en af hovedårsagerne er stigende priser.

“Højere pc-priser på grund af manglen på DRAM, SSD’er og LCD-paneler til skærmene har haft en meget negativ effekt på pc-markedet i andet kvartal 2017. Nogle producenter bed i det sure æble og betalte selv merprisen for at skaffe komponenter, mens andre hævede priserne på de færdige produkter,” siger Mikako Kitagawa, chefanalytiker hos Gartner.

Det har ikke haft den store effekt på erhvervsmarkedet, hvor prisvariationer grundet bundne kontrakter ikke sker så ofte, men det har haft en mærkbar effekt på forbrugermarkedet.

Læs også: Smartphonen giver din tablet og pc baghjul: Du bruger langt mest data med smartphonen

“Forbrugermarkedet er meget mere følsomt over for prisstigninger, og derfor venter mange forbrugere med at købe en ny computer, til priserne igen er faldet,” siger Mikako Kitagawa.

HP stadig størst

Den største pc-producent i verden er stadig HP, men kampen om førstepladsen er tæt mellem amerikanske HP og kinesiske Lenovo.

Særligt Lenovo fik tæsk i andet kvartal, hvor Lenovos globale salg faldt med 8,4 procent efter to kvartaler med vækst. Dell derimod oplevede det tredje kvartal i træk med vækst og med en stigning på 1,4 procent i markedsandel.

Ud over højere komponentpriser er pc-markedet truet af både smartphones, tablets og ikke mindst Chromebooks, som ikke tælles med i pc-statistikken hos Gartner.

Det samlede marked for Chromebooks oplevede en vækst på 38 procent i 2016, imens det samlede pc-marked oplevede et fald i salg på 6 procent.

Desuden ser det ud til, at udviklingen vil fortsætte, da der stadig vil være mangel på komponenter. 

Læs også: Vild uenighed om pc-salget: Er salget i vækst eller (stadig) på vej ned med høj fart?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere