Artikel top billede

Ny formand for Rådet for Digital Sikkerhed: Her er de vigtigste sikkerheds-temaer lige nu

Den nye formand for Rådet for Digital Sikkerhed vil øge fokus på privatpersoners it-sikkerhed. For at hjælpe danske virksomheder.

“Vores arbejde med private borgere gavner bestemt også virksomhederne. Bedre privat sikkerhed betyder jo færre maskiner til for eksempel botnet, så det er i alle professionelle organisationers interesse, at højne danmarks generelle it-sikkerhed.”

Henning Mortensen afløser den kendte sikkerhedsmand Rasmus Theede som formand for Rådet for Digital Sikkerhed, og et hans store fokusområder som formand bliver at hjælpe private borgere med at få styr på sikkerheden.

Der er ingen privatpersoner blandt rådets betalende medlemmer, da individuelle borgere har slet ikke mulighed for at melde sig ind.

Men Henning Mortensen finder det alligevel naturligt i virksomhedernes interesse at skabe bedre it-sikkerhed hos borgerne. Selvom det ikke bliver let.

“Det er enormt svært, simpelthen fordi borgerne er så forskellige. De har vidt forskellige kompetencer, og både lysten til og muligheden for at investere i sikkerhed varierer enormt meget,” siger han til Computerworld og tilføjer, at rådet særligt vil fokusere på børn og unges færden på internettet.

Der skal sættes ind over en bred kam, men jeg vil fortsætte rådets fokus på børn og unge - forhåbentlig i samarbejde med myndigheder, der har nogle ressourcer.”

Kendt som persondata-ekspert

Henning Mortensen er til daglig it-sikkerhedschef i virksomheden Brdr. A&O Johansen, der sælger materialer til byggebranchen.

Derudover er han kendt for sin viden om EUs nye persondataforordning, og det bliver da også et område, han kommer til at prioritere i Rådet for Digital Sikkerhed.

“Noget af det, jeg gerne vil gøre i rådet, er at skabe nogle værktøjer og vejledninger på vegne af virksomhederne. Det kan for eksempel være en online-test, der kan fortælle en virksomhed, om den skal udnævne en DPO,” siger han med henvisning til, at visse typer virksomheder ifølge persondataforordningen har pligt til at have en såkaldt “Data Protection Officer”.

Henning Mortensen har tidligere udviklet et gratis værktøj til små virksomheder, der via en række spørgsmål i et regneark fortæller virksomheden, hvad den skal gøre for at efterleve de nye regler.

At blive “compliant” som det hedder på persondata-engelsk.

Det kan du læse mere om her: Kendt it-sikkerhedschef bag gratis vejledning: Kom i mål med EU-persondataforordningen

Værktøjet er siden blevet downloadet mere end 10.000 gange på knap tre måneder, og derfor vil den nye formand også bruge Rådet for Digital Sikkerhed til at udbrede endnu flere værktøjer. 

Virksomhederne skriger på lavpraktisk hjælp, mener han.

“Men det kræver udviklingskompetencer, som jeg ikke har. Så vi skal have nogle flere medlemmer, så vi kan få en bedre økonomi og ansætte et lille sekretariat, der kan drive udviklingen," siger Henning Mortensen og appellerer til alle virksomheder om at melde sig ind i rådet.

"Forhåbentlig vil de virksomheder, der har gavn af vores arbejde, tænke, at når de bruger de værktøjer, rådet og jeg stiller til rådighed, så kan de også godt finde de 6000 kroner, det koster at bidrage.”

Læs også: Ny persondatalov: Her er de vigtigste stridspunkter i lovforslaget
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere