Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Direktør efter skarp kritik for manglende it-sikkerhed i Forsvaret: "Den normale risikovurdering er ikke opdateret for nylig og er desværre dermed ikke i orden"

Rigsrevisionen kritiserer Forsvarsministeriet i skarpe vendinger for ikke at risikovurdere kritiske it-systemer. Den ansvarlige direktør, Kristian Vengsgaard, vil ikke stille op til interview, men kun svare per mail via en pressechef.

“Koncern-it er som alle andre nødt til at prioritere ressourcerne. Desværre har den normale dokumentationsmodel været udfordret under denne prioritering.”

Sådan lyder begrundelsen fra Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse for, at man ikke har risikovurderet forsvarets kritiske it-systemer og it-driftscentre.

Det har ministeriet fået tæsk for af Rigsrevisionen, hvilket du kan læse mere om her: Elendig it-sikkerhed hos Forsvaret: Kritiske systemer kan bryde sammen ved cyberangreb

Ansvaret ligger hos Kapacitetsansvarlig Koncern-it under Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, der i en rapport fra Rigsrevisionen får skarp kritik for sløset it-sikkerhed.

Det er tre år siden, at Forsvarsministeriet fik besked på at risikovurdere de vigtige it-systemer, men det er ifølge Rigsrevisionen stadig ikke sket.

“Rigsrevisionen finder det utilfredsstillende, at Forsvarsministeriet efter tre år endnu ikke har rettet op på mangler, der betyder, at Forsvarets it-driftscentre og it-systemer ikke er beskyttet tilstrækkeligt mod nedbrud i tilfælde af angreb,” hedder det i rapporten.

Læs også: Forældet it hos Forsvaret er ikke blevet sikkerhedsopdateret siden 2010: "Det er jo decideret lokkemad for hackere," siger it-ekspert

Direktøren for Koncern-it, Kristian Vengsgaard, afviser at stille op til interview med Computerworld for at fortælle, hvordan man forholder sig til kritikken.

Pressechefen fra Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse har forlangt, at vi via denne sender spørgsmål på skrift til Kristian Vengsgaard, hvorefter vi fra pressechefen har modtaget svar fra ham på de skriftlige spørgsmål.

Ifølge svarene er det ikke rigtigt, at man ikke har risikovurderet systemerne. Man har bare ikke dokumenteret risikovurderingen, lyder det.

“Det er helt korrekt bemærket, at den normale risikovurdering ikke er opdateret for nylig og desværre dermed ikke i orden. Årsagen hertil er, at der foretages en meget dynamisk risikovurdering. Således vurderes risici og trusler konstant 24 timer i døgnet,” lyder det i mailen fra Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse med Kristian Vengsgaard som afsender.

Han tilføjer, at styrelsen i samarbejde med Center for Cybersikkerhed (CFCS) er ved at få en formel risikovurdering på plads.

Den forventes at være klar “inden for kort tid.”

Dårlige sager hober sig op

Den tre år gamle sag er langt fra den eneste dårlige historie om it-sikkerheden hos det danske forsvar.

Russiske hackere har i både 2015 og 2016 haft adgang til et internt mailsystem hos Forsvaret.

Og i foråret kunne Computerworld fortælle, at Forsvaret kører forældet software, der ikke modtager sikkerhedsopdateringer, på internetforbundne servere.

Heller ikke dengang ville man stille op til interview.

Det kan du læse mere om her: Efter tre uger er der omsider svar fra Center for Cybersikkerhed om Forsvarets dårlige it-sikkerhed: "Der henvises til besvarelse af spørgsmål 1"

Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse understreger dog i den skriftlige henvendelse til Computerworld, at det ikke er udtryk for manglende fokus, at man efter tre år ikke har fået styr på den manglende risikovurdering af kritiske it-systemer.

“Den manglende formelle dokumentation fra Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse (FMI) kan lede til det indtryk, at it-sikkerhed er et nedprioriteret område i FMI og Forsvaret i øvrigt. Det er det ikke. Der er meget høj fokus på it-sikkerhed i alt hvad Koncern-it foretager sig på systemsiden, og der anvendes rigtig mange kræfter på konstant at sikre og beskytte Forsvarets systemer,” lyder det.

Opdateret: Artiklen er opdateret for at præcisere, at Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse ikke organisatorisk er en del af Forsvaret. Styrelsens pressechef har desuden bedt Computerworld om at anføre Kristian Vengsgaard, direktør i Kapacitetsansvarlig Koncern-it, som afsender i stedet for Flemming Lentfer, er er direktør for hele Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse. Computerworld har valgt at efterkomme ønsket, da det ikke er muligt at faktatjekke, hvilken direktør, der har skrevet svarene, fordi ingen fra styrelsen vil stille op til interview om sagen.

Læs også: 

Elendig it-sikkerhed hos Forsvaret: Kritiske systemer kan bryde sammen ved cyberangreb

Sikkerhedsekspert kritiserer Forsvarets it-sikkerhed: "Der er bedre sikkerhed på mange Gmail-konti"

Forældet it hos Forsvaret er ikke blevet sikkerhedsopdateret siden 2010: "Det er jo decideret lokkemad for hackere," siger it-ekspert

Hackerangreb mod Forsvaret: Her er tre ting, vi ved om angrebet - og alle de ubesvarede spørgsmål
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.