Her er Apples splinternye - og dyre - iPhone X med helt nye muligheder for ansigtsgenkendelse

Apple præsenterede her til aften iPhone X, der blandt andet er udstyret med en helt ny ansigts-genkendelsesfunktion. Men der var også plads til iPhone 8. Læs om begge modeller her - og se priserne.

“Vi har kæmpestore iPhone-nyheder til jer i aften. Og det starter nu.”

Sådan lød det fra Apples administrerende direktør Tim Cook, da han her til aften stod på scenen i Apples helt nye imponerende auditorium, kaldet "Steve Jobs Theater". 

Her præsenterede Apple tre helt nye telefoner.

En iPhone 8 (og iPhone 8 Plus) der umiddelbart ligner iPhone 7, men som dog har dog fået en bedre skærm, bedre kamera, et nyt hårdført glas og en ny hurtig seks-kernet processor, som Apple har døbt A11 Bionic.

iPhone X stjal showet
Men det var dog den helt nye iPhone X, der løb med langt den største del af opmærksomheden.

iPhone X (udtales 10, red) er udstyret med en ny OLED-skærm på 5,8 tommer, som Apple kalder for Super Retina Display. Det fylder hele telefonens front og har en opløsning på 2.436 x 1.125 pixels..

Telefonens skærm er omkranset af en ramme i rustfrit stål og har en bagside i glas.

Læs også: Her er årsagen til, at Android-markedet bløder, mens Apple nu lancerer en ny kassesucces Farvel til Touch ID, goddag til Face ID.
Den nye store skærm betyder dog også, at der ikke er blevet plads til den ikoniske home-knap samt fingeraftrykssensoren, Touch ID, på telefonens front. 

Konsekvensen bliver, at iPhone X-brugerne kommer til at opleve en væsentlig ændring af brugeroplevelsen, hvor de nu skal swipe op på skærmen for at komme til hjem-skærmen. 

Det betyder også, at du nu låser din telefon op via en ny løsning, som Apple har døbt Face ID, som automatisk genkender dit ansigt.

Det sker via et såkaldt “TrueDepth Camera System”, der kombinener en række forskellige sensorer og kameraer. Det sikrer, at telefonen også kan genkende dit ansigt i mørke eller hvis du ændrer frisure, briller og hovedbeklædning. 

En løsning som ligner den, som Microsoft blandt andet har anvendt i sin Surface Book pc.

Apple bedyrer samtidig, at det ikke er muligt at snyde løsningen med et foto, hvilket eksempelvis har været et problem med konkurrerende løsninger.

Se blandt andet hvordan Computerworld snød en Samsung telefon på 3 sekunder

Ifølge Apple er Face ID endnu mere sikkert end Touch ID, men påpeger dog, at der kan være en risiko for at enæggede tvillinger vil være i stand til at oplåse hinandens telefoner. Trådløs opladning
Både iPhone 8 og iPhone X har en bagside i glas, hvilket har gjort det muligt for Apple at introducere såkaldt trådløs opladning. Med trådløs opladning kan telefonen oplades uden ledning, men ved at placere den på en opladnings-måtte.

Apple har lavet sin egen opladningsmåtte, der får navnet AirPower og som kan oplade iPhone, Apple Watch og AirPod-høretelefonerne på samme tid. 

Trådløs opladning er dog på ingen måde en nyhed, selvom Apple ønskert at få det til at fremstå sådan. Mange Android-telefoner har i adskillige år understøttet trådløs opladning.

Læs også: Apple klar med nyt Apple-TV med 4KBedre kameraer
Begge telefoner har et nyt kamera på 12 megapixel, som har fået en ny og bedre billedesensor, der er i stand til at lukke 83 procent mere lys ind. 

Men iPhone X får en dual-optiske sensor, der sikrer endnu mere stabile billeder, selv hvis du ryster på hænderne. Samtidig har den også en endnu bedre blitz.
Med lanceringen af iPhone 7 sidste år introducerede Apple en helt ny portræt-funktion. 

Den funktion har Apple forbedret på både iPhone 8 og iPhone X.

Det sker via en funktion, der hedder portrait lightning. Funktionen muligtgjort af det nye kamera, som via dybde-målinger er i stand til at forbedre lyset på billedet. 

Her adskiller iPhone X sig dog ved at understøtte portræt-funktionen på både front- og bag-kameraer. 

iPhone 8 fåes ligesom iPhone 6 og 7 i en standard-udgave på 4,7 tommer skærm og i en plus-udgave med en skærm på 5,5 tommer og et dobbelt-kamera. 

Den billigste iPhone 8 med 64 GB koster 6.199 kroner, mens iPhone 8 Plus får en startpris på 7.099 kroner. 

Men iPhone X med sin 5,8 tommer OLED skærm bliver betydeligt dyrere. Den mindste udgave med 64 GB kommer til at koste 8.899 kroner, mens udgaven med 256 gb kommer til at koste hele 10.249 kroner.

Læs også:
Her er det helt nye Apple Watch - nu med mobilforbindelse
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Premium
Hjalp virksomheder Atea med at klage over omstridt udbud i Region Sjælland? Forsvarer udpeger Ib Kunøe som fællesnævner
Der indløb klager fra flere it-selskaber, da Region Sjælland i 2015 udpegede 3A-it som vinder af et stort it-udbud foran næsen af Atea. Det pudsige er, at klagerne var næsten ens. Forsvarer i Atea-sagen peger på et interessant sammenfald - Ib Kunøe.
Computerworld
Fona-ejer skal betale million-beløb tilbage: Hævede 22 millioner kroner lige inden krak
Fona-ejeren Elkjøp Nordic trak uretmæssigt 22 millioner kroner ud af selskabet lige inden salget af den kendte kæde gik ned med flaget.
CIO
Her er tre vigtige spørgsmål, som du altid bør stille til sælgere af it-systemer
Klumme: Softwareudviklere elsker at hade sælgere, der generelt er lidt for glatte, lidt for smilende, lidt for hjertelige og også dygtige til at undvige eller parere, når man fagligt argumenterer for sine forbehold overfor det system, man lige har fået præsenteret og lynhurtigt har spottet ikke vil fungere.
Job & Karriere
Regeringen vil gøre it-undervisning obligatorisk i folkeskolen: "Planen er, at alle danske børn skal lære at kode," siger undervisningsministeren
Interview: Regeringen indfører obligatorisk undervisning i it i folkeskolen på alle klassetrin og præsenterer fredag ny plan. Ny forsøgsordning i op til 50 skoler skal bane vejen. “Visionen for planen er, at alle danske børn skal lære at kode,” siger undervisningsminister Merete Riisager (LA).
White paper
Sådan indfrier du virksomhedens digitale potentiale - og her giver det mest værdi at starte
Digitalisering er det altafgørende omdrejningspunkt for mange virksomheder. Men hvor tager man fat, så det giver mest værdi? EG har identificeret fem helt centrale områder, hvor der typisk er et perfekt match mellem virksomhedens behov og de teknologiske muligheder. Læs dette whitepaper og få indblik i, hvordan vidt forskellige virksomheder har grebet det an. 14 sider på dansk.