Artikel top billede

Gigantisk salg af Toshiba-division endelig på plads: Apple og Dell bliver medejere

Toshiba har efter et langt og rodet forløb endelig indgået en bindende aftale om salg af selskabets gigantiske chip-forretning.

Toshiba har efter et langt og ikke altid lige skønt forløb nu underskrevet endelig aftale om salg af selskabets chipforretning.

Køberen er et konsortium med kapitalfonden Bain Capital i spidsen. Med i konsortiet er også Apple, Dell, Seagate Technology, japanske Hoya og sydkoreanske SK Hynix.

De lægger 17,7 milliarder dollar - godt 112 milliarder kroner - på bordet for forretningen, der er verdens næststørste producent af NAND-chip. Samsung er den største.

Parterne blev egentlig enige om en aftale for en uge siden, men en underskrift har ladet vente på sig på grund af Apple, der er medlem af konsortiet.

Apple har nemlig forlangt forskellige leverance-garantier for at godkende aftalen.

De er nu blevet opfyldt. Det tyder på, at aftalen kan få konsekvenser for hele NAND-markedet, da Apple er en af de største kunder i det globale marked.

Hidtil har Apple i vid udstrækning været afhængig af leverancer fra Samsung, som er verdens største producent.

Men med købet får Apple altså fat i en ejerandel af en storproducent af NAND-chip, der er esssentielle i Apples mobil-produkter.

Der findes i dag kun en håndfuld producenter af highend-flash-chip med Apples hovedkonkurrent Samsung som den førende.

Samsung sidder på omkring 40 procent af det globale marked, mens Apple er den største kunde på området.

Forløbet har efterhånden taget otte måneder, og det har været meget tæt på salg flere gange, hvor ikke mindst Western Digital var meget tæt på endelig underskrift på en kontrakt.

Således var selskabets topchef, Stephen Milligan, rejst til Tokyo for at lukke handlen med Toshibas bestyrelse, som imidlertid ombestemte sig i sidste øjeblik.

Det kan du læse mere om her: Toshiba nåede det ikke: Missede deadline for salg af kæmpe chip-forretning.

Western Digital har siden meddelt, at selskabet vil forsøge at blokere for handelen.

Western Digital mener at have vetoret på grund af selskabets mangeårige chip-partnerskab med Toshiba. Det har fået Toshiba til at sagsøge Western Digital for at ødelægge budrunden på chipforretningen.

Western Digital købte i fjor SanDisk for 125 milliarder kroner, hvilket du kan læse mere om her: Kæmpefusion på vej: Western Digital køber SanDisk.

Toshiba har en jointventure-aftale med SanDisk, og Western Digital ser netop chip-markedet som helt vitalt for fremtidens vækst og er derfor interesseret i at holde konkurrerende firmaer væk fra chip-området.

For Toshiba begynder timingen at blive kritisk. For falder en aftale på plads for sent, er selskabets nødt til at indføje det store tab i endnu et årsregnskab.

Det vil i givet fald blive andet år i træk, hvilket vil betyde, at selskabets rating vil falde drastisk, hvilket blandt andet vil gøre det meget dyrere og sværere for selskabet at låne penge.

Selskabet er tvunget til at skille sig af med den ellers fremgangsrige division for at dække det store tab, som det fik, da forretningsdivisionen Westinghouse Electric, der har bygget atomkraftværker, krakkede for et lille års tid siden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du tilgangen til netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere