Artikel top billede

Ansvaret ligger på dig, hvis din organisation skal arbejde mere agilt

Klumme: Langt de fleste topledere foretrækker stadig den klassiske vandfaldsmodel. De får nervøse trækninger, hvis man nævner 'agil udvikling.' Men det er den vej, vi skal. Og her bærer CIO'en og it-afdelingen et væsentligt ansvar for at vise vejen.

SAFe, Scrum, Kanban. Er du ansat i en it-afdeling, eller er du chef for en, så ved du naturligvis godt, at jeg taler om de mest udbredte agile metoder.

Arbejder du med softwareudvikling, har du sikkert også selv prøvet en eller flere af metoderne på egen krop.

De fleste it-udviklere og projektledere, jeg kender, har i årevis brugt agile metoder i komplekse udviklingsopgaver med største selvfølgelighed.

Men de dage, hvor agile metoder var it-teamets hemmelighed, er måske snart talte.

Agil projektledelse er så småt ved at brede sig til andre dele af organisationen, og også på ledelsesgangene er man begyndt at fatte interesse for det agile.

Det er vel slet ikke så mærkeligt, når man tænker på, at metoderne har et potentiale, der rækker langt ud over it-afdelingen.

Vis mig den topchef, der ikke gerne vil finde nye metoder til at effektivisere arbejdsgange, øge produktiviteten og kvaliteten, forkorte den tid, det tager at få produkter på markedet og oveni hatten styrke teamets samarbejde og give motivationen et boost.

Nyt land for topledere

Men agile metoder er stadig nyt land for de fleste erhvervsledere.

Måske kan de tale med om 'agile' på et overordnet niveau, men når hverdagen sætter ind, foretrækker 9 ud af 10 topledere stadig den gode, gamle vandfaldsmodel.

Med den kan de forudse resultatet af projekterne og budgettere derefter. De ved, hvad de har at regne med…tror de.

Den agile metode indebærer kontrol på en anden måde.

Man opdeler projekter i mindre bidder og arbejder i korte, iterative ”sprints”, hvor resultatet ikke er givet på forhånd.

Man bygger så at sige broen, mens man er på vej over den, og justerer løbende sine mål undervejs.

Det er nok til at give de fleste topchefer nervøse trækninger.

Læg dertil, at toplederne som regel ikke selv har arbejdet med agile metoder i praksis og ikke er blevet trænet i dem. Og at agile introducerer nye begreber og regler, der kan virke forvirrende, når man ikke kender dem.
it-chefer bør tage føringen.

Så mens de agile metoder fascinerer toplederen, ligger det ofte anderledes tungt med at få metoderne til at fungere i praksis. Det bringer os tilbage til it-afdelingen.

For hvem kender de agile metoder bedre end de medarbejdere, der har arbejdet med metoderne i årevis?

Du skal føre an

Derfor synes jeg, at det er oplagt, at CIO'en og hans afdeling fører an på den agile rejse og er med til vise ledelsen, hvordan de agile metoder kan fungere i praksis - ikke mindst i den digitale omstillingsproces mange virksomheder befinder sig midt i, hvor man ikke kan forudsige, hvor kunderne eller markedet bevæger sig hen.

Hvor man har brug for de agile metoder for at kunne reagere i tide og omstille sig løbende.

Besøg giver inspiration til den agile rejse

Hvis topledelsen er afklaret om, hvad man vil på det agile område, er man nået langt.

Man er villig til at foretage de nødvendige investeringer og prioriteringer, og man kan planlægge og igangsætte en egentlig agil transformation af virksomheden.

Er man mere afventende, vil jeg foreslå, at it-afdelingen transformerer hele sin egen projekt- og programtilgang til at basere sig på de agile principper.

Sammen med it-afdelingen og under dennes lederskab kan forretningen nu prøve tingene af i praksis og opleve de typiske fordele i form af blandt andet hurtigere og billigere leverancer.

Det vil skærpe forretningens appetit på at udbrede de agile principper til hele virksomheden.

Er man som it-afdeling ikke kommet i gang med de agile principper endnu, vil jeg anbefale, at man tager en besøgsrunde til de virksomheder, som er på rejsen og allerede har høstet erfaringer med de agile principper.

Det giver værdifulde input til, hvordan den agile rejse bedst planlægges i ens virksomhed, og man kan tage stilling til en eventuel brug af rådgivere.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere