Artikel top billede

Regeringen giver en milliard kroner til it: Men er det nok?

Regeringen afsætter i ny vækstpakke en milliard kroner til digitaliseringen af Danmark. Det er mange penge. Men er det nok? Flere branche-organisationer er ikke sikre.

Regeringen har sammen med Danske Folkeparti og Det Radikale Venstre barslet med en såkaldt erhvervspakke, som skal fremme og understøtte en række tendenser i dansk erhvervsliv.

Som led i aftalen afsættes der til digitalisering 75 millioner kroner i 2018 og herefter 125 millioner kroner om året fra 2019 til 2025. Hertil kommer en pulje på 20 millioner kroner i 2018 og 2019 til styrket bredbånd samt 10 millioner bredbåndskroner i 2020 og 2021.

I alt summer det op til godt en milliard kroner, som skal anvendes på de overordnede støtteområder ‘styrket digitalt vækstmiljø,’ ‘agil og fremtidssikret regulering,’ ‘digitale kompetencer,’ ‘digitalt løft af SMV’er’ og ‘data og it-sikkerhed.’

Du kan læse hele aftaleteksten for erhvervspakken her: Erhvervs- og vækstinitiativer.

Fint - men kom med mere

Siden offentliggørelsen af erhvervspakken er det strømmet ind med reaktioner fra de forskellige brancheorganisationer.

Samlet set synes den danske it-branche forudsigeligt nok, at det er glædeligt at få kastet så mange penge efter området.

Men samtidig kunne man bruge endnu flere penge.

IT-Branchen peger således på, at erhvervspakken er ‘et skridt på vejen,’ men at der er et stykke vej endnu.

Organisationen forholder sig primært til den del af erhvervspakken, der omhandler muligheden for at indlede en dialog med pensionsselskaberne om øget gennemsigtighed i deres pensionsinvesteringer.

IT-Branchen mener, at danskerne bør kunne investere deres pensionsopsparinger i vækstvirksomheder fremfor at lade pensionsselskaberne investere midlerne med fokus på højest mulige afkast.

“Pensionsselskaberne har grundlæggende kun ét formål: At skaffe det størst mulige afkast. Det har gjort, at pensionsselskaberne glædeligt investerer danskernes opsparede pensionspenge i alt fra store virksomheder i skattely til omstridte miner i Columbia,” lyder det fra IT-Branchen.

Organisationen peger på, at det ‘ikke er godt nok,’ at regeringen vil indlede en dialog.

Det mener IT-Branchen dog ikke er godt nok.

”Danskerne skal kunne se og selv vælge, hvordan deres opsparing investeres i det samfund, de selv og fremtidige generationer lever og arbejder i. Så det er på tide, at pensionsselskaberne pålægges at åbne op deres investeringer, og giver danskerne et reelt valg i forhold til deres opsparing,” lyder det fra foreningen.

Datacenter-organisation vil have varig løsning

Fra Datacenter Industrien, som er en relativ ny brancheforening for de danske datacenter, fokuserer man på erhvervspakkens sænkning af el-afgifter på varmepumper.

Med aftalen bliver den såkaldte elvarme-afgift nedsat med 10 øre pr kWh fra 2019 og yderligere 10 øre i 2020.

En sænkning af afgiften regnes for helt vital, hvis det skal lykkes at genanvende de massive mængder overskudsvarme, som de danske datacentre i dag producerer.

I dag sendes det meste af denne varme ud i det blå, hvilket du kan læse mere om her: Dansk datacenter-direktør: "Det er helt pløk-åndssvagt, at det bedre kan betale sig for os at lukke varmen ud"

Datacenter Industrien peger på, at erhvervspakken er ‘sund og grøn fornuft.’

Men pakken er ikke nok, lyder det. For den er tidsbegrænset til 2020, og det er ikke holdbart, mener foreningen.

“Det er vigtigt, at politikerne får lavet en varig aftale om afgifterne. De nye hyperdatacentre er langsigtede og kæmpestore investeringer til mange milliarder kroner, og vi står bedre rustet til at tiltrække endnu flere, hvis der bliver sikret en varig, grøn løsning for de store mængder overskudsvarme,” lyder det.

Statsfinansieret bredbånds-udrulning

Som led i pakken peger regeringen desuden på, at ‘alle husstande og virksomheder skal have adgang til en bredbåndsforbindelse med mindst 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload senest i 2020.”

Selv om udrulningen af digital infrastruktur ‘som udgangspunkt’ er markedsdrevet i Danmark, er der fortsat områder i landet, som teleselskaberne ikke kan se meget fidus i at rulle bredbånd ud i.

“Det kan være en hindring for lokal vækst gennem digitale løsninger,” hedder det.

Derfor erklærer regeringen sig klar til at understøtte en ‘markedsbaseret og teknologi-neutral’ udrulning af bredbånd i Danmark.

Godt for de små og mellemstore

Fra brancheforeningen for de små og mellemstore virksomheder, SMVdanmark, lyder der dog ubetingede roser til pakken - ikke mindst når det gælder digitaliserings-planerne, som blandt andet skal sikre ‘et digitalt løft’ til de små og mellemstore virksomheder.

“Et digitalt løft af SMV’erne er afgørende for, at vi får virksomhederne med på det digitale tog, der buldrer afsted, og som konstant sætter hastigheden op,” lyder det fra foreningen.

Den peger desuden på planerne om at sikre hurtigere bredbånd.

“Adgangen til hurtigt internet er, som adgangen til elektricitet var for 100 år siden. Man kan ikke klare sig i konkurrencen med en 2 Mbit forbindelse længere. Det svarer til at bede en produktionsvirksomhed om at køre på batterier i stedet for adgang til elnettet,” lyder det fra SMVdanmark.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere