Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Regeringen giver en milliard kroner til it: Men er det nok?

Regeringen afsætter i ny vækstpakke en milliard kroner til digitaliseringen af Danmark. Det er mange penge. Men er det nok? Flere branche-organisationer er ikke sikre.

Regeringen har sammen med Danske Folkeparti og Det Radikale Venstre barslet med en såkaldt erhvervspakke, som skal fremme og understøtte en række tendenser i dansk erhvervsliv.

Som led i aftalen afsættes der til digitalisering 75 millioner kroner i 2018 og herefter 125 millioner kroner om året fra 2019 til 2025. Hertil kommer en pulje på 20 millioner kroner i 2018 og 2019 til styrket bredbånd samt 10 millioner bredbåndskroner i 2020 og 2021.

I alt summer det op til godt en milliard kroner, som skal anvendes på de overordnede støtteområder ‘styrket digitalt vækstmiljø,’ ‘agil og fremtidssikret regulering,’ ‘digitale kompetencer,’ ‘digitalt løft af SMV’er’ og ‘data og it-sikkerhed.’

Du kan læse hele aftaleteksten for erhvervspakken her: Erhvervs- og vækstinitiativer.

Fint - men kom med mere

Siden offentliggørelsen af erhvervspakken er det strømmet ind med reaktioner fra de forskellige brancheorganisationer.

Samlet set synes den danske it-branche forudsigeligt nok, at det er glædeligt at få kastet så mange penge efter området.

Men samtidig kunne man bruge endnu flere penge.

IT-Branchen peger således på, at erhvervspakken er ‘et skridt på vejen,’ men at der er et stykke vej endnu.

Organisationen forholder sig primært til den del af erhvervspakken, der omhandler muligheden for at indlede en dialog med pensionsselskaberne om øget gennemsigtighed i deres pensionsinvesteringer.

IT-Branchen mener, at danskerne bør kunne investere deres pensionsopsparinger i vækstvirksomheder fremfor at lade pensionsselskaberne investere midlerne med fokus på højest mulige afkast.

“Pensionsselskaberne har grundlæggende kun ét formål: At skaffe det størst mulige afkast. Det har gjort, at pensionsselskaberne glædeligt investerer danskernes opsparede pensionspenge i alt fra store virksomheder i skattely til omstridte miner i Columbia,” lyder det fra IT-Branchen.

Organisationen peger på, at det ‘ikke er godt nok,’ at regeringen vil indlede en dialog.

Det mener IT-Branchen dog ikke er godt nok.

”Danskerne skal kunne se og selv vælge, hvordan deres opsparing investeres i det samfund, de selv og fremtidige generationer lever og arbejder i. Så det er på tide, at pensionsselskaberne pålægges at åbne op deres investeringer, og giver danskerne et reelt valg i forhold til deres opsparing,” lyder det fra foreningen.

Datacenter-organisation vil have varig løsning

Fra Datacenter Industrien, som er en relativ ny brancheforening for de danske datacenter, fokuserer man på erhvervspakkens sænkning af el-afgifter på varmepumper.

Med aftalen bliver den såkaldte elvarme-afgift nedsat med 10 øre pr kWh fra 2019 og yderligere 10 øre i 2020.

En sænkning af afgiften regnes for helt vital, hvis det skal lykkes at genanvende de massive mængder overskudsvarme, som de danske datacentre i dag producerer.

I dag sendes det meste af denne varme ud i det blå, hvilket du kan læse mere om her: Dansk datacenter-direktør: "Det er helt pløk-åndssvagt, at det bedre kan betale sig for os at lukke varmen ud"

Datacenter Industrien peger på, at erhvervspakken er ‘sund og grøn fornuft.’

Men pakken er ikke nok, lyder det. For den er tidsbegrænset til 2020, og det er ikke holdbart, mener foreningen.

“Det er vigtigt, at politikerne får lavet en varig aftale om afgifterne. De nye hyperdatacentre er langsigtede og kæmpestore investeringer til mange milliarder kroner, og vi står bedre rustet til at tiltrække endnu flere, hvis der bliver sikret en varig, grøn løsning for de store mængder overskudsvarme,” lyder det.

Statsfinansieret bredbånds-udrulning

Som led i pakken peger regeringen desuden på, at ‘alle husstande og virksomheder skal have adgang til en bredbåndsforbindelse med mindst 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload senest i 2020.”

Selv om udrulningen af digital infrastruktur ‘som udgangspunkt’ er markedsdrevet i Danmark, er der fortsat områder i landet, som teleselskaberne ikke kan se meget fidus i at rulle bredbånd ud i.

“Det kan være en hindring for lokal vækst gennem digitale løsninger,” hedder det.

Derfor erklærer regeringen sig klar til at understøtte en ‘markedsbaseret og teknologi-neutral’ udrulning af bredbånd i Danmark.

Godt for de små og mellemstore

Fra brancheforeningen for de små og mellemstore virksomheder, SMVdanmark, lyder der dog ubetingede roser til pakken - ikke mindst når det gælder digitaliserings-planerne, som blandt andet skal sikre ‘et digitalt løft’ til de små og mellemstore virksomheder.

“Et digitalt løft af SMV’erne er afgørende for, at vi får virksomhederne med på det digitale tog, der buldrer afsted, og som konstant sætter hastigheden op,” lyder det fra foreningen.

Den peger desuden på planerne om at sikre hurtigere bredbånd.

“Adgangen til hurtigt internet er, som adgangen til elektricitet var for 100 år siden. Man kan ikke klare sig i konkurrencen med en 2 Mbit forbindelse længere. Det svarer til at bede en produktionsvirksomhed om at køre på batterier i stedet for adgang til elnettet,” lyder det fra SMVdanmark.
IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Manager Projects – Global Template manager

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Solution Architect
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere