Artikel top billede

App-udvikling er blevet langt lettere – men adgangen til back-end volder problemer

AWS re:Invent 2017, Las Vegas: App-udviklerne har central udfordring: Der skal være adgang data fra back-end systemerne på tværs af mobile enheder i både realtid og i offline-tilstand.

AWS re:Invent 2017, Las Vegas: Vi er kommet langt med app-udviklingen og værktøjerne til app-udvikling over de seneste 10-15 år.

Væk er de dage, hvor udviklingen af en app var en kompliceret sag, der kunne strække sig over både uger og måneder. I dag er det timer og dage, man arbejder med inden for app-udvikling.

Der er dog stadig en central udfordring for app-udviklerne: Håndteringen af data fra back-end databaser.

Det forklarede Amit Patel, general manager i AWS Mobile, tidligere på ugen til Amazons store udviklerkonference i Las Vegas.

”Der er en stigende interesse fra virksomhederne på mobilområdet, fordi der er en masse vækst inden for apps og den tid, vi bruger på apps – både hos forbrugerne og hos virksomhedens egne medarbejdere.”

”Virksomhedernes interesse for at bygge apps til medarbejdere stiger. Medarbejderne skal have adgang til back-end data. Det er er anderledes end forbruger-apps,” forklarede Amit Patel.

Mere fra AWS re:Invent 2017: Historien om Amazon Web Services og den hemmelige kode, der har ændret alt: Sådan vandt AWS verdensherredømmet

Ny app-æra på vej

Analysefirmaet Gartner satte på en konference tidligere på måneden også fokus på næste fase inden for udvikling af mobil-apps.

Gartner peger på, at der kommer flere og flere nye brugergrænseflader, eksempelvis de stemmebaserede, og mobilitet ændrer sig fra kun at handle om smartphones og tablets, til også at gælde biler, smartwatches, smartglasses og så videre. Alt sammen er med til at gøre udviklernes arbejde mere kompliceret.

Læs mere her: Nu kommer post-app-æraen: Du skal tænke mobile løsninger på en helt ny måde

Behov for nye værktøjer

Der findes i dag et hav af værktøjer og services, man kan gøre brug af som app-udvikler.

Grundlæggende handler det om, at man skal lette arbejdet med at understøtte mange enheder og platforme og den konstante udfordring med at videreudvikle og vedligeholde de allerede eksisterende apps.

”Vi har simplificeret processen med at bygge mobile apps. Du vælger en platform, indstiller dine cloud services og connecter dine apps,” forklarede Amit Patel og pegede blandt andet på, at
selve konfigureringen blev langt mere automatiseret, og at heller ikke skal bygge brugergrænsefladen fra bunden længere.

Mere fra AWS re:Invent 2017: It-udviklere jubler over opbakning fra eksperter: Kontrolfikserede chefer ødelægger innovationen

Men back-end databaserne volder stadig udviklerne problemer – og det vil ikke blive bedre, når det store ryk med medarbejder-apps for alvor kommer i de kommende år.

”Udviklernee fortæller os om problemerne. Der er ting, som de gerne vil have løst, som vi endnu ikke har løst. En af de ting er data. Der er en række ting, som udviklerne skal gøre med data i forhold til de mobile løsninger, som stadig tager lang tid,” forklarede Amit Patel.

Det handler ikke mindst om håndteringen af data fra back-end systemerne. Blandt andet er det en udfordring, at data-kravene varierer fra enhed til enhed, og at det bliver kun endnu værre, når brugerne også samarbejder om data på tværs af mange enheder og platforme.

Samtidig forventer alle brugere i dag at kunne få adgang til data i realtid, uanset hvor man er, og data skal også kunne tilgås offline.

AWS forsøger at løse nogle af de problemer med cloud-tjenesten AppSync, der grundlæggende kan beskrives som en automatiseret service til at skabe data-drevne apps. Målet er grundlæggende at hjælpe udviklere, der har brug for apps med offline data, collaborative data og realtime-data, forklarer AWS-chefen.

Du skal lytte til udviklerne og lade dig inspirere af andre

Uanset om man satser på AWS-værktøjer til app-udviklingen eller løsninger fra de mange andre spillere på markedet, skal man dog være klar over, at softwareudviklingen gennemgår store forandringer i disse år.

Her skal man som chef først og fremmest lytte til dem, der ved mest om udviklingen – nemlig udviklerne – og samtidig ikke være bleg for at lade sig inspirere af andre.

Paul Underwood, solution architect i AWS, forklarede i en anden session, at man som etableret virksomhed skal prøve at lære af måden, mindre startups udvikler it-løsninger på, fordi man dermed også kan forstå nogle af de kode-genveje og smarte tricks, der kan gøre det lettere at komme op i fart med udviklingen.

”Man skal forstå, hvordan startups udvikler software. Det er vigtigt, når du arbejder for en enterprise-virksomhed.”

”Startups forventer altid at skulle skalere. Alle forventer at blive det næste Instagram. Typisk har de også små og meget lean it-organisationer og er nødt til at have lave omkostninger, fordi pengene skal række så langt som muligt.”

”Det er jo det, vi alle tænker på. Men enterprises tænker også på pålidelighed, performance, sikkerhed og meget andet. Jeg vil argumentere for, at hvis man kan bringe alle de ting sammen, er det grundlæggende opskriften på en succesfuld virksomhed.”

Derfor er Paul Underwoods budskab til it-cheferne også, at de skal lade være med at sætte for mange begrænsninger op i forhold til hvilke værktøjer og services, udviklerne kan anvende.

”Du skal lade dit team vælge de rigtige værktøjer til opgaven. Efterhånden vil du formentlig have flere teams med flere forskellige strategier. Din ledende it-arkitekt kan så definere, hvordan de forskellige services skal arbejde sammen. Det er en vigtig rolle,” lød det fra Paul Underwood.

Computerworld er inviteret til AWS re:Invent 2017 i Las Vegas af AWS. Læs mere om Computerworld og presseture her.

Mere fra AWS re:Invent 2017:

Historien om Amazon Web Services og den hemmelige kode, der har ændret alt: Sådan vandt AWS verdensherredømmet

Med 50 millioner deployments om året har Amazon knækket koden: Sådan får du bedre software - og bedre it-folk

It-udviklere jubler over opbakning fra eksperter: Kontrolfikserede chefer ødelægger innovationen